Închide

Vieţi salvate prin transplanturi. Bilanţ de o lună la Agenţia Naţională de Transplant, condusă de un medic de la Cluj

ActualitateSănătate by Actual de Cluj - aug. 16, 2018 0 457

 

La o lună de când Agenţia de Transplant are şef nou, de la Cluj, instituţia îşi face bilanţul şi anunţă că, în această perioadă, au fost realizate mai multe operaţii. Şase transplanturi (toate de rinichi) au vizat pacienţi din Cluj.

În urmă cu o lună, ministrul Sănătăţii  Sorina Pintea a decis schimbarea conducerii Agentiei Naţionale de Transplant, noul director executiv devenind Anca (Mureşan) Baculea.

„ANT mulţumeşte tuturor celor implicaţi zi de zi în această dificilă activitate, precum şi familiilor donatorilor”, transmite instituţia, printr-o postare pe pagina oficială de Facebook, alături de bilanţul în cifre. Au fost prelevate organe de la şapte pacienţi, din Oradea, Piatra-Neamţ, Bucureşti, Deva şi Baia Mare.

 

1. Pacient- copil Oradea:
– rinichi: 2 transplanturi Cluj
– transplant ficat: București (pacienta adolescenta)
– transplant cornee: București
– transplant plămân: Viena
– transplant cord: Tg. Mures

2. Pacient Piatra-Neamț
– rinichi- 1 transplant Iași, 1 la București
– transplant ficat – Bucuresti
Transplant cornee-București

3. Pacient adult Oradea
– rinichi: 2 transplanturi Cluj
-transplant ficat, cornee- București
– transplant plămâni- Olanda

4. Pacient București
– transplant rinichi, ficat, cornee- București

5. Pacient Deva
– rinichi: Cluj
– transplant ficat, cornee-București

6. Pacient Baia-Mare
– rinichi: Cluj
– transplant ficat -București

7. Pacient București
– transplant rinichi, ficat- București

 


Numirea doctorului de la Cluj venea  în contextul în care un tânăr, Călin Farcaş, unul dintre cei pe care România ar fi putut să-i salveze, a murit la 29 de ani. Tânărul a aşteptat doi ani un transplant de plămân care nu a putut avea loc deoarece ţara noastră nu şi-a mai prelungit înţelegerea cu Eurotransplant, instituția prin care se făceau operaţii la Viena. În lipsa unui acord, pentru Călin nu a fost disponibilă nici varianta unei operaţii plătite, deşi strânsese bani.

Vezi şi:

O doctoriță din Cluj e noua șefă a Agenției Naționale de Transplant

 

Toate operaţiile de la Cluj au vizat transplanuri de rinichi. Între timp, Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj îşi continuă activitatea, după îndepărtarea medicului Lucan, acuzat că a delapidat Institutul. La 18 iulie, fuseseră efectuate 32 de transplanturi renale în Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj – 24 de la donatori aflați în moarte cerebrală și 8 de la donatori în viaţă, conform datelor anunţate de institut. Recent, a fost realizat un transplant pediatric cu grefă provenită de la donator viu (mamă), un transplant pediatric cu grefă de la donator în moarte cerebrală, iar a doua grefă prelevată de la centrul Oradea a fost transplantată la o pacientă în vârstă de 19 ani care avea insuficiență renală cronică de la vârsta de 13 ani.

 

Sursa foto: Institutul Clinic de Transplant Renal Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare