Închide

Americanca de la conducerea unui accelerator de afaceri la Cluj: „Sunt abilităţi uimitoare aici. Trebuie să ne concentrăm ca în loc să executăm produsele altora să le construim pe ale noastre”

ActualitateEconomieRecomandarea redacțieiTop News by Kristina Reştea - dec. 15, 2014 0 851

 

 

“My name is Jennifer, I am the Managing Director of Spherik Accelerator.  I moved to Cluj last year from California, and I am very happy to be working with such a meaningful initiative”. Aşa se prezintă, în engleza internaţională desigur, coordonatoarea programului de start-up-uri Spherik. A venit în Transilvania – „sperietoare” de americani pe traseu invers decât cel care de obicei îi duce pe români în căutarea succesului afară, iar acum Jennifer Austin e coordonatoarea programului antreprenorial născut o dată cu Liberty Technology Park, centrul de afaceri care a luat locul fostei fabrici de mobilă Libertatea.

Pe lângă activitatea de închiriere de spaţii, dezvoltatorii de la Fribourg au lansat şi un proiect ca să facă mai „altfel” ceea ce se contura ca proiect imobiliar. Aşa că au gândit un program antreprenorial cu ţintă care sună a la Silicon Valley, după ce au făcut vizite în „raiul” IT american: un program care să sprijine start-up-urile din tehnologie să lanseze businessuri sustenabile. Şi Jennifer Austin e cea care acum coordonează echipele cooptate în program. S-a mutat la Cluj dintr-un motiv foarte simplu: băiatul de care s-a îndrăgostit şi pe care l-a întâlnit în timpul unui MBA în Statele Unite a revenit acasă, la Cluj, ca să muncească aici. Iar Jennifer munceşte şi ea aici: Spherik are şapte echipe care dezvoltă aplicaţii diverse – printare 3D, management financiar, acces la sistemul de sănătate, gaming, managementul întâlnirilor sau al datelor personale, comerţ electronic. Iar Jennifer e cea care îi coordonează.

 

Demo pentru întâlnirea cu piaţa

 

La final de săptămână, la sărbătoarea informală în decor de Crăciun, de la Liberty+Spherik, în restaurantul corporatiştilor şi antreprenorilor, reprezentanţii cetrului tehnologic şi partenerii lor s-au intersectat cu start-up-urile. Iar şase echipe din şapte au ţinut primele pitch-uri, în public, ca antrenament, printre baloane, sunete de pahare şi prime aplauze. Tinerii iniţiatori de afaceri promit altă abordare la servicii financiare, comunicare mai eficientă medic – pacient, te ajută să creezi albume online, pregătesc aplicaţii care să te ajute să îţi gestionezi mai eficient timpul şi agenda sau să lupţi cu birocraţia, folosind mediul virtual. La „Pe cine vezi ca viitor milionar?” unul dintre oaspeţii din public e optimist, cu accente realiste. „S-ar putea să ajungă unii dintre ei. Dar de la al doilea business. Primul e de obicei mai mult de test”.

 

Sfântul Graal de afaceri

 

Anul viitor urmează ca echipele să lucreze la întâlnirea cu potenţiala piaţă, să poarte discuţii despre produs şi apoi posibilii viitori antreprenori intră şi în partea de business, cu un seminar de finanţe pentru oameni care nu au background financiar. „Pe lângă a construi un start up, încercăm să îi ajutăm pe iniţiatori să dezvolte abilităţile de care vor avea nevoie ca să reuşească în viitor. Nu se termină totul când echipele părăsesc acceleratorul şi nici măcar atunci când găsesc finanţare. Ei trebuie să aibă abilităţi să dezvolte afacerea. Avem un Demo Day în martie şi apoi îi ajutăm să găsească finanţare. Mulţi cred că finanţarea e Sfântul Graal. Nu e! Mai întâi trebuie să înţelegi dacă ai nevoie de bani, de câţi ai nevoie, să faci un plan. Apoi ceri bani”, sintetizează Jennifer Austin, pentru Actualdecluj.ro.

