Închide

Cum a adus un clujean o firmă americană de 200 milioane de dolari pe an la Cluj. Boc: „îl facem cetățean de onoare!”

EconomieTop News by Mihai Prodan - mart. 31, 2016 0 5371

Un clujean care a conceput împreună cu un colaborator un program de call center și apoi și-a vândut firma a adus la Cluj o firmă americană de 200 milioane de dolari, care vrea 100 de angajați până la finalul anului.

Poate n-ați auzit de 8×8 software – e o firmă americană, cu sediul în Silicon Valley, listată pe Nasdaq și care și-a bugetat pentru anul financiar ce se încheie chiar azi o cifră de afaceri de peste 200 milioane de dolari, și o marjă de profit de minim 6% – adică 18 milioane de dolari profit anual. Acestea sunt cifrele seci. Știrea e că și-au deschis sediu la Cluj, l-au inaugurat azi, au 45 de angajați și vor 100 până la finalul anului, și că la baza aducerii lor în Cluj e un IT-ist de 38 de ani care acum conduce operațiunile din România.

Vikram Verma e unul dintre fondatorii și directorul general al gigantului de software. A venit azi la Cluj ca să-și prezinte firma, nu e prima dată când vine, dar ține să spună că ce a găsit la Cluj e un „giuvaier ascuns”, și că absolvenții de Cluj pot fi comparați fără probleme cu absolvenții de Stanford ori de Massachusets Institute for Technology, celebrul MIT. „De departe”, completează el. Ar trebui să știe, căci el însuși a absolvit Stanford.

„Eu vin de la Stanford, e foarte bună, Bryan  (Bryan Martin, directorul operațional-n.red.) e de la Stanford, avem de la MIT, de la universități de top, majoritatea de la Stanford. Și trebuie să spun că oamenii de la Cluj sunt ușor la egalitate cu restul, e o comoară ascunsă. Sper să nu afle și alții, eu vreau să-i angajez pe toți înainte”.

„E a treia vizită a mea la Cluj în trei luni și de atunci echipa a crescut de la 5 oameni la 50, de la un sediu într-un apartament cu două camere la 5.000 de metri pătrați aici”, spune el în una dintre sălile de conferințe ale gigantului de sticlăraie The Office.

8×8 are acum 900 de angajați în mai multe locuri din lume – majoritatea sunt în Silicon Valley, în San Jose, și 150 în Londra. „Echipa de aici e absolut fantastică, m-am întâlnit cu Constantin Chifor în Silicon Valley acum un an și jumătate și mi-a spus că obiectivul său e să scrie cod frumos. Eu sunt inginer, vă pot spune că eu nu am scris așa ceva, nu știu ce înseamnă, nu aveam nicio idee ce înseamnă până mi-a arătat cineva codul lui Constantin și chiar e cod frumos. Și echipa pe care o angajează scrie cod frumos”, spune Verma. „Am fost impresionați de cum arată biroul aici încât schimbăm tot în restul birourilor – de exemplu paletele de culoare, codurile trebuie traduse, de exemplu acum avem un Romanian Red”.

Vorbind de Bryan Martin, și el prezent azi la Cluj, acesta vine anual la Cluj și spune că a rămas surprins de calitatea angajaților de aici. „Vin în Cluj de un an, nu pot spune cât de impresionat am fost de calitatea angajaților din Cluj; universitățile fac, mă tem că, o treabă mai bună decât ale noastre în California”, spune el, și adaugă că și infrastructura face o mare diferență – e cunoscut că Clujul are una dintre cele mai mari viteze de Internet din lume, în vreme ce în SUA „încă avem DSL ( – adică nimic altceva decât Internetul prin cablu telefonic, dacă vă aduceți aminte-n.red.)”. Pe lângă toate acestea, Martin marchează și atitudinea clujenilor – „oamenii aici sunt foarte prietenoși, nu cunosc limba dar e ușor de comunicat cu ei. Sunt loiali și pasionați de a construi tehnologii inovative. Nu găsești această atitudine în Silicon Valley, sunt foarte impresionat”.

8×8 a avut o creștere a cifrei de afaceri de 29% anul trecut an-pe-an, din care 9% a fost profit. A fost fondată în 1987, anul trecut a avut o cifră de afaceri de 162,4 milioane de dolari și a estimat să depășească 200 de milioane de dolari în acest an. E listată la bursa Nasdaq, cu simbolul EGHT. Are o capitalizare de piață de aproape 900 milioane de dolari: acțiunile se tranzacționează azi cu 10 dolari bucata. Specialitatea sa e software-as-a-service, adică oferă produse software în cloud, o variantă mult mai ieftină decât cumpărarea de licențe pentru fiecare calculator. Mai exact produsul fanion al firmei e o soluție de Voice over IP (VoIP), dar și conferințe video sau web.

Că veni vorba de Constantin Chifor, l-am întrebat pe acesta despre geneza aducerii unei asemenea firme la Cluj, și explică: „am construit o companie cu un partener din SUA, eu trebuia să gestionez partea tehnică și managementul. Aveam două firme, una în SUA și una în România. Practic am fost achiziționați de 8×8 iar firmele au fost dizolvate. În principiu i-am convins prin produsul nostru, a avut succes. Au fost impresionați de funcționalități și de cum a fost implementat. Ei ne-au invitat să le prezentăm produsul, care de fapt a fost un interviu de o zi, specialiștii lor ne-au pus tot felul de întrebări. Eram atunci 7 angajați, toți au rămas angajați, toți din România. Ei erau hotărâți să investească în altă zonă, le-am prezentat orașul, developerii cu care lucrez. I-am impresionat, există un protocol în astfel de întâlniri, după o discuție se invită lumea la cină, în funcție de câte persoane participă la cina respectivă îți dai seama dacă discuția a avut succes sau nu. Și au venit toți. Și la un moment dat Verma mi-a spus că ar vrea să investească în România și m-a întrebat câți developeri ași putea găsi în următorul an. Răspunsul – depinde de buget. A contat calitatea developerilor”.

Care a fost produsul lui Chifor care a atras atenția cumpărătorului? „Produsul era o aplicație de management folosită în call centere. Ryan Morrissey, partenerul american din firmă, are experiență mare în soluțiile de management folosite în call centere. A venit cu niște idei, le-am implementat în timp relativ scurt, am avut succes. Am colaborat cu o echipă din Anglia care ne-au oferit suport pentru niște rapoarte. Prin ceva conjunctură la un moment dat cineva din 8×8 au intrat în contact cu firma respectivă și ei au pomenit de noi”, rezumă el.

8×8 a cumpărat în august anul trecut Quality Software Corporation, firma înființată în SUA, și la pachet și firma înființată în România, Quality Software Innovation SRL. 8×8 a anunțat în iunie anul trecut achiziționarea Quality Software Corporation și a alte două companii afiliate, pentru trei milioane de dolari.

Vikram Verma, Bryan Martin și Constantin Chifor au luat loc azi în prezidiul unei conferințe de presă, alături de prefectul Gheorghe Vușcan și primarul Emil Boc. „Îl facem cetățean de onoare!”, a spus în glumă Boc despre Chifor, la sfârșitul conferinței de presă, pentru performanța de a fi adus un investitor de 200 milioane de dolari pe an la Cluj.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.