Închide

Șapte ofertanți se bat să facă primul parc de pe Canalul Morii din Cluj care va avea și o moară de apă pentru copii

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 25, 2022 0 2597

Șapte ofertanți sunt interesați de contractul de peste 25,7 milioane lei scos la licitație de Primăriei pentru lucrările de proiectare și execuție a primului parc pe Canalul Morii din Cluj, o zonă „sălbatică” unde cursul de apă nu este betonat care urmează să se transforme într-un loc prietenos cu apa, cu activități pentru copii și conexiuni firești cu spațiile din jur.  Pe listă sunt firme care lucrează deja cu administrația locală clujeană la proiectele mari derulate în Cluj-Napoca – ACI, Nordconforest, TCI Contractor General, Garden Center Grup dar și o asocierea de firme județul Timiș printre care și cele care se ocupă de întreținerea spațiilor verzi din Timișoara din timpul fostului mansat al primarului PNL, sau unul dintre asociații ACI Cluj în proiectul de amenajare a malurilor Someșului, firma Socot care a depus ofertă în asociere cu firma Tehnodomus din Arad cea care, potrivit primarului Emil Boc, a realizat noul cimitir din Cluj. În prezent, procedura de licitație este în faza de evaluare calificare și oferte tehnice. Lucrările (proiectarea și execuția) la viitorul parc de pe Canalul Morii sunt estimate la 15 luni.

 

De contractul pentru amenajarea parcului de pe Canalul Morii din Cluj sunt interesate ACI Cluj, Diferit, TCI Contractor General, Nord Conforest (cu Costin și Vlad Birou de Proiectare și Someș Top Grup), asocierea Socot-Aquaserv Prociv Proiect-Tehnodomus-NV Construct, asocierea Garden Center Gruo-RO verde Landscaping – Struct Quality and Building, dar și asocierea Rogera Prest Comp – Urbicon Team – Siregon Grup – Rogera.

În afată de firmele din Timiș cu lider de asociere Rogera Prest Com, societatea despre care presa din Timiș scrie că întreține spațiile verzi din Timișoara în urma unui contract câștigat în mandatul fostului primar PNL al orașului de pe Bega, toate celelalte societăți care au participat (liderii de asocieri) au lucrat cu Primăria din Cluj-Napoca sau derulează și în prezent contracte pe proiectele mari de modernizare din oraș. ACI și Socot lucrează la modernizarea malurilor Someșului, Nord Conforest la  Parcul Feroviarilor, platoul Sălii Sporturilor etc, Garden Center Grup la Baza La terenuri, TCI Contractor General la modernizarea unor școli, parkinguri supraterane iar Tehnodomus din Arad a realizat cimitirul din Someșeni.

De asemenea, după o absență, societatea Diferit (obișnuită a contractelor cu Primăria) vine din nou ca ofertant la licitațiile Primăriei, după ce aceasta a cerut rezilierea contractului pentru Pordul Porțelanului, prost proiectat de o firmă anagajată de municipalitate.

Licitația pentru realizarea parcului pe Canalul Morii este în faza de evaluare a calificării/ofertelor tehnice. Criteriul de adjudecare este cea mai bună ofertă, calitate-preț – garanția acordată lucrării (20%) și prețul ofertei (80%). Contractul este estimat la peste 25,7 milioane lei iar teremenul pentru lucrări este de 15 luni, din care circa un an durează șantierul efectiv. Pentru investiție, Primăria are în plan să acceseze fonduri europene.

Amenajarea Canalului Morii e un pas firesc despre care s-a discutat foarte mult în spațiul public. Propunerea (conceptul și studiul de fezabilitate) aparține biroului de proiectare Planwerk care a venit doar cu rezolvarea problemelor legate de accesibilitate și de conectare cu strada Plopilor, Taberei, malurile Someșului, parcul Rozelor. Ea a fost prezentată public în cadrul unei dezbateri oraganizate la Centrul de Inovare și Imaginație Civică al Primăriei în noiembrie 2019.

Acest prin parc amenajat într-o zonă sălbatică pe Canalul Morii, zonă nebetonată a acestui traseu, urmează să se facă cu intervenții minimale. Propunerea implică și naturalizarea pârâului Calvaria din această zonă prin demolarea garajelor din zona Plopilor și amenajarea de parcări la sol.

Proiectul vizează o suprafață de peste 3,2 hectare din care 1,1 hectare sunt terenuri care nu aparțin Primăriei și trebuie expropriate. Zona urmează să primească alei, un pod nou pietonal, bănci din lemn tropical, un loc de joacă cu mobilier care va include și apa, un loc pentru fitness în aer liber, două chioșcuri de alimentație publică, o toaletă automată, prize pentru udarea grădinilor, iluminat cu led, wi-fi, camere de supraveghere sau coșuri de gunoi speciale pentru căței.

Prin proiect vor fi plantați 251 de noi arbori, se vor amenaja 45 de parcări la sol, se vor crea 136 de locuri de parcare pentru biciclete dar și 7 stații de încărcare a bicicletelor și trotinetelor electrice. Din totalul suprafeței viitorului parc circa 2,3 hectare vor fi spațiile verzi, restul fiind aleile pietonale propuse. Construcțiile vor fi de doar 25 mp – chioșcurile și toaleta. Se va renunța și la gardurile spre parcul Rozelor, aflat în vecinătatea acestui tronson și cele două zone verzi vor fi legate firesc.

Primul parc pe Canalul Morii din Cluj poate fi gata într-un an și jumătate. Amenajarea sa costă peste 6,6 milioane euro. Va avea bănci din lemn tropical și o moară de apă pentru copii

S

 

sursă foto: simulări concept amenajare parc Canalul Morii /Planwerk

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu