Adi Hădean: „e criză de bucătari în toată Europa, când am plecat din Cluj se deschiseseră 3 restaurante cu specific italian, după 3 luni erau închise”
ActualitateTop News by Actual de Cluj - nov. 24, 2015 0 536
Celebrul bucătar Adi Hădean, format la Cluj și acum ajuns pe cai mari la București unde e una dintre gazdele apreciatei emisiuni de televiziune MasterChef de la Pro TV, se plânge de piața culinară din țară: „nu avem bucătari, e criză în toată Europa!”, spune el.
Hădean spune că această criză se regăsește nu doar în România și că debutul ei poate fi identificat cu începutul crizei imobiliare: „mi-am bătut mult capul cu asta, călătoresc destul de mult pentru această meserie, și am observat în Europa pe la începutul crizei imobiliare, când lucrurile au început să scârțâie în zona de construcții, mulți au deschis restaurante. Oameni care nu au avut niciun fel de treabă cu acest domeniu s-au gândit că până la urmă toți mâncăm și un restaurant nu are cum să nu meargă. S-au deschis multe restaurante, asta a dus la un fel de inflație de locuri de muncă, plătite tot mai prost pentru că aveau acces la ele foarte mulți oameni nepregătiți. Omul deschide un restaurant, cheamă un consultant să facă un meniu și angajează pe cine vine pe cei mai puțini bani. În foarte multe afaceri de felul acesta se întâmplă așa. Sunt foarte multe locuri de muncă și prea puțini bucătari. și sunt foarte greu de ținut într-un loc. Înainte să mă mut în București se deschiseseră la Cluj patru restaurante, între care trei pe specific italienesc. După trei luni m-am întors în Cluj, erau închise toate. Oamenii atrag bucătari, le oferă un salariu interesant, oamenii vin, lucrează 2-3 luni, n-ai cum să ajungi la zero cu un restaurant în acest interval, proprietarii văd că pierd bani și se opresc, pentru că misiunea lor nu e gastronomia ci să-și conserve banii sau chiar să-i înmulțească. Sunt foarte puțini oameni care au ca misiune să facă o mâncare bună, decentă pur și simplu. Aceia rezistă pe piață, chiar dacă e greu”.