Închide

Unități mobile pentru depistarea cancerului de col uterin

SănătateSinteză știri naționale by Actual de Cluj - aug. 22, 2018 0 341

 

Femeile care nu pot ajunge la spital pentru testare vor avea posibilitatea sa își facă analizele într-o unitate mobilă. În cadrul programului de screening pentru cancerul de col uterin, au fost achiziționate 8 unități mobile, scrie Stirimed.ro. Acestea vor ajunge în mai multe spitale din țară și vor fi folosite în special în zona rurală. Una dintre aceste unități îi este desemnată Clujului.

România este pe primul loc în Uniunea Europeană, în ceea priveşte mortalitatea prin cancer de col uterin (14.2 la 100.000 de femei). În fiecare an, 4.000 de femei din România se îmbolnăvesc de cancer de col uterin, jumătate dintre ele nu supraviețuiesc. Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin testarea regulată în cadrul programelor organizate de screening, în proporție de 80 la sută.

Autospecialele ar urma să fie livrate către 7 centre naționale în săptămâna 20-24.08.2018, urmând ca ulterior finalizării procedurilor de înmatriculare și stabilirii cadrului general de funcționare, să se înceapă campanii regionale de testare.

Unitățile sanitare beneficiare ce participă la campania națională pentru depistarea cancerului de col uterin și către care sunt destinate aceste autospeciale sunt: Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuță Cluj-Napoca; Spitalul Clinic Județean Mureș; Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timisoara; Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova; Institutul Regional Oncologic Iași (2 buc.); Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu București; Institutul Național Pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”București.

Citește știrea integrală AICI

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare