Închide

Artist școlit la Cluj expune în mănăstire din patrimoniul UNESCO, cu jumătate de milion de vizitatori anual

Cultură by Actual de Cluj - iul. 09, 2018 0 284

Un artist școlit la Cluj expune lucrări monumentale într-o mănăstire portugheză.

E vorba de Mircea Roman, artistul ce deschide expoziția „Sacrificiu” la mănăstirea Batalha din Postugalia, în 14 iulie. Expoziția e deschisă până în 28 octombrie în claustrul celebrei mănăstiri, unde sunt prezentate 11 lucrări de mari dimensiuni ale artistului român, între care şi un monumental triptic imaginat ca o reverenţă în faţa ingeniului şi fanteziei constructorilor medievali.

Mircea Roman a absolvit Academia de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj în 1984. A câştigat Premiul pentru Sculptură al Trienalei de la Osaka, cel mai prestigios premiu de acest fel din lume. În anul următor, Mircea Roman a primit o bursă de la Delfina Studio, drept care timp de 14 ani a locuit şi creat la Londra, unde i-a şi fost amplasată o lucrare monumentală, Omul-barcă, pe malurile Tamisei.

Mircea Roman a reprezentat România la Bienala de la Veneţia (1995) într-o expoziţie de grup, a avut expoziţii personale la Bucureşti, Londra (Centre Point Gallery ACAVA – 1998, Riverside Studios – 2000, Meunier – 2002 etc.), iar lucrări de-ale sale se găsesc în prestigioase colecţii publice şi private din Europa, America şi Asia.

Mânăstirea Batalha e fosta mânăstire dominicană Santa Maria da Vitaria și este un ansamblu monumental gotic, considerat a fi cea mai semnificativă exemplificare a goticului portughez. Construită între 1387 şi 1563 pentru a celebra victoria regelui D. Joao I în bătălia de la Aljubarrota asupra regelui Castiliei din 1385, mănăstirea este astăzi înscrisă pe lista UNESCO a patrimoniului mondial. Monumentul primeşte anual aproximativ 500 000 de vizitatori.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu