Închide

A venit la Cluj să deschidă sucursală de firmă cu sute de milioane de dolari, acum spune ce lipsește industriei IT

EconomieTop News by Actual de Cluj - apr. 14, 2016 0 755

Director de firmă din IT cu sute de milioane de euro în conturi ajunge la Cluj ca să-și deschidă sucursală și conchide – Clujul chiar e Silicon Valley-ul măcar al Transilvaniei, dacă nu al României ori Europei de Sud-Est ori alta.
Bryan Martin e directorul tehnic al 8×8, o firmă de IT de amploare din Silicon Valley-ul cel adevărat, din California. A venit la Cluj în numeroase rânduri în ultimele luni ca să deschidă sucursala de aici (iar actualdecluj.ro a relatat ce sau mai bine zis cine a atras firma aici), iar o dată deschisă Martin scrie un articol pe reputatul site techcrunch.com, unde e contributor, ca să spună ce a remarcat la Cluj.
Trecem cu vederea că articolul e ilustrat cu o fotografie din București, dar notăm concluziile lui Martin – acum în România, unde startup-urile sunt încă o raritate începe să se dezvolte cultura antreprenorială. Un semnal sunt achizițiile – Facebook a cumpărat în urmă cu un an și jumătate startup-ul clujean LiveRail și doar în ultimii trei ani achizițiile companiilor românești ajunge la 16. „Talentul e o mare atracție”, arată Martin – dar în contextul outsourcing-ului, un păcat mai vechi al IT-ului din România, unde contează deocamdată mai mult talentul în raport cu prețul, decât în raport cu ideile de afaceri ori cultura antreprenorială. Martin dă și câteva exemple de companii mari care și-au deschis aici call centere, centre de dezvoltare software ori servicii support. „Au fost atrași în România de aceleași forțe care vor ajuta dezvoltarea propriei industrii tech din România”, spune el și exemplifică: forța de muncă e prima – România are 20 milioane de locuitori dar se află în top 10 cei mai mulți specialiști IT din lume, 95.000, dintre care jumătate sunt dezvoltatori de software. Un al doilea argument sunt universitățile – „România are mia multe medalii la olimpiadele de matematică și informatică decât orice altă țară europeană și a fost a treia din lume după Rusia și China”, spune Martin, care citează un raport din 2014.
Un al treilea argument e trendul economic – România e una dintre țările europene cu cea mai rapidă creștere economică a ultimului an și, dacă e să-l credem pe Martin care citează Banca Mondială, a fost una dintre performerele europene cele mai bune din ultimii 20 de ani. Tot aici Martin notează și viteza foarte bună a Internetului.
Și acum părțile rele – cultura startup-urilor din România e mică, „întreprinderea privată a fost disprețuită și interzisă în fostul regim comunist și a răsărit doar o dată cu schimbarea democratică, în urmă cu 20 de ani”, notează Martin. „De atunci, România, la fel ca vecinii săi, s-a bazat mult pe investițiile străine ca să reconstruiască. Guvernul a pus și el accentul pe tehnologie. Din 2001 țara a exceptat angajații din IT de taxe. Aceasta a făcut sectorul chiar mai motivat să atragă angajați noi. România e una dintre țările europene cele mai sărace. Salariile din IT sunt deseori de trei ori mai mari, sau chiar mai mult, decât media”.
La sfârșit câte ceva și despre orașul care-i găzduiește filiala din România: Bucureștiul adună mai mult de jumătate din forța de muncă de IT din țară și găzduiește între altele Oracle, Intel, IBM și Adobe. „Dar Cluj – al doilea cel mai mare oraș din țară – generează și el buzz”, spune Martin, care citează un articol publicat pe GrowthBusiness, un site din Marea Britanie, ce întreabă în titlu dacă Clujul e Silicon Valley-ul Europei, și e limpede că în oraș cererea pentru talente în IT depășește cu mult oferta. „E clar că orașul construiește pe această tracțiune”, notează el. „Totuși”, arată Martin, „așa cum mulți au observat România are câteva obstacole mari de depășit ca să ajungă într-adevăr un hub tech. Accesul la bani e limitat. Cultura asumării riscurilor doar acum se naște. Birocrația guvernamentală e puternică iar legislația care sprijină startup-urile are lipsuri. Totuși, orice schimbare trebuie să înceapă undeva, și după cum vedem e una activă în România”.

Citește aici articolul original

Citește și:

Cum a adus un clujean o firmă americană de 200 milioane de dolari pe an la Cluj. Boc: “îl facem cetățean de onoare!”

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu