Închide

A început proiectarea parcului de pe Canalul Morii din zona Plopilor

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - dec. 26, 2022 0 748

Primarul parc de pe Canalul Morii din Cluj, care urmează să fie amenajat într-o zonă sălbatică, nebetonată a acestui traseu, cu intervenții minimale a intrat în faza de proiectare. Propunerea implică și naturalizarea pârâului Calvaria din această zonă prin demolarea garajelor din zona Plopilor și amenajarea de parcări la sol. Primăria a încheita la finalul lunii noiembrie conttactul de proiectare și execuție a obiectivului cu TCI Contractor General la valoarea de peste 24,5 milioane de lei, fără TVA. Termenul de contract este de 15 luni, dintre care 3 luni proiectare, iar restul pentru execuție.

Licitația pentru proeictarea și amenajarea parcului a avut o soluție finială abia în noiembrie 2022, deși ofertele (7 la număr) s-au depus încă din luna martie când a și început analizarea lor. Procedura a fost contestată de unul dintre ofertanți și, deși municipalitatea stabilise câștigătorul contractului încă din 6 iunie, rezultatul a devenit final abia în luna noiembrie, primăria fiind obligată se anuleze prima decizie și să reevalueze ofertele. În noiembrie, contractul a fost atribuit către TCI Contractor General pentru peste 24,5 milioane lei și un termen de proiectare și execuție de 15 luni (3 luni proiectare și un an execuția lucrărilor).

Proiectul vizează o suprafață de peste 3,2 hectare din care peste 1,1 hectare sunt terenuri care nu aparțin Primăriei și sunt în curs de expropriere (suma aprobată fiind de peste 13 milioane lei) . Zona urmează să primească alei, un pod nou pietonal, bănci din lemn tropical, un loc de joacă cu mobilier care va include și apa, un loc pentru fitness în aer liber, două chioșcuri de alimentație publică, o toaletă automată, prize pentru udarea grădinilor, iluminat cu led, wi-fi, camere de supraveghere sau coșuri de gunoi speciale pentru căței.

Prin proiect vor fi plantați 251 de noi arbori, se vor amenaja 45 de parcări la sol, se vor crea 136 de locuri de parcare pentru biciclete dar și 7 stații de încărcare a bicicletelor și trotinetelor electrice. Din totalul suprafeței viitorului parc circa 2,3 hectare vor fi spațiile verzi, restul fiind aleile pietonale propuse. Construcțiile vor fi de doar 25 mp – chioșcurile și toaleta. Se va renunța și la gardurile spre parcul Rozelor, aflat în vecinătatea acestui tronson și cele două zone verzi vor fi legate firesc.

Amenajarea Canalului Morii e un pas firesc despre care s-a discutat foarte mult în spațiul public. Propunerea Planwerk a venit doar cu rezolvarea problemelor legate de accesibilitate și de conectare cu strada Plopilor, Taberei, malurile Someșului, parcul Rozelor. Ea a fost prezentată public în cadrul unei dezbateri oraganizate la Centrul de Inovare și Imaginație Civică al Primăriei în noiembrie 2019.

Arhitecții au propus intervenții minimale la nivelul topografiei. Aleea existentă spre Parcul Rozelor va fi iluminată, dotată cu mobilier și fără gard. Pe celălalt mal al Canalului se propune o nouă alee care să își facă loc fără tăieri de arbori. Pe respectivul mal se propune păstrarea unei zone de grădini urbane comunitare, terase și puncte de observație, un loc de joacă tematic care să încurajeze copiii să ia contact cu apa, un nou pod, pachete de trepte pe apă, o alee suspendată sau chiar o platformă pentru evenimente. Spre blocul din parcul Rozelor e propus un aliniament de plopi iar în zona grădinilor comunitare s-au propus pomi fructiferi. „Propunerea nu încearcă decât să evidențieze frumusețea locului”, arătau aunci proiectanții de la Planwerk.

Clujenii au receptat extrem de bine inițiativa și au cerut Primăria să pună în practică celelalte ambiții de a face un Master Plan pe întreg canalul Morii în Cluj-Napoca și a-l integra în viața orașului.

Detalii: Ce vor oamenii de la noul parc propus de Primărie pe Canalul Morii

vezi și: Propunere dinspre societatea civilă pentru zona nouă de parcuri de pe Canalul Morii din zona Grigorescu/Plopilor

sursă foto: simulari concept amenajare parc – Planwerk

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare