Închide

Analiză. Clujul – centru economic nu prinde loc de premiant în topul Investițiilor Străine din România. Cifre și câteva explicații

EconomieTop News by Kristina Reştea - oct. 10, 2022 0 436

România a depășit pragul de 100 de miliarde de euro investiții străine directe, investiții care au avut un aport incontestabil în economia națională. Oarecum surprinzător, Clujul, prezentat adesea ca destinație a investitorilor străini și important centru economic al țării, nu prinde un loc de Top 3 printre județele cu cele mai mari investiții străine. Capitala a atras peste jumătate din suma totală de la nivelul țării, iar după București mai sunt încă patru județe care au reușit să concentreze sume peste ceea ce a atras Clujul, care avea, la nivelul anului 2021, investiții străine directe de numai 2,32 miliarde de euro. Cum stăm, în cifre, și care sunt câteva posibile explicații?

Cifrele totale. Investițiile Străine Directe au ajuns în 2021 la 100,3 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o creștere de 91% față de 2010, arată datele sintetizate de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor. Cei mai mari investitori în țară sunt Germania, Austria și Franța.  România a înregistrat o creștere constantă în ultimul deceniu, mai arată datele Băncii Naționale. Față de 2010, creșterea a fost de 91%, ceea ce este echivalentul unei majorări cu 47,7 miliarde de euro a soldului ISD. Chiar și cu acest ritm de creștere record, România rămâne în urma altor state din regiune, ca Polonia sau Cehia.

Cum stă Clujul?

Repartiția pe județe a investițiilor străine directe în întreprinderile cu cel puțin 20 de salariați și în întreprinderile atipice relevă faptul că Municipiul București a atras, până la sfârșitul anului 2021, un volum de 54,326 miliarde de euro, reprezentând 56,1% din totalul soldului ISD în aceste categorii de întreprinderi, conform celor mai recente date (din 2021) ale Băncii Naționale a României. Menționăm că întreprinderile care intră în categoria investițiilor străine directe având cel puțin 20 de salariați dețin o pondere de 96,5% din soldul total al ISD, având valoarea de 96,82 miliarde de euro.

După Capitală, în clasamentul celor mai atractive destinații pentru investițiiile străine directe urmează județele Ilfov – 6,592 miliarde de euro, Timiș – 4,788 miliarde de euro, Prahova – cu 3,029 miliarde de euro, Brașov – 2,621 miliarde de euro, și abia pe un loc 6 Clujul, cu 2,326 miliarde de euro.

Clujul a beneficiat de aceste investiții străine, care s-au concentrat mult în zona serviciilor, explică, pentru Actualdecluj.ro, Szász Levente, coordonatorul proiectului de cercetare Romanian Economic Monitor și prodecan al FSEGA.

„Cercetările economice au analizat de multe ori legătură strânsă dintre ISD și dezvoltare economică la nivel național, iar o legătură similară poate fi reliefată și la nivelul județului Cluj, cel puțin pe baza experienței din ultimul deceniu. Companiile care s-au stabilit în Cluj nu numai că au creat numeroase locuri de muncă noi, dar au adus și un set de cunoștințe și tehnologii moderne, care au contribuit în mod semnificativ la bunăstarea populației orașului și a județului. Cele mai elocvente exemple pot fi identificate în domeniul IT, în serviciile de business externalizate, în consultanță, dar și în domeniul producției industriale sau al comerțului”, menționează Szász.

Țările care sunt investitorii cei mai mari la nivel național își pun amprenta și asupra investițiilor din Cluj. „De exemplu, multe companii germane au ales Clujul ca locație preferată pentru anumite segmente ale business-ului lor. Avem, de exemplu, nume ca Bosch, E.ON, msg, Porsche Engineering, Siemens. Decizia de locație a acestor companii este încurajată și de prezența centrelor universitate de calitate comparabilă la nivel internațional în Cluj, precum și de existența programelor de studiu în limba germană, inclusiv în cadrul mai multor facultăți ale UBB”, mai spune prodecanul facultății de studii economice.

Acesta subliniază însă că, dacă vrem să comparăm Clujul cu alte județe, se poate constată faptul că mai este loc de îmbunătățiri: pe lângă capitală, sunt alte 4 județe (Timiș, Prahova, Ilfov, Brașov) unde cel mai recent sold ISD de la finalul anului 2021 îl depășește pe cel din județul Cluj.

Care ar fi posibilele explicații pentru această poziție din clasament, în ciuda faptului că județul este unul dintre cele mai puternice centre economice din țară și un important centru universitar?

„Investițiile industriale sunt mult mai substanțiale, necesită mai mulți bani ca investiție, iar acele județe care se află pe poziții mai bune găzduiesc mai multe fabrici mari. Sunt investiții industriale și în Cluj, dar serviciile au și ele un aport important. Lipsa autostrăzii spre vest sigur nu ajută și e și o chestiune de llobby, sunt și relații personale sau preluări de fabrici vechi în trecut”, enumeră coordonatorul Romanian Economic Monitor.

Tablou: Clujul în economia țării

Investițiile străine directe reprezintă doar 2,3% din totalul de la nivel național, însă ca afaceri, profit, număr de angajați și număr de firme Clujul are o contribuție mult mai semnificativă la economia țării.

Datele agregate de portalul specializat Topfirme.ro arată că, la nivelul anului 2021, Clujul avea 131.431 de agenți economici, adică 5,59% din totalul firmelor din România. Cifra de afaceri a acestora a fost anul trecut de 83 de miliarde de lei (18,9 miliarde euro), adică 4,31% din cifra de afaceri a României. Județul are 188.109 de angajați, adică 4,86% din totalul de angajați din România.

Firmele din județ au realizat anul trecut un profit de 8,9 miliarde lei (2 miliarde euro), ceea ce reprezintă 4,82% din profitul net realizat de firmele din România.

Dacă analizăm topul domeniilor, pe primul loc se află  firmele cu CAEN: 4730 – Comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate, cu afaceri de 8,1 miliarde de lei. Trebuie însă menționat că o singură firmă – MOL România Petroleum – are afaceri de 7,9 miliarde de lei. În afară de acest sector, care e susținut de o singură mare companie, Clujul se bazează mult pe sectorul serviciilor. Astfel, pe locul secund în clasamentul domeniilor importante în economia județului e IT-ul: mai precis, firmele care operează sub CAEN: 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), care au realizat anul trecut afaceri de 6,3 miliarde lei (1,4miliarde euro).

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.