Închide

63 de milioane de euro pentru Managementul Apelor

ActualitateDezvoltareTop News by Cosmina Fernoaga - feb. 12, 2015 0 496

Administrația Națională Apele Române derulează un amplu proiect de investiție, din fonduri europene, ce se ridică la o valoare de 63 de milioane de euro. Proiectul WATMAN – Sistem informaţional pentru Managementul Integrat al Apelor are ca scop modernizarea sistemului de monitorizare a barajelor, consolidarea sistemului de monitorizare a rețelelor hidrografice (precipritații, debite etc), postrui hidrometrice pentru debitele afluenților și derivațiilor, software pentru controlul și coordonarea exploatării construcțiilor, echipamente și piese de schimb. De asemenea, proiectul mai urmărește creșterea capacității de intervenție, în caz de calamități naturale. Valoarea proiectului derulat prin POS Mediu reprezintă, în proporție de 85%, fonduri nerambursabile, iar restul de 15%, fonduri din bugetul de stat. Investițiile vizează toate admnistrațiile bazinale de ape din țara.

Directorul Administrației Bazinale de Apă Someș Tisa, Dan Canta, a explicat că în cazul instituției pe care o reprezintă, se vro crea, până la finalizarea acestui proiect, 114 stații de monitorizare, 92 de stații automatizate pentru mărirea gradului de siguranță la baraje, și două centre de intervenție rapidă. Administrația Bazinală de Ape Someș Tisa are în custodie județele Cluj, Alba, Satu Mare, Maramureș și Sălaj.

Echipamentele și dotările implicate, vor fi instalate în puncte distincte pe întreg teritoriul românesc, în toate cele 11 Bazine Hidrografice: Someș-Tisa, Crișuri, Mureș, Banat, Jiu, Olt, Argeș-Vedea, Buzău-Ialomița, Siret, Prut-Bârlad și Dobrogea-Litoral. Obiectivul general al proiectului WATMAN este de a contribui la managementul sustenabil al resurselor de apă în majoritatea zonelor, prin implementarea măsurilor structurale şi nestructurale şi de a ajuta la realizarea obiectivelor POS Mediu, în vederea reducerii incidenţei dezastrelor naturale ce afectează populaţia României.

Implementarea proiectului va avea un impact pozitiv considerabil asupra populației prin faptul că aproximativ 1,5 milioane de locuitori din zonele vulnerabile vor beneficia de informații, în timp real, privind evoluția și gestionarea fenomenelor hidrologice extreme, iar riscul de producere a acestora va fi diminuat cu 7% la nivelul celor 11 bazine hidrografice din România.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare