Închide

An cu optimism pentru dezvoltatorii de locuințe. Cu 500 de apartamente mai "optimist". Unde răsar noile blocuri

EconomieTop News by Kristina Reştea - nov. 20, 2014 0 977

 

Anul acesta, numărul locuințelor nou construite (finalizate) va ajunge, în Cluj, la 800, potrivit estimărilor companiei de consultanță imobiliară Coldwell Banker. Asta ar însemna o creștere cu 500 de unități față de cifra înregistrată anul trecut. Zonele preferate de cei care fac blocuri și bloculețe: Bună Ziua și Gheorgheniul mall-ului și a facultăților cu profil economic.

Mai precis, conform datelor prezentate de Coldwell Banker, în municipiul Cluj-Napoca au fost finalizate, anul trecut, 333 de locuințe, dintre care 144 din fonduri publice și 189 din fonduri private.

Menționăm că potrivit datelor Direcției Județene de Statistică la nivel de județ, în cursul trimestrului II 2014 s-au finalizat 956 locuinţe, cu 460 mai multe locuinţe faţă de aceeaşi perioadă din 2013. În mediul urban au fost finalizate 627 locuinţe, iar în cel rural 329 locuinţe.

2014 ar fi, astfel, unul dintre cei mai buni ani din ultima perioadă în ceea ce privește numărul de apartamente noi livrate pe piață. De ce? “Ceea ce s-a construit anul trecut s-a vândut, asta a încurajat dezvoltatorii să demareze alte proiecte. De asemenea, creditarea a devenit mai acccesibilă. Există o nevoie de apartamente noi, iar în ultimii ani în piață s-a construit foarte puțin în ultimii ani”, explică AnaMaria Burcă, managing partner Coldwell Banker Transilvania.

 

Cea mai mare parte a acestor locuințe se află în zona Bună Ziua, cu un preț mediu de vânzare de 950 de euro/mp util, urmată de zona semicentrală, precum cartierul Gheorgheni, unde prețurile medii sunt 1150 de euro pe metru pătrat util, potrivit analizei Coldwell Banker. Cartierele Mărăști și Iris se află de asemenea într-un proces de revitalizare, prețurile locuințelor noi situându-se la aproximativ 1.000, respectiv 800 de euro/mp. O creștere semnificativă a înregistrat și comuna Florești, aflată la cinci kilometri de Cluj Napoca, unde în acest an vor fi finalizate aproximativ 500 de unități amplasate în ansambluri rezidențiale, comparativ cu aproximativ 200 anul trecut. Chiar dacă Floreștiul este unul dintre cele mai invocate exemple când se discută despre haos în urbanism, zona a rămas în continuare una dintre opțiunile valabile pentru cumpărători: prețul mediu este aici la mai puțin de jumătate față de cel înregistrat în municipiu. Astfel, potrivit Coldwell Banker, la stadiul semifinisat, apartamentele noi din Florești au un preț de vânzare mediu de 450 de euro/mp, cele mai bine cotate zone din comună fiind Muzeul Apei și Tauțiului.

 

 Bună Ziua și Gheorgheni, locuri unde se adună blocurile noi 

Cu toate că, potrivit analizei CB, numărul de locuințe realizate în acest an este mult peste cel aferent anului trecut, dezvoltatorii de pe piața locală s-au ferit în ultima perioadă de proiecte de mari dimensiuni. Unul dintre ansamblurile cu număr mare de apartamente care vor fi livrate în acest an este cel dezvoltat de I&C Transilvania Construcții, în apropierea mall-ului din Gheorgheni și a facultăților cu profil economic. Ansamblul Riviera Luxury Residence, compus din 91 de apartamente cu două, trei și patru camere, a fost temporar blocat, apoi reluat și se află acum în stadiu avansat de lucrări, cu termen de finalizare anunțat pentru luna decembrie a acestui an. “Am încheiat precontracte pentru 25% din proiect”, susține reprezentanta Coldwell Banker Transilvania, agentul exclusiv al Riviera Luxury Residence. Printre noile proiecte, în construcție sau în pregătire în Cluj se mai numără Junior Residence de pe strada Fabricii, un alt ansambul pe strada Răsăritului, câteva ansambluri în zona mall-ului din Gheorgheni sau Sophia Residence în Bună Ziua – jumătatea de blocuri „Mao Imobiliare” a proiectului pornit în asociere de Elite Grup (Bonjour), recent relansată după ce și-a schimbat proprietarul.

 

 

 Primărie + ANEVAR = 821 euro/mp (2013)

 

Conform cifrelor oficiale, preţul mediu pentru apartamente a fost în a doua jumătate a anului trecut de 821 euro/mp, potrivit unei analize realizate de o echipă de evaluatori membri ai Asociatiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din Româniaîn parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca, pe baza tranzacţiilor imobiliare încheiate între vânzători şi cumpărători pe raza municipiului, în perioada mai – decembrie 2013. În această perioadă, în Cluj-Napoca s-au tranzacţionat 296 de terenuri, 181 de case și 2.455 de apartamente, arată datele unei analize realizate în municipiu, pe baza tranzacţiilor încheiate în această perioadă.

 

Ce tranzacții de apartamente s-au făcut în cartierele orașului:

 

Cartier – Număr de apartamente – Preț mediu

Gruia – 17 apartamente, 727 euro/mp

Centru – 264- 846 euro/mp

Andrei Mureșanu – 81- 811 euro /mp

Gheorgheni – 342 – 842 euro/mp

Mărăști – 250 – 894 euro/mp

Între Lacuri – 214 – 836 euro/mp

Zorilor – 131 – 824 euro/mp

Bună Ziua – 142 – 820 euro/mp

Europa – 126 – 884 euro/mp

Grigorescu – 141 – 804 euro/mp

Plopilor – 39 – 757 euro/mp

Mănăștur – 487 – 778 euro/mp

Dâmbul Rotund – 36 – 729 euro/mp

Iris – 66 – 721 euro/mp

Bulgaria – 12 – 597 euro/mp

Someșeni – 60 – 711 euro/mp

Borhanci – 46 – 876 euro/mp

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.