Închide

Din „rămășițele” învățământului profesional și în plină criză de muncitori: la Cluj învie Şcoala duală

EconomieTop News by Kristina Reştea - nov. 20, 2018 0 526

 

Gergő era elev la Liceul Teologic Reformat atunci când şcoala unde învăţa a făcut un parteneriat cu o multinaţională din domeniul tehnologiei. Tânărul pasionat de electronică a „testat” apele şi a fost unul dintre primii elevi de aşa numită „şcoală duală”, un sistem mai noi pe la noi, dar tot mai interesant pentru companiile care se confruntă cu o criză de angajaţi, după „moartea” şcolilor profesionale.  Gergő e acum „working student” şi coleg în echipa de Resurse Umane a unei companii multinaționale cu fabrică și centru de cercetare la Cluj.

Conform datelor Inspectoratului Școlar Județean, Clujul are acum 39 de clase profesionale, cu 1085 de elevi, iar dintre acestea 13 sunt în sistem dual – asta înseamnă o implicare mai puternică a agentului economic în programă și predare.

La finalul unii trecute, Clubului Francofon de Afaceri a organizat chiar și un târg de meserii, în care a promovat această formulă de învățământ. „S-au reînființat școlile profesionale, iar asta e o performanță. Sigur, o performanță ar fi fost să nu le distrugem. Înființarea sistemului dual e un pas important înainte. Nu noi le-am inventat, ci alții, și funcționează foarte bine”, spunea Valentin Cuibus, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean. Criza acută de personal e una dintre marile probleme cu care se confruntă firmele de pe piaţa locală, spuneau în urmă cu câteva săptămâni mai mulţi investitori, cu ocazia lansării filialei locale a Camerei de Comerţ Româno-Germane, iar sistemul de învăţământ dual ar putea fi o şansă pentru a remedia din lipsuri.

Una dintre primele companii care s-au implicat în acest format de pregătire a unor potenţiali viitori angajaţi a fost compania germană Bosch. Unul dintre principalii chiriași ai parcului industrial de la Jucu, compania Bosch –grup internaţional specializat în furnizarea de tehnologii şi servicii – a inaugurat anul trecut un Centru de Training în incinta fabricii de componente electronice auto. Realizarea acestuia a avut ca scop pregătirea elevilor în sistemul educaţional dual, dar şi a angajaţilor fabricii.  Elevii înscrişi în programul de învăţământ dual „se vor pregăti în ateliere dotate cu echipamente de ultimă generaţie, care permit pregătirea profesională sistematică în domeniul electronicii și electromecanicii”, spuneau reprezentanții firmei. Sistemul educaţional dual permite elevilor punerea în aplicare a cunoştinţelor teoretice acumulate în cadrul şcolii, activitatea lor din fabrică fiind bazată pe planul de învăţământ al şcolii din care provin.

Pentru acest program, compania colaborează cu Liceul Tehnologic Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca pentru profilul electromecanică si cu Liceul Teologic Reformat pentru electronică si automatizări, dar şi cu Colegiul Tehnic Energetic. „Am început programul în 2014, iar acum doi ani am avut prima generaţie de absolvenţi. Anul trecut, din 19 participanţi, toţi s-au angajat, pe poziţii de tehnicieni”, ne explică reprezentanţii companiei. „Avem şapte persoane care se ocupă de şcoala duală. Prin colaborarea cu şcoala şi Inspectoratul, am reuşit să facem şi centrul de training, avem ateliere dedicate de mecanică, electronică, iar copiii lucrează cu kit-uri educaţionale. Colegii de la Producţie din fabrică au conştientizat importanţa acestui program, după ce au văzut cât de pregătiţi sunt elevii, aşa că probabil vom creşte spre 100 de elevi”, spune reprezentanta Bosch.

Un elev absolvent de şcoală duală e acum coleg cu cei de la compania germană, în departamentul de Resurse Umane – pe poziţie de working student. Cum a fost pentru el experienţa? „A fost fain. Am avut ocazia să lucrez cu oameni profesionişti, care s-au străduit să ne înveţe. În 2015 am intrat în program. Eu eram înscris la Liceul Teologic Reformat, iar ei aveau colaborarea cu cei de la Bosch, care au fost la şcoală când eram în clasa a 8-a. Eram pasionat de electronică de când eram mic, aşa că am zis că e ocazia potrivită să fac aşa ceva. Când am terminat şcoala, în august, am reuşit să obţinem poziţii mai mari – am avut un interviu, am primit oferta, iar acum sunt angajat pe post de trainee, adică trainer în devenire”, povestește proaspătul absolvent. „E un loc foarte bun şi înveţi ceva cu care rămâi. La noi în localitate avem numai liceul de limba română şi maghiară şi biochimie”, spune tânărul angajat. Acesta s-a mutat în Cluj-Napoca şi, deşi oraşul e scump, s-a găsit o metodă de lucru. „Ne descurcăm şi cu chirie. Noi am fost 14 colegi la Bosch, acum ne-am grupat câte trei şi stăm împreună. Toţi am şi rămas în firmă şi colegii au prins poziţii foarte bune”, spune tânărul.

Michelin e o altă companie care colaborează cu şcolile pentru a-şi găsi angajaţi, dar la Zalău, adică aproape de centrul de producţie. Cu toate acestea, reprezentanţii firmei sunt prezenţi la târgurile de job-uri de la Cluj, de unde speră să mai recruteze personal. „Proiectele care se derulează în fabricile din Zalău ne fac să fim insistenţi, să participăm la târguri şi evenimente, avem nevoie de personal de toate niveluri de expertiză, de la muncitori la experţi. Ne interesează programul de învăţământ dual, iar pentru asta colaborăm cu un liceu din Zalău, căutăm electricieni, mecanici, specialişti în electrotehnică, toate meseriile tehnice. Găsim destul de greu personal, de aceea am decis să atacăm mai multe zone, de la şcoala duală la şcoli de vară, pentru care aducem elevi de la vârsta legală. În funcţie de dorinţa lor de a învăţa, îi luăm în astfel de programe. Avem şi studenţi în ultimul an de studii,care în urma stagiului de vară au rămas la noi. Avem şi angajaţi din Cluj. Sunt tineri care au ales să revină la Zalău, majoritatea foşti rezidenţi din Zalău sau din zonă, care au constatat că nu se integrează în Cluj sau că nu îşi permit să stea în Cluj cu salariul de ingineri. Noi am fost mai mult decât fericiţi să îi luăm”, spune Georgeta Man, din cadrul Michelin. „Căutăm încă 20 de ingineri. În trei luni, am adus 20 de ingineri, dar am reuşit asta fiindcă am mers pe toate canalele. Căutăm şcoli profesionale, licee, avem programe pentru studenţi, posturi pentru proaspeţi absolvenţi, ingineri. Părinţilor le spunem că merită ca tinerii să vină în fabrică. La orice nivel sunt, intră pe un parcurs de dezvoltare. Căutăm dorinţa de a învăţa. Pot să se dezvolte, să lucreze, pot să îşi construiască o carieră. Poţi termina facultatea alături de noi, pot dezvolta o carieră chiar în cadrul firmei”, spune Man.

 

Citeşte şi:

Criză de muncitori la Cluj. Consulul Franţei din conducerea Clubului Francofon de Afaceri: „Pentru un tânăr muncitor, e problematic să se întreţină în Cluj-Napoca, din cauza chiriilor. Firme mari se gândesc să îşi facă şi cămine de locuinţe”

 

Sursa foto: CFAC, Târgul de Meserii, ediția 2018

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare