Închide

A venit și anul Cetățuii: în 2016 se lansează concursul

Actual de ClujActualitateTop News by Actual de Cluj - ian. 13, 2016 0 483

Administrația locală va lansa un concurs de soluții pentru amenajarea proprietății recent cumpărate de oraș pe Dealul Cetățuia cu 120.000 de euro – un hectar de teren și porticul de deasupra scărilor. Tema pentru acest concurs a fost realizată de Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj pentru primăriei.

O bucată din dealul de belvedere al orașului a ajuns efectiv în proprietatea primăriei, după parcurgerea tuturor formalităților, la finalul anul trecut. Anul acesta, primăria va lansa și un concurs de soluții pentru un proiect de amenajare a zonei, după cum a informat arhitectul-șef al orașului, Ligia Subțirică. Oficialul primăriei a spus că ține foarte mult ca spațiile publice din oraș să se reabiliteze prin concusuri de soluții. Cu toate acestea, în afară de concursul pentru Centrul Cultural Transilvania (care încă nu există), oraşul nu a văzut o competiţie de amploare pentru vreun spaţiu public al oraşului în ultimii 10 ani. Urmează însă în 2016 câteva astfel de demersuri, se promite, din nou, de la primărie. Pentru Cetăţuie, tema de concurs a fost realizată de Facultatea de Arhitectură și Urbanism, sub coordonarea fostului arhitect șef al orașului Adrian Iancu (FAU) și este una care cuprinde amenajarea spațiilor exterioare într-un teatru de vară, dar și a clădirii de deasupra scărilor, potrivit informațiilor de la primărie.

Cetățuia e unul din spațiile publice reprezentative ale Clujului, cu perspective asupra orașului, cu anumite calități istorice, dar care în ultima perioada nu a fost folosit la potențialul maxim. Are o poziție valoroasă în raport cu centrul orașului, dar și niște legături cu alte zone de loisir, cum sunt de exemplu Muzeul Etnografic și Pădurea Hoia. Trebuie să ne amintim de evenimentele care au avut loc pe Cetățuie în ultimii ani și care au strâns un public destul de numeros. Concursul urmărește creșterea calității spațiilor publice de pe Cetățuie prin integrarea unei funcțiuni specifice pentru petrecerea timpului în aer liber. Eu personal cred că e bine că primăria are o politică de creare sau amenajare de spații publice. E nevoie de ele și asta se vede în parcul central care vara e neîncăpător, as zice chiar abuzat de numărul mare de vizitatori. E de remarcat că primăria a ales să apeleze la selecţia prin concurs de proiecte”, menționează arhitectul Mihai Racu, parte a echipei FAU care s-a ocupat de temă.

Arhitecții sunt cei care au dat tonul şi au împins lucrurile înspre reintegrarea Cetăţuii în viaţa oraşului. În 2012. Cu Scena Cetății, eveniment-semnal prin care au atras atenția asupra zonei cu fortificații și clădiri de garnizonaă de pe Dealul Cetățuia ca să incurajeze transformarea zonei într-un incubator cultural. În 2015, proiectul pornit de filiala din Transilvania a Ordinul Arhitecților – Scena urbană – s-a reîntors în punctul de Belvedere al orașului. Cu o reprezentație de operă: s-a cântat Carmen în aer liber. Între timp, primăria a fost sensibilizată de aceeași arhitecți să cumpere clădiri-monument scoase la vânzare de proprietarul Cetățuii. Așa s-au pus bazele realizării unui teatru de vară public deasupra orașului.

Primăria și-a jucat cartea și a câștigat. A redevenit proprietar pe Cetățuie, dealul de belvedere al orașului. După aproape un an de când președintele Ordinului Arhitecților din România – filiala Transilvania, Szabolcs Guttmann i-a sesizat primarului că proprietarul Unita Turism vinde clădirele de pe Cetățuie iar administrația locală poate uza de dreptul de preemțiune, fiind forba despre clădiri-monument. Inițial, primăria și-a exprimat dorința de a cumpăra două clădiri (porticul, plus încă o clădire monument), iar apoi a reușit o negociere cu proprietarul -Unita Turism- care avea o promisiune de vânzare a uneia dintre ele pentru amenajarea unui consulat. Așa s-a renunțat la achiziționarea respectivului imobil și s-a optat pentru cumpărarea unui hectar de teren de către primărie pentru a se amenaja un teatru de vară.

Text: Kristina REȘTEA, Luminița SILEA

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare