Închide

Vezi cine sunt principalii candidați în cursa alegerilor pentru Cluj

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - ian. 14, 2016 0 1168

PNL are termen până în 1 Februarie să-și desemneze oficial candidații pentru primăriile și consiliile județene din țară. Pentru Cluj s-a stabilit tandemul Emil Boc (Primărie) – Alin Tișe (Consiliul Județean), urmând ca validarea să se facă în prima ședință a Biroului Județean al PNL, iar apoi în cea a Biroului Național. Chestionat de Actualdecluj.ro, senatorul Alin Tișe a admis, oficial, că va intra în cursa alegerilor locale din iunie alături de Emil Boc. Chiar dacă va avea o misiune grea, deputatul PSD, Aurelia Cristea susține că e și mai determinată să lupte împotriva lui Boc pentru a câștiga Primăria Cluj Napoca. PSD se așteaptă, de asemenea, ca și pentru Consiliul Județean să scoată un scor care să-i permită să impună cel puțin o poziție de vicepreședinte. În acest sens, social-democrații iau în calcul varianta unei coalții pe plan local, în vizorul lor aflându-se, în primul rând, reprezentanții ALDE.

Principalii candidați

Este perioada în care toate partidele își fac strategii și planuri care să le aducă un oarecare câștig de cauză la alegerile locale programate în iunie, anul acesta. PNL a decis, în baza unor sondaje, ca Emil Boc și Alin Tișe să candideze în tandem pentru Primărie și Consiliul Județean. Emil Boc stă cel mai bine în sondaje, o recunosc la unison toate partidele. Tișe, la rândul său, se arată convins că pentru forul Consiliului Județean va scoate un scor de „jumătate, plus unu”, ceea ce ar însemna ca PNL să nu întâmpine nici un fel de emoție la masa de vot, în procedura de impunere a președintelui. Sigur, conform tradiției PNL-ul nu va renunța la parteneriatul cu UDMR, nici în forul local și nici în forul județean. Pe de altă parte, reprezentanta PSD Aurelia Cristea afirmă că e cât se poate de pregătită să-i ia mandatul de primar lui Emil Boc, convinsă fiind că toți clujenii își doresc o schimbare. „Sunt cât se poate de convinsă că trebuie și că pot să câștig Primăria Cluj Napoca. Am muncit și nu mă voi opri aici, pentru că eu chiar cred că orașul acesta poate mai mult”, a comentat Cristea pentru Actualdecluj.ro. La ultimele alageri parlamantare, Aurelia Cristea a scos un scor destul de bun pe Colegiul ei (48%). PSD-ul nu stă pe loc, urmând ca în cel mai scurt timp să prezinte și listele de reprezentanți pentru Consiliul Local și Consiliul Județean. Varianta unei coaliții ar putea aduce PSD-ului un mandat de vicepreședinte la Consiliul Județean.

Surpriza ALDE, în așteptare

La nivel național formațiunea ALDE condusă de Călin Popescu Tăriceanu a luat un avânt însemnat – potrivit ultimelor sondaje – însă la nivel de municipiu lucrurile par destul de incerte. Liderul ALDE Cluj, deputatul Steluța Cătăniciu a afirmat că în cel mai scurt timp vor fi desemnați candidații pentru alegerile locale, nefiind sigur dacă ea va mai putea să candideze. Pe de altă parte, surse din partid au arătat că există posibilitatea unei coaliții între PSD și ALDE, pentru câștigarea Primăriei Cluj Napoca, precum și pentru obținerea unor mandate în forurile administrative (Consiliul Județean și Consiliul Local). Aceleași surse au arătat că ALDE face demersuri pentru a coopta membri din alte partide. Fostul președinte al Consiliului Județean, Mihai Seplecan (care a fost recent exclus din PNL), ar urma să ajungă în ALDE. Mai sunt, de asemenea, și alți membri PNL și chiar și membri PSD, care vor trece la ALDE în perioada următoare.

Cine mai intră în cursa pentru Primărie

Din partea partidului M10, proaspăt înființat de Monica Macovei, se preconizează să vom mai avea un candidat pentru Primăria Cluj Napoca. Este vorba despe profesorul universitar Adrian Papahagi. Acesta face parte din Comitetul Național de Inițiativă al Partidului M10, alături de Monica Macovei, Șerban Marinescu, Adrian Stanciu și Dacian Țolea. Urmează să aflăm cu cine va intra UDMR în cursa pentru primărie, și PNȚCD, dacă va intra. Au fost propuse, de asemenea, și unele candidaturi independente.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.