Închide

Analiză de toamnă în cea mai scumpă piaţă imobiliară din ţară: „Cu siguranță prețurile vor mai scădea, în special la locuințele vechi”

EconomieTop News by Kristina Reştea - nov. 07, 2018 0 1144

 

Prețurile apartamentelor din Cluj-Napoca și Florești au înregistrat creșteri, per ansamblu, în luna octombrie față de septembrie 2018. Cu toate acestea, nici una dintre creșteri nu a fost semnificativă, iar în unele zone preţurile au şi scăzut, arată o analiză a agenţiei Blitz Imobiliare. Despre creşteri temperate de preţuri vorbea şi raportul Imobiliare.ro de trimestru, care arăta, de asemenea, şi zonele în care s-au înregistrat scăderi de preţuri la trei luni.

Conform analizei Blitz, prețul mediu pe metru pătrat a fost de 1.532 euro la nivel de oraş în luna octombrie, în vreme ce în septembrie, media era de 1.522 euro. În localitatea vecină Florești, prețul mediu pe metru pătrat a fost de 845 euro în octombrie, față de 857 de euro în luna precedentă. Menţionăm că analiza are în vedere media prețurilor publice pentru apartamentele de vânzare din Cluj-Napoca și din vecinătăţi, exprimată în euro/mp şi că au fost analizate ofertele publice actualizate exclusiv din baza de date a agenţiei.

O parte dintre marile cartiere ale oraşului au înregistrat scăderi de prețuri între 7 și 52 de euro/mp pentru preţurile apartamentelor. „Creșterea generală înregistrată se datorează celorlalte zone unde au crescut prețurile între 12 și 165 euro/mp. Creșterea de 165 euro/mp este și cea mai abruptă schimbare de preț, reprezentând creștere de 10% față de luna precedentă. Cartierul „vinovat” este Plopilor”, spun cei de la Blitz. Creşteri mari de preţuri s-au mai înregistrat şi în alte zone extrem de scumpe ale oraşului – cum ar fi cartierul Gheorgheni şi în zona centrală.

„Sunt anumite cartiere care sunt bine poziționate în oraș, unde rareori apar șantiere noi. Din cauza unicității acestora și datorită atractivității către anumite segmente de piaţă – tineri și investitori, prețurile apartamentelor în construcții noi scoase la vânzare ridică mult prețul pe zonă”, explică Răzvan Indolean, Senior Broker I.

 

Creşteri de preţuri

  • Plopilor: creștere de 165 euro/mp = 10%
  • Gheorgheni: creștere de 66 euro/mp = 4%
  • Centru: creștere de 42 euro/mp = 2%
  • Andrei Mureșanu: creștere de 41 euro/mp = 2%
  • Gruia: creștere de 32 euro/mp = 2%
  • Bună Ziua: creștere de 28 euro/mp = 2%
  • Iris: creștere de 19 euro/mp = 1%
  • Mărăști: creștere de 12 euro/mp = 1%

Plopilor este singura zonă care a înregistrat o creștere de peste 150 euro/mp față de luna trecută când cea mai mare creștere întregistrată a fost sub 100 euro/mp, notează analiştii agenţiei. Pe locul al doilea se află cartierul Gheorgheni, unde creșterea a depășit 50 euro/mp. Toate celelate creșteri sunt sub 50 euro/mp și reprezintă 2% sau 1% din prețul total.

Scăderi de preţuri:

  • Între Lacuri: scădere de 7 euro/mp = 0,5%
  • Mănăștur: scădere de 20 euro/mp =1%
  • Zorilor: scădere de 22 euro/mp = 1%
  • Dâmbul Rotund: scădere de 39 euro/mp = 3%
  • Grigorescu: scădere de 52 euro/mp = 3%

 

„În general, trendul este de stabilizare a prețurilor. Majoritatea clienților privesc cu ochi preventivi această piață de toamnă, cu așteptări de scădere. Deși cererea scade pentru apartamente, totuși prețurile se mențin. Acest lucru ne spune că există achiziții pe piata clujeană, dar nu în ritmul anilor precedenți. Cu siguranță prețurile vor mai scădea, în special la locuințele vechi, care necesită investiții mari de finisare. Preţurile pentru cele noi se vor menține cel puțin până la începutul anului următor”, adaugă Răzvan Indolean, Senior Broker I, Induction Trainer Blitz.

„Analizând mai în detaliu evoluția prețurilor în funcție de numărul de camere ale apartamentelor, luna trecută (comparativ cu septembrie 2018) s-au înregistrat mai multe scăderi de prețuri față de câte au fost în septembrie (comparativ cu august 2018)”, mai arată analiza Blitz.

Modificări de preţuri, pe cartiere, în funcţie de numărul de camere al apartamentelor:

 

 

Cinci cartiere ale Clujului au înregistrat scăderi. În trei dintre zonele principale prețurile nu au suferit modicări în octombrie față de septembrie 2018. Toate celelalte zone care au avut parte de suficiente oferte pentru a putea face parte din analiză, au înregistrat creșteri. Cu toate acestea, multe dintre ele nu au fost abrupte, diferențele fiind destul de mici de la o lună la alta.

„Perioada anului în care ne aflăm afectează într-o măsură mai mică prețurile apartamentelor de vânzare. Acestea se mențin indiferent de volumul cererii venite din piață. Locuințele care vor mai vedea un trend descedent al prețurilor sunt cele din blocurile vechi, din cauza investiției mai ridicate necesare pentru finisaje sau chiar reparații”, concluzionează cei de la Blitz.

Vezi şi:

Dana Ababei, preşedinte ANEVAR: „Piaţa de la Cluj a ajuns la un maxim şi a început să scadă. Nici IT-iştii nu-şi mai permit preţurile proprietăţilor imobiliare din Cluj“

 

Zone cu plus şi minus, la trimestru

O analiză recentă a portalului Imobiliare.ro arăta, de asemenea, că şi la nivelul trimestrului, mai multe zone din Cluj au înregistrat unele scăderi de preţuri. Conform raportului trimestrial, prețul mediu solicitat de către vânzătorii de apartamente din capitala Transilvaniei se situează la un nivel de 1.520 de euro pe metru pătrat util. Pretenţiile celor care scot apartamente pe piaţă par să se fi temperat uşor şi înregistrează o creștere de sub 1% în cel de-al treilea pătrar al anului. „Trimestrul trecut, câteva cartiere din Cluj-Napoca au consemnat, în mod firesc, marje de creștere mai mari decât media valabilă la nivel de oraș, însă niciunul nu a reușit să atingă pragul de 4%”, notează analiza. Cel mai mult s-au scumpit apartamentele disponibile spre vânzare în Grigorescu (un plus de 3,6%, până la o valoare de 1.510 euro pe metru pătrat util); pe următoarele locuri în clasamentul scumpirilor se situează Someșeni (+3,3%), apoi arealul Bună Ziua-Europa-Calea Turzii (+3,2%), Gruia-Dâmbul Rotund-Gară-Bulgaria (+3%) și Gheorgheni-Andrei Mureșanu (+1,9%). În ultimele trei luni, pretențiile vânzătorilor de apartamente s-au diminuat în cinci mari zone din Cluj-Napoca (față de doar trei în trimestrul anterior).

Scădere importantă de tranzacţii la nivel naţională

Conform celor mai recente date ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, în luna septembrie 2018, au fost vândute, la nivelul întregii țări, 42.522 de imobile. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel național, în luna septembrie a acestui an este cu 15.256 mai mic față de perioada similară a anului trecut. Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în luna septembrie 2018, în Ilfov – 6.196, București – 5.698 și Cluj – 2.148.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.