Închide

A promovat U Cluj, ce urmează?

Opinie by Catalin Suciu - mai 08, 2018 0 1079

Salutară promovarea Universității Cluj în liga a doua. Înființată în urmă cu doi ani, actuala structură care deține palmaresul și culorile de odinioară abia din toamnă va da de greu.

Bine c-a scăpat de toate chinurile ligilor inferioare, cu vestiare insalubre sau deloc, tăpșane fără iarbă și tăietori de lemne ieșiți ca la sintetic, la o mișcare. Nici n-ar trebui consemnate promovările astea, atât de triste sunt. Doar pronunațarea, de exemplu, a numelui Mintiu Gherlii  sau, mai recent, a Performanței Ighiu, te bulveresează cu totul, mai ales dacă astea îți sunt adeversare. Adversarele Universității. Totuși, mai bine o promovare onestă, decât un artificiu cu care să fi jucat direct în Liga a doua, pe exemplul Craiovei.

Mi-ar plăcea să văd, însă, o linie ceva mai coerentă din punct de vedere sportiv și la nivel de organizare. Ce se întâmplă de-acum? Jucătorii care-au dus greul, între care Giurgiu și Florescu, sunt la final de contract și n-au semnat  prelungirea. Mai rămân, nu mai rămân, ce se așteaptă? Nu era oare firesc ca luna mai să-i prindă, nu la final de contract, ci semnând prelungirea? Ce trebuie să-ți mai demonstreze ei, pe teren, de exemplu? Bine, au trecut doi ani și „U” Cluj tot nu are, măcar, un sediu, câteva birouri. Unde să semneze și băieții, pe genunchi? În vestiarele din parcul Iuliu Hațieganu?

Apoi sunt multe semne de întrebare în privința bugetului pentru liga a II-a, pentru că aici situația se complică. Petrolul va fi acolo, va fi și Farul, este UTA, este FC Argeș, urcă Bacăul. Și atenție, toate cu bugete de peste 1 milion de euro anunțate. La fel ca Universitatea și echipele enumerate mai sus își doresc promovarea. Plus că se aude că FC Snagov își pregătește o ascensiune fulminantă în fotbalul românesc tot din toamnă.

Mi-ar plăcea ca liga a doua să găsească și un anternor, Adrian Falub, mult mai calm, mai lucid. L-am văzut la meciul cu Gaz Metan II, la 4-0 pentru „U”, izbind cu pumnul în plexiglas-ul băncii de rezerve, unde, inexplicabil,  stătea un domn cu jeanși scurți, mulați, negricios și cu mocasini în picioare, Bogdan Cantor, fost manager la rugby care, iar, inexplicabil, are un post la echipa de fotbal. Uneori, pe cuvânt, Universitatea pare o școală de meserii unde ajung cei care nu-și găsesc nimic altceva de făcut.

Impresia generală e un amalgam de strădanie, de multă dorință și pe alocuri, de amatorism provincial, de familie, un cocktail destul de periculos.

Trec anii și totuși unele lucruri nu se schimbă niciodată. Nu putem decât să sperăm că vara va veni cu o serie de schimbări în folosul Universității. Pentru ai săi suporteri, măcar, victimele colaterale ale fotbalului sezonier din ligile inferioare. Și aici mai sunt multe de pus la punct. O unitate adevărată, pentru că și ei sunt scindați, iar unii își duc propriile lupte; și mai multe carduri socios, pentru că sunt abia 1000, mult prea puține. Doar atunci când toate acestea se vor aranja, doar atunci „U” va fi cu adevărat puternică și își va putea găsi drumul spre Liga 1.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.