Închide

Cu cine credeți că se asociază Clujul?

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - dec. 15, 2014 0 276

Ministerul Afacerilor Externe a avizat propunerea Consiliului Județean Cluj de a coopera cu municipiul Chișinău în vederea implementării unor proiecte comune de dezvoltare. Urmează ca în ședința de astăzi a administrației județene să se adopte prin Hotărâre un acord ferm de parteneriat între cele două entități administrative. Propunerea privind colaborarea cu Republica Moldova a fost lansată de reprezentanții PSD încă de la început de an, pe fundalul disputei ruso-ucrainiene. Oficialii de la Moscova au tot amenințat că vor boicota mărfurile din Molodva și din celelalte țări vecine, nemulțumiți de sancțiunile impuse Rusiei de către UE. Afectați de situație s-au simțit mai ales producătorii de vinuri din Moldova pentru că Rusia a reprezentat pentru ei, întotdeauna, o largă piață de consum. Politicenii clujeni au fost de părere că județul Cluj le poate întinde o mână de ajutor producătorilor din Moldova, mai ales că deține în administrare și un centru pentru desfacerea produselor agro-alimentare (Centrul Agro Transilvania).

Ulterior, ideea privind cooperarea cu producătorii locali din Moldova s-a extins, iar în prezent administrația județeană are planuri mult mai mari. În acordul de parteneriat se vorbește despre realizarea unor proiecte pe mai multe domenii, menite să asigure dezvoltare socială și economică atât comunității din Chișinău cât și comunității clujene.  În referatul privind adoptarea acordului de parteneriat se specifică următoarele:

„Părţile doresc să coopereze în domeniile de activitate aflate în competenţa autorităţilor administraţiei publice locale pentru întărirea relaţiilor economice, sociale, culturale, sportive şi de tineret ale celor două judeţe. Obiectivele Înţelegerii de cooperare: a) crearea condiţiilor pentru colaborare în domeniile social, cultural, economic, comerţ, sportiv, educaţie şi turism, în scopul extinderii cooperării între locuitori, instituţii, organizaţii nonguvernamentale, asociaţii ale întreprinzătorilor şi autorităţi publice din cele două unităţi administrativ-teritoriale. b) schimb de experienţă şi bune practici în domeniul întocmirii de proiecte şi accesării fondurilor europene. c) aplicarea unor metode şi forme de cooperare eficiente, printre care întocmirea şi realizarea proiectelor şi programelor comune, pentru a sprijini dezvoltarea ambelor judeţe”.

Pentru ca acest parteneriat să dea rezultate, liderii celor două entități administrative (președintele Consiliului Județean Cluj, respectiv primarul municipiului Chișinău) se vor întruni cel puțin o dată pe an:

„Întrunirile se vor desfăşura, prin rotaţie, în judeţul Cluj şi în Municipiul Chişinău. Unitatea administrativ-teritorială în care se va desfăşura întrunirea va fi responsabilă de organizarea acesteia. Părţile vor pregăti şi aproba un raport de cooperare. În interesul unei cât mai bune şi aprofundate cunoaşteri reciproce, Părţile vor efectua schimburi de materiale  informative şi de promovare (prezentări video, broşuri, pliante) şi vor organiza vizite între locuitorii celor două unităţi administrativ-teritoriale pentru cunoaşterea identităţii istorice şi culturale local”.

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare