Închide

Apele Române se spală pe mâini de tonele de gunoi de pe malurile Someșului. Situația e la fel de ani de zile

ActualitateTop News by Catalin Suciu - iul. 16, 2019 0 352

Autoritățile locale din Cluj și Florești, cea mai mare comună din România, sunt incapabile să gestioneze un dezastru ecologic nemaivăzut.

Zeci de tone de gunoaie plutesc pe Someș pe o distanță de câțiva kilometri între cele două localități. Doi clujeni au mers pe apă într-o canoe și au filmat munții de gunoaie de pe Someș în ziua în care la intrarea în Cluj, dinspre Florești, se organiza Someș Delivery, o inițiativă care încurajează dezvoltarea activităților pe Someș. La eveniment a participat și Ivan Patzainchin. La doar 50 de metri distanță, pe o parte un mal al Someșului, pluteau tone de deșeuri.

Cei doi clujeni au filmat și au fotografiat marele dezastru ecologic. Frigidere, televizoare, monitoare de PC și sute de peturi sau pungi de gunoi au stau pe malul apei. Autoritățile din Cluj și din Florești promit în fiecare an că vor găsi soluții, dar situația a rămas neschimbată.

Ce spun Apele Române?  Şeful sistemului de gospodărire a Apelor Cluj, Ioan Curt, a povestit pentru „Adevărul” că situaţia este neschimbată de mai mulţi ani şi responsabilitatea pentru curăţarea malurilor revine primăriilor, în cazul nostru Primăriei Floreşti:

„A fost un control în primăvară la toate primăriile din judeţ, control pe care-l face înainte de topirea zăpezii, iar Primăria Floreşti a fost atenţionată cu privire la faptul că malurile în zona respectivă nu sunt curate”. Reprezentantul Administraţiei Bazinale a Apelor Someş-Tisa a mai susţinut că nu a amendat Primăria Floreşti, pentru această situaţie şi nu crede că amenzile sunt soluţia.

„Am putea să-i amendăm în fiecare zi, dar nu cred că asta e soluţia. Soluţia este să facă în aşa fel încât să nu mai fie aruncate deşeurile pe malurile Someşului. E extrem de dificil, aproape imposibil”, a spus acesta, potrivit sursei citate.

Citiți și:

VIDEO Gangele din Cluj

Petiție la Cluj pentru curățarea Someșului. „Este rușinos și scandalos că în 2019 în zona metropolitană a Clujului există munți de gunoaie”

 • author photo two

  Catalin Suciu

  Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

  Nici un comentariu

  Scrie un comentariu

  Articole similare