Închide

Startup-uri pentru tehnologii spaţiale. Fondator de incubator francez: „Vrem să îi stimulăm pe tineri să îşi dezvolte ideile”

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 25, 2017 1 423

Clujul, cu IT-iştii şi studenţii săi, ar putea aborda şi domeniul spaţial pentru dezvoltarea de noi tehnologii. O spune chiar iniţiatorul unui incubator francez dedicat susţinerii startup-urilor folosind tehnologii spaţiale.

Philippe Lattes a trecut de la industria spaţială la lumea antreprenoriatului, fără să renunţe la tema Spaţiului. E director adjunct al Aerospace cluster – Space activities and European project. A construit ESA Bic Sud France, un incubator dedicat susţinerii startup-urilor folosind tehnologii spaţiale. Luna trecută a fost la Cluj, pentru a susţine o prezentare la TedX-ul local şi a vorbit pentru Actualdecluj.ro despre potenţialul pieţei locale şi „oferta” din Spaţiu.

“Lucram în producţie (design şi construcţie de sateliţi), iar acum şapte ani am decis să intru într-un cluster de inovare. Am dezvoltat activităţi noi. În cluster am ales să dezvolt sisteme noi de suport pentru companii, ca incubatoarele”, aminteşte Lattes. Temele abordate acum în incubatorul pe care îl conduce sunt foarte variate. Ideea generală este că nu trebuie să fii specialist în astronomie ca să participi la dezvoltarea tehnologiilor care folosesc informaţii din spaţiu. „E posibil pentru developeri care nu sunt interesaţi de industria spaţială să dezvolte aplicaţii legate de acest domeniu”, spune Lattes. Unul dintre cele mai „trendy” domenii e agricultura inteligentă. Poate fi de abordată tema schimbărilor climatice (actuală şi dureroasă)? „Nu prea. Din simplul motiv că, în termeni de piaţă, nu sunt clienţi. Startup-urile au nevoie de clienţi. Pentru Agricultură poţi găsi clienţi, pentru Energie la fel”, spune iniţiatorul de incubator de afaceri. Acesta spune că şi Clujul şi alte oraşe din regiune pot deveni locuri de dezvoltare a unor idei similare, în cooperare cu alte clustere. „Am început o colaborare cu clusterul meu. Am o companie în Polonia. Cu aceasta avem un proiect cu România şi Cehia. Vrem să îi stimulăm pe tineri să îşi dezvolte ideile, dându-le unelte care să le permită oamenilor să imagineze aplicaţii noi. Vom organiza evenimente. Ideea este să stimulăm idei noi”, spune Lattes.

Care sunt direcţiile pe care ar trebui să se concentreze un tânăr antreprenor?
„În ceea ce priveşte ideile pe care vrea să le abordeze, asta depinde de el. Dacă e să vorbim în termeni de piaţă, pot să spun că sunt câteva domenii de interes, cum ar fi Agricultura. Sunt multe de făcut pentru creşterea calităţii vieţii, mai ales în Europa de Est. E mai simplu să începi cu o problemă identificată aici. E mai greu să te ocupi de o problemă din Africa, de pildă. Nu zic că e imposibil, dar e mai practic să găseşti o problemă locală, să faci un prototip şi apoi să vezi dacă soluţia poate fi modificată şi adaptată pentru alte pieţe. Ai acces la informaţia globală, poţi să ai informaţie locală şi să adaptezi aceste lucruri. Ai date de la sateliţi, dar ai nevoie şi de date locale”, arată Lattes.

Un pasionat de tehnologie poate dezvolta o aplicaţie folosind date din Spaţiu, fără să fie specialist în acest domeniu, spun reprezentanţii de cluster. „Pare complicat să abordezi Spaţiul. Dar lucrurile devin mai simple. Poţi să accesezi o platformă, spui că eşti developer, dar nu ştii cum să ajungi la informaţii; asta e ideea platformei: de a oferi suport, de a avea o cale să găseşti experţi. Aceasta e una din dificultăţi. Am vrea să le permitem developerilor să găsească informaţii şi parteneri. Acum sunt tot mai multe unelte – Amazon, Google dezvoltă unelte noi. Acum e momentul bun să abordezi acest domeniu, pentru că peste câtva timp toată lumea va face asta. E exemplul GPS-ului, care la început era ceva nou, apoi a devenit comun. E mai greu să ai idei acum în lumea tehnologiei. Acum 10 ani, cineva cu o idee putea să îşi găsească rapid oportunităţi. Acum suntem oarecum în acelaşi loc în ceea ce priveşte acest domeniu, al spaţiului: avem mult potenţial încă neexploatat. Dar lucrurile evoluează repede”, spune reprezentantul Aerospace cluster.

Clujul are potenţial important în ceea ce priveşte antreprenoriatul, a sesizat Lattes, care a făcut deja mai multe vizite la Cluj şi e în contact cu asociaţiile de Tehnologie de aici. „Ne gândim să susţinem un incubator bazat pe tehnologii spaţiale, să susţinem un incubator care să ajute companii cu focus pe spaţiu. Pe ideea celui din Franţa, cu transfer de cunoştinţe, pentru că există aici un mare potenţial – sunt oameni de IT, tineri din facultăţi. Poate nu axat doar pe spaţiu, dar cu o ramură axată pe asta”, spune Lattes.

De altfel, domeniul aerospațial este una dintre direcțiile asumate de clusterul local iTech Transilvania şi de ARIES Transilvania. Reprezentanţii asociaţiilor spuneau încă de la începutul anului că vor avea activităţi în acest sector, cu sprijinul companiilor de IT și electronică. Asta în contextul în care ARIES Transilvania a fost numită la sfârșitul anului trecut membră în rețeaua Copernicus a Comisiei Europene. Asociația se va ocupa în acest an și de implementarea împreună cu companii de IT a proiectului finanțat de către Agenția Europeană Spațială EO ClimLab (Data Analytics Platform for Climate Resilience). Acesta se referă la crearea unui mediu de cercetare colaborativ, care să permită dezvoltarea și prototiparea de noi produse bazate pe Observarea Pământului. “Se urmărește sprijinirea adaptării și reducerii efectelor schimbărilor climatice în cadrul unor abordări multi-disciplinare legate de mediul de afaceri și societate – în agricultură, sănătate, managementul riscurilor, întreținerea infrastructurilor, educație, diseminare”, a precizat Bianca Muntean, director executiv al Asociaţiei Române pentru Industria Electronică şi Software (ARIES Transilvania) şi manager al clusterului iTech Transilvania.

În incubatorul din Franţa „cresc” acum diverse idei: o aplicaţie dedicată producătorilor de vin, altă companie s-a axat pe folosirea de nanosateliţi pentru monitorizarea de conducte.”Avem cam 25-30 de companii acum (în incubator), vin cam 14-17 companii noi în fiecare an, care stau cam doi ani să dezvolte produsul. Avem un incubator, nu un accelerator. Un incubator duce afacerea de la idee la prototip, un accelerator se ocupă de continuarea traseului: de la prototip la piaţă”, menţionează Lattes.

Lattes a subliniat în cadrul prezentării sale de pe scena TedX la Cluj că în acest domeniu e loc şi de startup-uri: domeniul spaţiului nu înseamnă doar zona de dezvoltare de sateliţi şi rachete, ci şi una care presupune folosirea datelor care vin din satelit – cu aplicaţii în localizare (GPS) şi observarea vieţii. Sectorul spaţial e plin de oportunităţi, aşadar. Urmează, printre altele, democratizarea turismului spaţiului, iar un alt capitol al “poveştii” se referă la folosirea datelor din sateliţi, cu aplicaţii multiple: monitorizarea schimbărilor climatice, Agricultură, Medicină. „E complex să foloseşti toate aceste date ce vin de la sateliţi; sunt scumpe, e greu să le foloseşti, frecvenţa imaginilor nu e destul de mare, deci există încă nişte limitări în folosirea lor. Dar sunt factori care arată că vom intra într-o nouă eră”, spunea Lattes. Spre asta duce creşterea mare a numărului de sateliţi, inclusiv din mediul privat. Consecinţele acestei creşteri: scade preţul lor şi costul utlizării, devine mai simplu să ai imaginea locului pe care vrei să îl urmăreşte, va fi posibilă monitorizarea permanentă, iar precizia datelor creşte. „E şi o problemă cu expansiunea acestor sateliţi – vine foarte multă informaţie, procesarea va fi posibilă doar dacă se dezvoltă şi mijloacele de interpretare. Visez să monitorizez animale sălbatice din Africa, să oprim braconajul, visez să folosim informaţiile în agricultură să diminuăm foametea în lume, visez să furnizez oriunde oricând informaţii pe smartphone. Voi trebuie să scrieţi aceste capitole”, a spus Lattes. Pentru antreprenori e importantă această piaţă nouă. Un capitol nou se scrie şi în ceea ce priveşte sateliţii: au apărut nano-sateliţii – sunt mai mici, uşor de construit, mai ieftini. Şi vin cu aplicaţii în zona de business. „Pentru prima dată e posibil să construieşti sateliţi cu utilizări precise. Şi poţi crea companii pentru utilizări precise”. Suntem la începutul poveştii în antreprenoriatul în spaţiu, a concluzionat Lattes.

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare