Închide

3 expoziții noi la Centrul de Interes, cu selecție din cel mai important spațiu expozițional ungar din afara Capitalei

Cultură by Actual de Cluj - aug. 12, 2019 0 234

Trei expoziții noi la centrul de artă Centrul de Interes, fosta fabrică din spatele gării din Cluj-Napoca transformată în galerii de artă: se deschid peste câteva zile, în seara de 16 august.

Pentru prima dată în România, Centrul de Interes prezintă o expoziție de amploare cu lucrări din valoroasa colecție a Institutului de Artă Contemporană – Dunaújváros (ICA-D), în spațiul expozițional de la etajul 4 al fostei fabrici. Alte două expoziții vor fi vernisate la etajul 1, la Bazis Project Space și Galeria Nano.
„Changing Places II. Expoziție din colecția Institutului de Artă Contemporană – Dunaújváros” este perechea expoziției „Changing Places – Works by Artists of Centrul de Interes, Cluj-Napoca”, găzduită de instituția din Dunaújváros în primăvara acestui an, care a oferit publicului maghiar ocazia de a vedea prima expoziție de grup internațională a artiștilor clujeni din Centrul de Interes.
Expoziția „Changing Places II”, curatoriată de Nóra Deák și Gabriella Zsinka oferă vizitatorilor o privire panoramică asupra scenei artistice contemporane din Ungaria, cu o selecție de 42 de artiști maghiari de renume internațional: Ádám Zoltán, Bajusz Orsolya, Betuker István, Birkás István, Bogyó Virág, Böröcz András, Braun András, Brückner János, Csákány István, Csáky Marianne, Csörgő Attila, Eperjesi Ágnes, Esterházy Marcell, Fehér Márta, Friedrich Ferenc, Gémes Péter, Gerber Pál, Gerhes Gábor, Gróf Ferenc, Horváth Tibor, Kaszás Tamás, Kiss Róka Csaba, Kis Varsó, Komoróczky Tamás, Koronczi Endre, Kovách Gergő, Kupcsik Adrián, Lakner Antal, Lendeczki Kinga, Nagy Kriszta, Nemes Csaba, Oláh Mátyás László, Patakfalvi-Czirják Ágnes, Société Réaliste, St Auby Tamás, Szabó Ádám, Szacsva y Pál, Szalay Péter, Szűcs Attila, Tarr Hajnalka, Várnai Gyula și Várnagy Tibor.
Fondat în anul 1997, ICA-D e unul dintre cele mai importante spații expoziționale din afara capitalei Ungariei. Colecția sa are o istorie de peste 20 de ani, însumând peste 350 de lucrări de artă, una dintre cele mai semnificative colecții din Ungaria. Selecția de lucrări care va ajunge la Centrul de Interes va prezenta o imagine despre istoria și formarea acestei colecții unice, pe de o parte, și va reflecta diversitatea colecției în subiecte, stiluri și medii – pictură, sculptură, obiect, instalație, fotografie și video.

În aceeași seară, la etajul 1 al Centrului de Interes vor fi vernisate alte două expoziții. La Bazis Project Space, artistul Márton Zoltán prezintă expoziția de fotografie „Undeva acasă”, care vorbește despre sentimentul de apartenență, despre exil, despre distanță, despre căutarea unui nou „acasă”, despre „acasă” ca sentiment și nu ca loc fizic. Expoziția „Fake Is the New Real” de la Galeria Nano pornește de la câteva întrebări esențiale în era post-adevărului: „Care mai e statutul operei de artă?”, „Ce a mai rămas din frontiera original și fals, copie, replică?”, „Cum se rescriu teoriile despre imitație, inspirație, furt?”.
În 16 august, expozițiile vor fi deschise între orele 19 și 22, urmând ca în perioada 17 august – 14 septembrie, să se reia programul obișnuit al Centrului de Interes, de marți până sâmbătă, între orele 16 și 19. Intrarea e liberă.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu