Închide

Încă o lună cu tranzacţii imobiliare în scădere la Cluj, dar preţurile cerute pe apartamentele din municipiu rămân sus

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 17, 2019 0 1586

 

 

În a doua lună din an, Clujul a revenit în top 3 în ceea ce priveşte tranzacţiile imobiliare la nivel naţional, dar piaţa e mai lentă chiar şi în cel mai scump oraş din ţară: numărul de vânzări e mai mic cu 1000 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliare.

În primele două luni ale anului 2019 au fost înregistrate, în toată țara, 71.543 de vânzări, în scădere cu 18.695 comparativ cu perioada similară a anului precedent. În luna februarie 2019, au fost vândute, la nivelul întregii țări,  40.810 imobile. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel național, în cea de-a doua lună a acestui an este cu aproape 10.000 mai mic față de luna februarie 2018 și cu circa 10.000 mai mare comparativ cu luna ianuarie 2019.

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în luna februarie 2019, în București – 6.684, Ilfov – 3.379 și Cluj – 2.452. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Sălaj – 241, Gorj – 220 și Olt – 85.

 

Tranzacţii februarie 2019 pe tipuri de proprietăţi, conform ANCPI:

 

 

 

Numărul de vânzări înregistrate de ANCPI în perioada ianuarie-februarie 2019:

 

 

Clujul era abia pe locul 5 în clasamentul vânzărilor de început de an – cu 1.587, în ianuarie. Asta în condiţiile în care anul precedent Clujul era pe locul 3 în top, cu 2.374 tranzacţii. Chiar dacă în februarie a revenit în Top 3, Clujul şi-a mai pierdut din strălucirea statutului de „campion”, având în vedere că numărul tranzacţiilor este mult mai mic în 2019 faţă de ceea ce se întâmpla pe piaţă în anul precedent – în februarie 2018, judeţul figura cu 3459 de tranzacţii în lista ANCPI, adică cu aproximativ 1000 în minus.

 

Vezi şi:

Început de an greoi pentru piaţa imobiliară de la Cluj: tranzacţiile înregistrate au scăzut cu o treime faţă de ianuarie 2018

 

Preţurile cerute pe apartamentele din Cluj-Napoca erau cu peste 7% mai mari în februarie 2019 decât în aceeaşi lună a anului trecut, arată datele portalului Imobiliare.ro. Diferenţa faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut e de 3%, la nivel naţional, deci Clujul e, din nou, peste media pieţei la scumpiri. Sumele cerute pe apartamentele din oraş sunt în continuare ridicate: preţul mediu pe metrul pătrat util a ajuns la 1.571 de euro în februarie, conform datelor unui portal imobiliar. Pentru apartamentele din blocurile vechi se cere, în medie, 1.582 de euro/mp, iar pentru cele noi cu 1.559 de euro/mp. Mai multe date AICI

Cele mai căutate zone rămân în această perioadă cartierele tradiţionale ale oraşului, arată datele portalului CompariImobiliare.ro: Gheorgheni, Mănăştur şi Mărăşti (fiecare cu 14% din totalul căutărilor pe site), Zorilor – 8%, Central – 7%, Bună Ziua – 5%. Cât despre preţurile solicitate, acestea au ajuns în Gheorgheni la o medie de 1666 euro/mp, în Mănăştur ka 1430 euro/mp şi în Mărăşti  – 1568/ mp. Se cer însă sume exporbitante în câteva zone bune ale oraşului – media ar fi trecut de 1700 euro mp în zona centrală a oraşului, în Haşdeu (centru studenţesc) şi în exclusivistul cartier Andrei Mureşanu, în vreme ce ultra-central proprietarii cer şi peste 2.200 euro/mp, conform datelor publicate de CompariImobiliare.ro.

 

„Cluj-Napoca este unul dintre orașele în care, în ultimii ani, au fost construite cele mai multe ansambluri rezidențiale. Renumit datorită universităților de renume, dar și pentru numeroasele companii internaționale, de IT și nu numai, orașul de pe Someș a atras mulți dezvoltatori imobiliari. Astfel, piața imobiliară din Cluj-Napoca a atins cele mai înalte cote, iar pe parcursul anului 2018 chiar a depășit nivelul prețului mediu/mp din București devenind orașul cu cele mai scumpe locuințe din România. Datorită cererii mari de locuințe, dezvoltatorii imobiliari au construit locuințe și în localitățile învecinate precum Florești sau Gilău. Apartamente cu 1, 2 sau 3 camere, dar și case moderne se află în oferta dezvoltatorilor imobiliari din Cluj-Napoca”, spun reprezentanţii Flatfy.ro, un portal imobiliar care adună ofertele din noile proiecte. „În continuare în capitala Transilvaniei se află în construcție o serie de ansambluri rezidențiale care urmează să fie finalizate pe parcursul următorilor ani”, completează intermediarii.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare