Închide

Festival de dans contemporan la Cluj

Cultură by Actual de Cluj - mai 20, 2015 2 669

Încă un festival de vară la Cluj: o asociație organizează prima ediție a unui festival de dans contemporan, Steps. „E mai scump decât un festival de film, fiecare spectacol costă câteva zeci de mii de euro”, spune organizatorul Sorin Dan, același care de șase ani organizează și festivalul de film de comedie Comedy Cluj.

Unul dintre highlight-urile festivalului e spectacolul pus în scenă de o trupă din China, „cu muzică și instrumente ancesatrale mongole, intră într-un dialog artistic cu dansatori chinezi de balet contemporan”, explică Sorin Dan. Între altele la festival vine și o trupă din Grecia, „cu un spectacol puțin mai conceptual, înclinat spre performance, care sperăm că va fi gustat de public”. „Încheiem cu o producție a Operei Maghiare, o producție tipică de balet neoclasic. Mai sunt și ateliere, evenimente stradale, de exemplu o trupă din Canada. Încercăm să atragem cât mai mult din mișcarea de dans din Cluj, e un exemplu pentru ceea ce se dorește în Cluj, adică multiculturalism, în care instituțiile colaborează spre binele publicului”, spune Dan.

Festivalul de dans contemporan are loc la Opera Maghiară, iar directorul acesteia, Szep Gyula, laudă inițiativa: „M-am bucurat mult când domnul Sorin Dan, organizatorul principal al festivalului, ne-a căutat pe noi pentru a oferi această colaborare instituiei noastre, fiindcă l-am cnsiderat un festival care completează foarte sănătos paleta culturală, mai ales în perioada de vară a Clujului; acum 5-10 ani nu era niciun eveniment cultural de seamă în timpul verii, primul festival de seamă erau chiar zilele maghiare, când au început. și spre fericirea noastră și festivalul Steps, și urmează după acest festival și Jazz in the Park și Zilele  Clujului, în perspectivă vor completa viața culturală a orașului și a Transilvaniei”.

De ce acum, când festivalul se suprapune cu festivalul de film Transilvania? „Anul trecut am avut spectacole cu casa închisă, într-o sală de 950 de locuri; spectacolele din cadrul Steps se întâmplă o dată la 2-3 zile, la TIFF sunt 20 de spectacole pe zi”, explică Dan. „A face un festival de dans contemporan este o încercare mult mai grea decât am crezut inițial. noi ca organizație suntem obișnuiți să facem festival de film, Comedy Cluj, care e la a șaptea ediție, dar un festival de dans contemporan e mai complicat și din păcate și mai scump: doar unul dintre spectacole costă câteva zeci de mii de euro”, a conchis Dan.

Festivalul are loc între 20 mai și 21 iunie iar în 15 și 16 iunie sunt programate și spectacole în aer liber, în fața casino-ului din Parcul Central, unde o trupă din Canada „face un spectacol de dans-teatru-circ, pe bază de hoola hoop”, spune Sorin Dan. În plus sunt programate și flash mob-uri pe Eroilor și în Parcul Central, „pe care în mod intenționat n-am vrut să le anunțăm în mod special, e mai aproape de happening decât de un spectacol”, spune el.

Bugetul nu e mic: Sorin Dan spune că nu știe încă la ce sumă va ajunge în final, „dar va depăși sensibil 150.000 de euro”, spune el, adăugând că mare parte din buget e asigurată nerambursabil din fonduri norvegiene.

Primul spectacol e programat în 2 iunie la Opera Maghiară Cluj, unde compania Quorum Ballet din Portugalia pune în scenă „Lacul lebedelor”, iar pe 4 iunie aceeași companie va prezenta un spectacol de balet contemporan pe bine cunoscuta muzică portugheză fado.

Festivalul are două secțiuni, în acest an: cea europeană, ca parte a proiectului ”Legături europene prin cinematografie și dans”, finanţat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, în cadrul căreia evoluează artiştii ansamblului de Balet al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, ai Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu şi companiile de dans Quorum Ballet din Portugalia şi Rootlessroot din Grecia.

A doua secţiune, intitulată ”STEPS-În jurul lumii”, aduce la Cluj-Napoca reprezentaţii culturale inedite puse în scenă de compania de dans Pyramid din Franţa, Ansamblul de Balet Contemporan Jin Xing Dance Theatre din China şi un show stradal de acrobaţie susţinut de Andreanne Thiboutot din Canda.

2 comentarii

Scrie un comentariu