Închide

Analiză de turism: românii pleacă tot mai mult în străinătate, dar au cel mai mic buget de vacanță din Europa

Economie by Kristina Reştea - sept. 05, 2018 0 608

 

Chiar dacă programul voucherelor de vacanţă au impulsionat serios în această vară afacerile operatorilor români de turism, după cum susţin agenţiile locale, şi numărul românilor care aleg să își petreacă vacanța de vară în străinătate este în creștere de la an la an, arată datele înregistrate de Vola.ro și Revolut, în perioada iunie – august 2018. Destinațiile de vacanță preferate de turiștii români în 2018 sunt Italia, Spania, Anglia, Grecia și Germania.

Vola.ro, unul dintre cei mai importanţi jucători pe piața de rezervări de bilete de avion online în România, a înregistrat vara aceasta peste 100.000 bilete de avion vândute către destinații din afara țării. 

Opțiunile de călătorie ale clienților Vola.ro coincid cu destinațiile în care utilizatorii Revolut au cheltuit cei mai mulți bani în vara lui 2018. Astfel, destinațiile de vacanță preferate de turiștii români în 2018 sunt Italia, Spania, Anglia, Grecia și Germania, potrivit datelor Vola.ro și Revolut.

Bugetul mediu de vacanță al utilizatorilor Revolut a fost de aproximativ 700 euro în vara lui 2018, persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani cheltuind semnificativ mai mult decât media. Pe de altă parte, utilizatorii Revolut cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani cheltuie mai puțini bani în vacanță.

Românii au cel mai mic buget de vacanță din Europa. Prin comparație, utilizatorii Revolut din Spania, Italia și Franța cheltuie aproximativ 1100 euro în vacanță, în timp ce polonezii și portughezii cheltuie aproximativ 1000 euro. Europenii cu cel mai mare buget de vacanță sunt cetățenii Marii Britanii, cu un buget de vacanță de aproximativ 1400 euro, dublu de față de români.

 

Economii de 30%, cu rezervare făcută din timp

Vacanțele de vară sunt cunoscute ca fiind perioade de vârf în ceea ce privește călătoriile, iar biletele de avion sunt mai scumpe. Ca urmare, românii au cheltuit în medie 380 euro pentru biletele de avion vara aceasta, mai mult decât italienii (309 euro), francezii (314 euro) sau spaniolii (340 euro). Cu toate acestea, potrivit Vola.ro, din ce în ce mai mulți români aleg să își cumpere biletele de avion pentru vacanța de vară din timp, ceea ce îi ajută să economisească cu până la 30-40% din prețul biletului de avion și să se bucure de oferte mai atrăgătoare.

 

Doar 15% dintre români vor „all inclusive”

Aproximativ 15% dintre români au ales vara aceasta o vacanță all-inclusive, o opțiunecare acoperă toate costurile de cazare și masă în vacanță. Restul românilor au ales să stea în camere de hotel sau în apartamente închiriate pe Airbnb și au cheltuit în medie 120 euro de persoană pentru cazare. Polonezii sunt clienții Revolut care au cheltuit cel mai puțin pe cazare în această vacanță, în medie 107 de euro de persoană.

Mâncarea și băuturile sunt de multe ori punctul de atracție principal al vacanțelor de vară. Românii au cheltuit în medie 130 euro / persoană la restaurante, o sumă semnificativ mai mică decât majoritatea utilizatorilor Revolut în Europa. În timp ce persoanele din Germania, Franța și Austria au cheltuit aproximativ 200 EUR de persoană pe mese, britanicii au cheltuit 250 euro, iar cei mai mari gurmanzi rămân cetățenii din Luxemburg și Elveția, care au cheltuit, în medie, 277 euro și respectiv 252 euro pe mesele la restaurante în vacanță.

 

Transportul, scump pentru români

Transportul în vacanță este de cele mai multe ori mai scump pentru turiștii români, în comparație cu transportul local. Fie că au ales să închirieze o mașină sau să meargă cu Uber, taxi-uri și transportul în comun, utilizatorii Revolut din România au cheltuit în medie 55 euro de persoană pe transport în vacanță, o sumă considerabil mai mică decât alți cetățeni europeni. Potrivit Revolut, cetățenii din Marea Britanie au cheltuit în medie 70 euro de persoană în vacanță, în timp ce belgienii și olandezii au cheltuit aproximativ 80 de euro de persoană pentru transportul în vacanță.

 

Sfaturi de vacanță, pentru buget rezonabil, de la Vola.ro și Revolut

 

  1. Rezervă biletul de avion cu cel puțin 6 săptămâni înainte de plecare.
  2. Alegere capetele de sezon pentru călătorie. De exemplu luna septembrie încă are temperaturi perfecte pentru plajă în multe destinații europene precum Spania, Portugalia, Italia și Franța, iar prețurile sunt cu până la 30% mai mici decât în lunile iulie sau august.
  3. Alege să plătești folosind alternative bancare digitale care oferă un curs valutar mai bun (sau chiar cel interbancar) și nu aplică diferite taxe și comisioane.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.
  • Articole similare