Închide

Din Vietnam, Sri Lanka, Filipine sau China – la muncă în Cluj. Firmele locale importă muncitori

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 16, 2019 0 1488

 

O fabrică de panificaţie din Câmpia Turzii anunţa în urmă cu câteva zile că tocmai a angajat 50 de cetăţeni vietnamezi, pe fondul crizei de forţă de muncă. Românii pleacă în afară, pentru salarii şi condiţii mai bune, iar în ţară de şcolile profesionale s-a cam ales praful şi abia de curând se încearcă „învierea” lor ori lansarea de şcoli duale, cu participarea implicarea companiilor care au mare nevoie de personal. Proprietarul unui hotel din Cluj-Napoca spunea recent că unitatea de cazare pe care o conduce are nevoie de cameriste din Venezuela, consulul Franţei la Cluj, care e şi manager de fabrică aici, menţiona importul de forţă de muncă ca fiind una dintre posibilele soluţii la problemele actuale din piaţă.  Cât de actuală e, la Cluj, tema aducerii de muncitori străini?

 

Cifrele oficiale

În anul 2018, la Serviciul pentru Imigrări al Judeţului Cluj au fost înregistrate 303 cereri pentru eliberarea avizului de muncă, dintre care 251 au fost aprobate, conform datelor transmise de instituţie la solicitarea Actualdecluj.ro. Cele mai multe sunt din Vietnam – 166.

Statele din care provin muncitorii străini pentru care s-au emis aceste avize:

Angola – 1, Australia – 1, Brazilia – 4, Camerun – 1, Canada – 1, China – 12, Filipine – 9, Ghana – 1, India – 4, Iran – 1, Israel – 2, Maroc – 3, Mauritius – 1, R. Moldova – 3, Nepal – 4, Peru – 1, Serbia – 3, Siria – 2, Sri Lanka – 17, SUA – 2, Thailanda – 2, Turcia – 5, Ucraina – 4, Vanuatu – 1, Vietnam – 166.

 

„În general, profesiile vizate sunt de sudori (cea mai mare parte – străinii proveniţi din Vietnam), construcţii, muncitori necalificaţi, industria cărnii”, se arată în răspunsul semnat de comisarul-şef Ion-Lucian Mureşan. „Trendul în ceea ce priveşte aducerea de muncitori străini este unul ascendent în Cluj. La fel şi în alte zone din ţară”, spune Horea Rus, subcomisar în cadrul Serviciului pentru Imigrări la Cluj. Cifrele confirmă că interesul pentru muncitori din afara ţării e tot mai mare. Menţionăm în acest context că în anul 2017, Serviciului pentru Imigrări al județului Cluj înregistrase 124 cereri pentru eliberarea avizelor de muncă pentru lucrători permanenți, detașați, înalt calificați și ICT, fiind aprobate și emise 116 avize.

 

„Pompierul de serviciu” pentru fabricile locale

Piaţa forţei de muncă din Cluj şi din ţară, de fapt, trece printr-o „problemă sistemică”, constată Claudia Indreica, CEO şi cofondator al agenţiei Psihoselect. „Indicatorii demografici ne arată tendinţa de scădere a populaţiei active în România – migraţia şi scăderea natalităţii sunt două cauze clare. Le influenţăm prin diferite măsuri luate? Nu. Noi suntem obişnuiţi cu măsuri de intervenţie atunci când constatăm că avem o problema. Acţiuni preventive? Să facă alţii, noi avem atitudinea pompierului de serviciu. Şi uite aşa, am ajuns sa avem 3,5-4 milioane de români activi în Diaspora, iar noi, în ţară, nu reuşim să acoperim posturile deschise. Soluţia la îndemână: mărim numărul cetăţenilor non-Eu care pot fi angajaţi în România. Dacă în 2016 vorbeam de 4000 de oameni, anul 2019 ne aduce cifra de 20.000, iar tendinţa va fi de creştere”, estimează Indreica.

Importul forţei de muncă vine în special din ţări asiatice, acolo unde nivelul de trai este considerabil mai scăzut comparativ cu cel al României, menţionează specialistul HR. Este vorba mai ales de ţări precum Vietnam, Nepal, Filipine, dar şi de China şi Turcia. „Având în vedere intrarea în recesiune economică a Turciei, s-ar putea să importăm forţă de muncă mai mare din Turcia, mai ales că sunt companii turceşti care activează în mediul economic românesc”, completează reprezentanta Psihoselect. Forţa de muncă „de import” acoperă zonele unde angajatorii nu mai găsesc candidaţi pentru poziţiile deschise: operatori în producţie, muncitori necalificaţi, dar şi sudori, frezori, mecanici. „Este vorba despre zonele în care şcoala noastră a început să ofere specialişti doar de câţiva ani, prin şcolile duale finanţate de angajatori. Acei angajatori care anticipeaza şi acţionează punând prevenţia inaintea intervenţiei. E considerabil  mai eficient”, subliniază Indreica.

Despre şcoli duale la Cluj:

Din „rămășițele” învățământului profesional și în plină criză de muncitori: la Cluj învie Şcoala duală

 

„Ceea ce văd eu, în cazul poziţiilor executive, de middle şi top management, segmentul unde noi activăm, este că avem nevoie de creşterea şi diversificarea competenţelor. Companiile anticipează schimbările determinate de inteligenţa artificială, migrarea forţei de muncă, dar şi nevoia de eficienţă. Ca atare, sunt deja cu un pas în faţă cu cerinţele solicitate noilor angajati. Zilele acestea am fost la Summit-ul Romanian Business Leaders, unde vorbim de reskilling. Nu mai povestim de un set de competenţe de care avem nevoie şi pe care le dezvoltăm în interiorul organizaţiei, trecem de la cariere la cicluri de învăţare şi dezînvăţare. Iar aceste cicluri de învăţare şi dezînvăţare sunt valabile pentru toate poziţiile dintr-o companie, altfel rămânem cu modele tradiţionale de leadership care devin în timp obstacole pentru business”, completează Indreica.

 

Angajatorii: „Aducerea de angajați din străinătate este o necesitate”

 

La Lorraine România a luat decizia importului de personal din Vietnam, după mai multe încercări de a angaja muncitori din țară, spun reprezentanţii companiei. „Realitatea pieței forței de muncă din România ne arată un trend de exod al românilor spre țările din centrul și Sudul Europei pentru perioadele de primăvară și vară. În această perioadă, fluctuația aduce o lipsă de oameni greu de înlocuit printr-o recrutare locală, pe care am extins-o cu mult dincolo de zonele apropiate de Câmpia Turzii. Am încercat inclusiv relocarea de personal din alte zone ale țării considerate în trecut defavorizate”, explică Răzvan Boșomoiu, directorul general al fabricii. „Aducerea de angajați din străinătate este o necesitate, deoarece criza de personal afectează afacerile din toate domeniile, în special zona de producție. În ultimii ani, în zona Clujului au apărut multe fabrici, însă numărul de persoane dispuse să se angajeze a rămas același”, spun reprezentanţii La Lorraine.

 

 Foto: La Lorraine

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.