 

Cât despre partea cealaltă, a „evaluatorilor” de afaceri, posibilii investitori sunt din România şi din Europa, fonduri, angel investors, companii sau mentori din Statele Unite care ar fi interesaţi de start-up-uri aici. „România promite mult în IT, sunt abilităţi uimitoare aici. Trebuie să ne concentrăm ca în loc să executăm produsele altora să le construim pe ale noastre”, spune managing directorul acceleratorului. Ce caută investitorii când analizează idei noi în care să pună bani? „Recuperarea investiţiei. Scopul lor e să facă bani, desigur. Caută o echipă bine structurată şi sunt interesaţi nu doar de partea tehnică. Se uită la piaţa ţintă pe care poate să o aibă produsul, dar şi la cât din aceasta poate să fie capturată”, arată Jennifer.

 

Drumul spre Cluj şi Anul I

 

„Au fost foarte multe lucruri surprinzătoare pe care le-am găsit la Cluj. Mâncarea e delicioasă. Cred că sunt singura americancă care s-a mutat în Europa şi a pus kilograme în plus. Cea mai mare parte din viaţă m-am mutat. Mult. Am trăit în mai mult de 12 state din America şi cred că, de la 18 ani, cel mai mult am stat într-un loc doi ani. Ceea ce m-a surprins cel mai mult la Cluj a fost cât de acasă m-am simţit aici. Asta deşi nu vorbesc limba, încerc acum să o învăţ, nu înţeleg în întregime cultura locului. Dar mă simt acasă. L-am cunoscut pe prietenul meu în timpul unui MBA. El e din Cluj, iar în al doilea an şi-a dat seama că America e grozavă, dar că vrea să vină acasă şi să facă ceva aici. M-a chemat în vizită şi am venit. Era momentul să decidem ce facem în continuare. Si am decis că acesta e un loc unde putem trăi. E interesant să ai oportunitatea să fii într-un business ca Spherik, care ar putea să aibă un impact real în România”, povesteşte Jennifer.

 

 

Ce şi cum face Acceleratorul de la gară

 

Spherik Accelerator este un program de 4 luni, cu o metodologie proprie, în care specialişti din domeniu vor sprijini echipele să-și dezvolte propriile startup-uri.

Printre profesioniștii români care vor mentora echipele se numără Radu Georgescu (Founding Partner GECAD Group), Bogdan Iordache (Co-founder How to Web), Ana-Maria Andronic (Partner BirișGoran, Founder Venture Connect), Carmen Punga (Industry Manager Google Romania), Mircea Patachi (Head of Development Evozon Systems).

 

“România pregătește profesioniști excepționali în domeniul tech. Cu toate acestea, cei care vor să devină antreprenori întâmpină două dificultăți: crearea unor businessuri scalabile și stabilirea de conexiuni. Prin implicarea unor mentori de diferite naționalități, din locuri diferite și cu experiențe variate, acceleratorul îi ajută pe antreprenorii români să depășească aceste dificultăți”, a explicat Daniel Tet, Managing Consultat la Edge Business Advisory în SiliconValley, și mentor al programului.

 

Liberty

 

Prima ediție Spherik Accelerator a debutat cu un workshop pentru dezvoltarea competențelor antreprenoriale, creat de Națiunile Unite și Universitatea Harvard. Spherik Accelerator continuă cu 4 luni dedicate dezvoltării startup-urilor, cu workshopuri săptămânale tematice: Pitching To Investors cu Radu Georgescu, Conflict Prevention, Management, & Legal cu Ana-Maria Andronic, Hypothesis & Key Assumption Testing cu Oana Călugar, Sales & Marketing cu Bogdan Colceriu, Alternative Sources of Funding cu Iulian Nițescu, sau Strategy cu Iulian Pădurariu.

 

Spherik Accelerator are la bază un parteneriat între Liberty Technology Park Cluj, Banca Transilvania și două dintre cele mai importante universități clujene, care includ specializări din zona tehnică – Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea Tehnică Cluj-Napoca. Aplicațiile care au intrat în program au fost evaluate pe baza progresului și a potențialului ideii dezvoltate, a experienței antreprenoriale și a motivației de a participa într-un program intensiv de patru luni, au explicat iniţiatorii proiectului.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.