Închide

Harta Parcurilor Industriale din ţară: Clujul, locul 2 după Prahova

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 17, 2019 0 2611

 

Clujul este al doilea cel mai popular judeţ pentru dezvoltarea de parcuri industriale, arată datele Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Prahova conduce în clasament, cu 15 astfel de structuri oficial înregistrate. Şi pentru 2019 se anunţă proiecte în parcurile industriale din Cluj.

În Cluj, există deocamdată în lista oficială a MDRAP 11 parcuri industriale. Este vorba, în primul rând, despre parcurile industriale Tetarom, administrate sub umbrela Consiliului Judeţean: acestea sunt 4 la număr, dintre care trei operaţionale (Tetarom I, la Tăietura Turcului, Tetarom II – Bulevardul Muncii şi Tetarom III la Jucu). Alături de acestea, mai există în judeţ Parcurile Industriale Turda 1 şi Turda 2 (administrate de Arieş Parc Turda), Parcul Industrial Poieni, Parcul Industrial Dej (Arc Parc) şi încă un Parc Industrial în aceeaşi localitate – administrat de MG Tec Grup şi Parcul Industrial Câmpia Turzii. Figurează în lista oficială a structurilor care au obţinut titulatura şi mai „proaspătul” Cluj Innovation Park, din Dealul Lomb, acolo unde două proiecte ale primăriei s-au poticnit ani buni, cu întârzieri de şantier şi alunecări de teren. Trei dintre cele 11 figurează ca fiind încă în curs de amenajare: Tetarom IV, Parcul Industrial Câmpia Turzii şi Cluj Innovation Park.

 

Situaţia la nivel de regiuni:

 

Sursă imagine: MDRAP

 

În primele 3 luni ale anului, consultanţii de la IBC Focus au identificat câteva proiecte de spaţii logistice sau de producţie şi parcuri industriale anunţate pentru anul 2019. Astfel, în judeţul vecin Bihor, pe calea Borşului se aşteaptă emiterea ultimelor avize de la primărie în vederea demarării extinderii unui centru logistic cu spaţii de depozitare suplimentare şi un corp nou care va adăposti spaţii de birouri. În Cluj, la Jucu, o cunoscută companie care activează în industria auto şi tehnologie industrială a depus spre avizare un proiect care prevede extinderea centrului logistic, construirea unei noi hale de producţie, construirea unui nou spaţiu de depozitare, care va cuprinde atât linii de producţie destinate componentelor pentru industria automotive, cât şi birouri administrative şi săli de şedinţă, mai precizează consultanţii IBC Focus. Mai este menţionat şi un proiect în Dej, unde se pregăteşte edificarea unui incubator de afaceri de producţie sectorial în domeniul componentelor auto. De fapt, planul anunţat de proprietarii Arc Parc din Dej pentru 2019 vizează trei şantiere noi, care ar necesita investiții în valoare de 12  milioane de euro. „Unul vizează construirea unui Incubator de afaceri de producție sectorial în domeniul componentelor auto, pe o suprafață de 13.000 de metri pătrați, în valoare de aproximativ 6,5 milioane de euro. Un alt proiect este un Parc Logistic – mai exact 6 hale modulare de logistică, de categoria A, cu o suprafață de aproximativ 19.000 mp în total, a cărei construcție a început deja”, a menţionat Adriana Cristea, fondator al Arc Parc. Potrivit acesteia, al treilea proiect vizează construcția unei Stații electrice de transformare de Înaltă Tensiune de 25 MVA, tot în decursul acestui an.

 

Sursa foto: Tetarom, FB

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.