Închide

„Acasă” pe lângă spital? O asociaţie a lansat proiectul unei locuinţe care să ofere găzduire temporară pentru părinţii săraci ai copiilor bolnavi din spitalele Clujului

SocialTop News by Kristina Reştea - ian. 02, 2018 0 1441

Proiectul lansat de LEFA e adresat părinţilor şi copiilor care vin la tratament la Cluj. Sursa Foto: Life Education for All, în una dintre acţiunile în spitale clujene

 

Mii de copii sunt internaţi anual în spitalele clujene, mulţi stau în spital între o săptămână și 6 luni. Aproape un sfert dintre ei sunt copii care locuiesc în afara Clujului şi mulți dintre ei fac parte din familii foarte sărace, spun reprezentanţii unei asociaţii clujene care a derulat o serie de proiecte în centre medicale din Cluj. Asociaţia Life Education for All anunţă că pregăteşte un loc de găzduire temporară pentru părinţii copiilor bolnavi care vin în Cluj. Proiectul e deja demarat, s-au strâns chiar şi o parte din fondurile necesare, iar acum LEFA caută o locuinţă de închiriat în Cluj-Napoca.

Potrivit reprezentanţilor asociaţiei, demersul își propune să ofere părinților copiilor bolnavi cronic, care au venituri modeste și locuiesc în afara Clujului, o locuință temporară pe perioada spitalizării sau a tratamentelor acestora care nu presupun spitalizare.

„E un proiect foarte necesar în Cluj”, spune preşedintele asociaţiei Life Education for All, Oana Mîndruţ, iniţiatoarea demersului. Noul proiect a fost botezat „Acasă”, iar centrul de găzduire va fi destinat celor care vin la analize sau părinţilor din alte judeţe care au copii internaţi în Cluj, oraş cunoscut ca centru medical şi care atrage, deci, pacienţi din zone vecine şi din toată ţara. Cazurile ar fi diverse: cancer, neurofibromatoză, afecțiuni neuro-psihice, transplante, insuficiență renală, cardiacă sau respiratorie, malformații congenitale.

Proiectul a fost lansat pentru a aduna bani pentru chiria unei locuinţe care să-i găzduiască gratuit şi să le ofere celor în nevoie posibilitatea să spele sau să gătească, spun iniţiatorii. „Părinții sunt nevoiți să doarmă în același pat cu copiii, nu au unde să spele și să usuce haine, nu au unde să se odihnească în timpul zilei și nici unde să facă un ceai copilului lor. Sunt situații în care copiii vin de la distanțe mari la tratament sau analize pentru 1-2 zile, procedurile medicale neimpunând spitalizare și efectiv nu au unde să stea să se odihnească măcar o noapte și se întorc acasă imediat ce au încheiat tratamentul, iar acest efort îi slăbește foarte tare”, se arată în descrierea proiectului Acasă, lansat pe platforma Bursa Binelui.

Mai precis, „beneficiarii direcţi sunt copiii bolnavi cronic şi părinţii lor, care au o perioadă de spitalizare mai mare de o săptămână, venitul familiei este mai mic de de 3000 de lei/lună și nu au domiciliul în județul Cluj. 50 de copii/părinti ar beneficia gratuit de cazare și masă pe perioada spitalizării copiilor şi de consiliere, psihoterapie individuală și de grup și art-terapie”, arată proiectul LEFA.  „În principiu, vom putea caza simultan cam şase persoane. Cei care vor totuşi să stea în spital alături de copiii lor, dar vor să vină să gătească sau să-şi spele hainele o vor putea face într-un interval de timp pe care-l vom stabili”, menţionează Mîndruţ. „În acelaşi spaţiu va functiona şi o sală de terapie unde zilnic vom avea o oră de consiliere terapeutică pentru părinţi şi două ore de art-terapie pentru copii. Vor putea veni şi părinţi şi copii bolnavi cronic din Cluj-Napoca, care vor beneficia gratuit de aceste terapii”, completează iniţiatoarea proiectului.

„Ideea a apărut anul trecut când a trebuit să găsesc pe cineva care s-o găzduiască pe Speranţa, o fetiţă din Baia Mare care venea însoţită de sora ei la chimioterapie, în Cluj, şi după orele de chimio nu avea unde să stea să se refacă; în mod normal, ar fi trebuit să se întoarcă în Baia Mare. De fapt, ne-am dat seama de această nevoie din toată experienţa noastră de anul trecut cu spitalele când vedeam cum se chinuie părinţii să doarmă în acelaşi pat – de o persoană – cu copilul lor bolnav, care n-au unde să spele sau să-şi întindă hainele pe care le spălau la chiuveta din baie, care n-au unde să facă un ceai copilului şi care nici măcar un scaun nu au, să stea ziua lângă patul copilului lor”, spune Oana Mîndruţ.

Având în vedere nevoile din Cluj, asociaţia lucrează şi la un regulament şi o grilă de punctaj, pentru a putea oferi spaţiul celor care au cea mai mare nevoie de el (în funcţie de timpul de internare, venitul familiei). „Când vom avea locuinţa şi după ce aceasta va fi pusă la punct, vom promova oportunitatea către toate spitalele din Cluj şi către asociaţiile bolnavilor cronici din ţară. Principiul de funcţionare va fi că persoanele care acumulează un punctaj mai mare din grila gândită în regulament va avea prioritate, iar dacă sunt mai multe solicitări cu acelaşi punctaj atunci vom merge pe principiul primul venit, primul servit”, precizează preşedinta LEFA.

Proiectul e deja demarat, s-au strâns chiar şi o parte din fondurile necesare, iar acum asociaţia Life Education for All caută o locuinţă de închiriat în Cluj-Napoca. „Semnalmente”: minim trei dormitoare şi un living generos sau o sală care poate fi transformată în sală pentru terapie. Este de asemenea necesar ca locuinţa (casă particulară sau altfel de imobil, care să nu fie bloc de locuinţe) să fie mobilată şi foarte aproape de o staţie de transport în comun – adică la mai puţin de 100 de metri. Pentru viitoarea locuinţă temporată pentru părinţii copiilor bolnavi internaţi în Cluj, asociaţia are un buget de 700-800 de euro/lună. Au venit şi primii susţinători. „Deocamdată, am primit finanţare pentru şase luni de la firma Betfair şi avem o promisiune pentru trei luni şi de la Yonder”, menţionează Mîndruţ. Pe patforma de strângere de fonduri Bursa Binelui, LEFA a adunat 3.455 de lei din suma-target de 60.000.
Campanie socială pentru MagicHome Bucureşti: peste 100.000 de oameni au sprijinit proiectul
Probabil cea mai de impact campanie socială a anului 2017 a reuşit să mobilizeze peste 100.000 de oameni tocmai pentru un proiect-casă, destinat părinţilor unor copii bolnavi. Este vorba de proiectul Magic Home, iniţiat de Vlad Voiculescu şi Melania Medeleanu, proiect născut pentru a-i găzdui pe părinţii ai căror copii sunt bolnavi de cancer. În mai puţin de o lună, peste o sută de mii de persoane s-au implicat în proiect, iar donaţiile lor au însumat 500.000 de euro, conform informaţiilor prezentate de presa centrală. Reprezentanţii MagicHome au anunţat că au şi la Cluj un apartament disponibil pentru cei în nevoie.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.