Închide

Petiție la Cluj pentru curățarea Someșului. „Este rușinos și scandalos că în 2019 în zona metropolitană a Clujului există munți de gunoaie”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - iul. 16, 2019 2 447

Societatea civilă din Cluj face petiție pentru curățarea malurilor Someșului, pline de gunoaie în amonte de Cluj-Napoca.

Aceasta după ediția din acest an, a cincea, a Someș Delivery, organizată în zona Ștrandului Sun din cartierul Grigorescu, „o zonă mai puțin cunoscută dar pe care am considerat-o simbolic poarta de intrare a râului în oraș”, unde a venit și campionul Ivan Patzaichin.  „Înainte de eveniment am organizat două acțiuni de ecologizare, alături de locuitorii cartierului care au dorit să ne ajute, prin care am strâns peste 60 de saci de deșeuri: de la pet-uri, la uși, canapele, trotinete, haine, papuci, cești, conserve și componente de electrocasnice. Acest gest îl facem pentru a ameliora estetic râul și malurile lui dar campaniile de curățenie sunt efemere pentru că un nou gunoi vine din amonte constant”, spun organizatorii. „Știm că dacă vrem un Someș mai curat nu e suficient să ne întâlnim o dată pe an pe malurile lui și să îl activăm cu diferite proiecte și amenajări. Din acest motiv am demarat o cercetare în anul 2018 asupra Someșului din amonte. Din Florești până la Beliș, am abordat toate administrațiile deschise la dialog și locuitorii. Scopul a fost înțelegerea contextului real al surselor de gunoi care afectează râul ca bază de discuție pentru măsuri eficiente în viitor. La final de eveniment dorim să ducem mai departe două teme insuficient abordate în prezent, în contextul în care există deja un proiect de reamenajare a malurilor râului. Prima este cea a navigabilității cu ambarcațiuni ușoare, de agrement, pe un fundal legislativ restrictiv. A doua este cea a gunoiului omniprezent care pare foarte greu de înlăturat. Dorim să creștem dragul de Someș prin activități diverse dar și să-l avem mai curat prin responsabilizare și management mai eficient al gunoiului din amonte”, spune Marius Moga, coordonatorul proiectului.

În acest sens, echipa Someș Delivery a lansat o petiție adresată autorităților locale pe care o poate semna oricine.

Deși ediția din acest an este făcută de cei de la Someș Delivery chiar cu scopul de a atrage atenția asupra acestei probleme a poluării și a gunoiului, instalațiile sunt pune într-o zonă în care, dacă mergi, poți spune fără ezitare că malurile ticsite de gunoi sunt doar niște povești pe care le spun cei care tot critică Clujul și administrația Boc.

În realitate, fiind un eveniment și cu fonduri de la Primărie, Someș Delivery face critică cu măsură.

Citește și:

VIDEO Gangele din Cluj

2 comentarii

Scrie un comentariu

Articole similare