Închide

Propunere dinspre societatea civilă pentru zona nouă de parcuri de pe Canalul Morii din zona Grigorescu/Plopilor

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 30, 2022 1 284

„Someșul și Canalul Morii în Parcul Rozelor sunt în sfârșit fără garduri”, arată activiștii de la Someșul Nostru (grup creat pe Facebook), odată cu extinderea șantierului de modernizare a malurilor Someșului și în zona parcului Rozelor. Activiștii propun, odată și cu crearea parcului de pe Canalul Morii, în continuarea zonei verzi Parcul Rozelor (proiect aflat în faza de licitație pentru proiectare și execuție, adjudecată și contestată) și crearea în zonă a unui centru comunitar în clădirea deținută de Hidroelectrica pe malul Someșului. Deocamdată licitația pentru parcul de pe Canalul Morii a fost atribuită, însă a fost contestată de o firmă care lucrează cu Primăria.

 

„Îndepărtarea gardurilor spațiilor verzi cu vedere la Someș au fost cerute de specialiști și de mediului asociativ de cel putin un deceniu și ne bucurăm că am pus si noi, din SOS Someșul nostru, umărul la treaba asta. Mai mult, pentru dublarea suprafeței Parcului Rozelor spre Canalul Morii e câștigată o licitație pentru Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire. Sperăm ca dupa soluționarea contestațiilor să avem proiectul demarat, apoi o execuție de lucrări pe măsură. Paralel cu proiectul, Primăria trebuie să se angajeze în negocieri cu Hidroelectrica pentru a prelua sala de evenimente abandonată de pe malul râului pentru un centru comunitar și artistic pentru cartierele Mănăștur, Grigorescu, Plopilor”, au arătat cei de la Someșul Nostru, pe Facebook, grup coodonat de Adrian Dohotaru, președinte acum al Partidului Verde din România.

(parcul Rozelor, fără garduri spre Someș unde modernizarea este deocamdată în șantier)

Amenajarea Canalului Morii e un pas firesc despre care s-a discutat foarte mult în spațiul public. Propunerea (conceptul și studiul de fezabilitate) aparține biroului de proiectare Planwerk care a venit doar cu rezolvarea problemelor legate de accesibilitate și de conectare cu strada Plopilor, Taberei, malurile Someșului, parcul Rozelor. Ea a fost prezentată public în cadrul unei dezbateri oraganizate la Centrul de Inovare și Imaginație Civică al Primăriei în noiembrie 2019.

Acest prin parc amenajat într-o zonă sălbatică pe Canalul Morii, zonă nebetonată a acestui traseu, urmează să se facă cu intervenții minimale. Propunerea implică și naturalizarea pârâului Calvaria din această zonă prin demolarea garajelor din zona Plopilor și amenajarea de parcări la sol.

Proiectul vizează o suprafață de peste 3,2 hectare din care 1,1 hectare sunt terenuri care nu aparțin Primăriei și trebuie expropriate. Zona urmează să primească alei, un pod nou pietonal, bănci din lemn tropical, un loc de joacă cu mobilier care va include și apa, un loc pentru fitness în aer liber, două chioșcuri de alimentație publică, o toaletă automată, prize pentru udarea grădinilor, iluminat cu led, wi-fi, camere de supraveghere sau coșuri de gunoi speciale pentru căței.

Vezi și: Șapte ofertanți se bat să facă primul parc de pe Canalul Morii din Cluj care va avea și o moară de apă pentru copii

La licitația de proiectare și execuție estimată la 25,7 milioane lei și lansată de Primărie în luna martie 2022 pentru amenajarea parcului de pe Canalul Morii au participat 7 ofertanți. În luna aprilie-mai, dintre cele sapte firme (ACI Cluj, Diferit, TCI Contractor General, Nord Conforest (cu Costin și Vlad Birou de Proiectare și Someș Top Grup), asocierea Socot-Aquaserv Prociv Proiect-Tehnodomus-NV Construct, asocierea Garden Center Gruo-RO verde Landscaping – Struct Quality and Building, dar și asocierea Rogera Prest Comp – Urbicon Team – Siregon Grup – Rogera), comisia a admis 5 oferte, declarând inadmisibile ofertele Garden Center Grup și Rogera Prest Com. Prin procesul verbal din 06.06.2022, Comisia de Licitație a Primăriei a atribuit contractul către TCI Contractor General.

Garden Center Grup a contestat decizia de a fi exclusă din licițație și a primit o decizie favorabilă de la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor din 13 iulie 2022 prin care a primit parțial câștig de cauză, în sensul că Primăria a fost obligată să reevalueze din nou ofertele din cadrul procedurii. La începtul lunii septembrie, comisia de licitație a declarat doar trei oferte admisibile și a atribuit contractul tot către TCI Contractor General. Garden Center Grup, firma lui Ion Oltean, supranumit de presă „părintele spațiilor verzi din Capitală” a contestat din nou rezultatul, însă CNSC i-a respins contestația printr-o decizie de la începutul lunii noiembrie, atacabilă în instanță.

Deocamdată administrația locală nu a anunțat noutăți privind procedura de licitație, sau dacă atribuirea contractului a rămas finală și acesta poate fi semnat.

Garden Center Grup a mai câștigat recent un contract cu municipalitatea, în urma unei licitații, cel pentru amenajarea parcului Zorilor.

sursă foto: Facebook/Somesul Nostru

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare