Închide

Analiză: care sunt cele mai profitabile investiţii imobiliare în 2018?

EconomieTop News by Kristina Reştea - feb. 26, 2018 0 5639

 

Apartamentele în clădiri cu regim mic de înălţime, cele cu suprafeţe foarte mari sau foarte mici, precum și casele care permit transformarea lor în sedii de firme sau spații comerciale sunt printre cele mai profitabile investiții imobiliare în 2018. Sau cel puţin asta arată o analiză realizată de Wizmo.ro, platforma imobiliară dedicată sectorului rezidențial și celui de business, și RE/MAX Grup de Lux, una dintre francizele RE/MAX  România.

Conform reprezentanţilor Wizmo şi RE/MAX, profitabilitatea unor astfel de investiții este dată de valoarea indicelui yield, un indice important de măsurare a randamentului unei investiții în imobiliare. Randamentele acestor proprietăți rezidențiale depind de mai mulți factori precum locația, compartimentarea, dotările sau finisajele aferente. „Piața de investiții imobilare a cunoscut în ultima perioadă o evoluție dinamică marcată de nevoile tot mai specifice ale cumpărătorilor interesați de investiții rentabile. În condițiile actuale, clienții sunt în căutare de oportunități care să le ofere un randament satisfăcător, dar care să se încadreze și în anumite condiții pe care le urmăresc, precum calitatea sau siguranța”, a declarat Marteen Deboo, CEO Wizmo.ro.

Potrivit Nelidei Georj, reprezentant RE/MAX Grup de Lux, cele mai profitabile investiții în 2018 vor fi cele  care se disting de „normalul construcțiilor clasice”, fie apartamente mari (90 mp – 120 mp), fie apartamente mici (28 mp – 42 mp). Pe de altă parte, apartamentele în clădiri cu regim mic de înălțime, situate în zone apropiate de puncte de interes precum centre de afaceri, școli private, instituții medicale vor deveni tot mai atractive pentru cei interesați să investească. Randamentul pentru astfel de investiții, calculat în funcție de prețul proprietății și valoarea chiriei generată anual, va avea valori diferite în funcție de particularitățile zonei și ale apartamentului.  De exemplu, pentru un apartament de 3 camere, la un preț aproximativ de 140.000 euro, închiriat la 750 euro/lună, va rezulta un randament de 6.5%, cu amortizarea investiției în aproximativ 15 ani.

Casele sunt tot mai solicitate de către investitori, fiind considerate investiții oportune, care oferă un grad de confort sporit clienților cumpărători. „Astfel, cumpărând o casă, aceștia au posibilitatea de a o închiria pe termen lung și astfel vor avea de gestionat un singur imobil în loc de 4-5, cum este cazul apartamentelor”, spun autorii analizei.

Casele care se află în zone ce permit transformarea lor în spații de birouri sau chiar spații comerciale pentru sedii de firme vor fi și mai profitabile pentru potențialii investitori, susţine reprezentantul RE/MAX Grup de Lux, Cristina Ciobanu. Astfel, proprietarul are posibilitatea să transforme casa în birou, unde va avea un randament mare sau chiar într-un spațiu comercial, care va crește și mai mult randamentul obținut din acea investiție. Spre exemplu, o casă de aproximativ 265.000 de euro, la o chirie de 1.550 de euro, va genera un randament de 7%, investiția urmând să fie recuperată în cca. 14 ani.

România, printre cele mai mari randamente pe segmentul office/comercial

“Randamentele proprietăților comerciale sunt mai sensibile la condițiile de piață decât cele ale proprietăților rezidențiale. Motivul este simplu: nevoia oamenilor de a avea un spațiu de locuit este, în general, mai mare decât cea de a deține un spațiu de birouri pentru o afacere – pe care o poți demara sau închide în orice moment. Acest risc se reflectă în randamentele mai ridicate pe care le atrag proprietățile comerciale/office”, a declarat Alina Berghian, Sales Associate RE/MAX Grup de Lux.

Potrivit datelor RE/MAX, pe segmentul office și comercial,România oferă randamente mult mai atractive decât ţările din aceeași regiune precum Ungaria, Cehia, Polonia sau Slovacia. În ceea ce privește orașele din România cu cele mai mari randamente pe aceleași segmente, Bucureștiul, Timișoara, Cluj-Napoca și Iașiul sunt cele mai „efervescente”.

 

An 2017 România Ungaria Cehia Polonia Slovacia
Office 7,50% 6,50% 5,00% 5,00% 6,50%
Comercial 7,25% 5,90% 5,00% 5,00% 6,00%

Randamente (yield) în Europa Centrală și de Est, cf. RE/MAX Grup de Lux

An 2017 București Timișoara Cluj-Napoca Iași
Office 7,50% 7,50% 7,50% 7,00%
Comercial 7,25% 7,00% 7,25% 7,00%

Randamente (yield) în România, cf. RE/MAX Grup de Lux

 

Oraşele regionale sunt tot mai interesante pentru investitori, spun consultanţii. Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov ar urma să contribuie cu o pondere mai mare la PIB în următorii ani, arată cel mai recent raport al companiei de consultanță imobiliară Colliers Internațional. Motivele: buna calitate a vieții, costurile operaționale scăzute și numărul mare de studenți din domeniul IT&C ar putea determina marile companii să se extindă în restul țării. 2018 va reprezenta un an de cotitură pentru piața de investiții, mai ales din prisma segmentului de birouri, spun consultanții. Dacă până acum erau tranzacționate clădiri de birouri cu o suprafață medie de 20.000 mp, planurile pentru perioada următoare includ proiecte cu o suprafață medie de peste 50.000 mp. Prin urmare, volumul de investiții pe piața de birouri ar putea crește de la 160 milioane de euro în 2017 la 500 milioane în 2018. De asemenea, volumul total de investiții estimat pentru anul acesta va depăși pragul 1 mld. euro, iar randamentele pentru proiectele de retail, birouri și industrial ar putea scădea cu 25-50 puncte de bază.

Citeşte şi:

 

„Migrația” economică de la București spre orașele regionale. Raport Colliers: Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov ar urma să contribuie cu o pondere mai mare la PIB

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare