Închide

3 ani de la incendiul din Colectiv. Clujenii se adună pentru un eveniment de comemorare

Actualitate by Kristina Reştea - oct. 29, 2018 0 353

 

Clujenii se reunesc mâine seară în spaţiul public pentru a comemora victimele, la trei ani de la tragicul incendiu din Colectiv, care a zguduit România şi a mai scos de sub „preş” şi numeroase probleme privind securitatea din localurile care funcţionează în ţară, dar şi mari lipsuri din spitalele româneşti.

În 30 octombrie, grupul civic Umbrela Anticorupție Cluj organizează un eveniment comemorativ în memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv, anunţă organizaţia. Acesta va consta în depunerea de flori și candele lângă Monumentul Memoradiştilor, audierea unei piese muzicale devenită simbol al tragediei și al luptei împotriva corupției, un moment de reculegere în cinstea tinerilor care și-au pierdut viața, urmat de punctarea succintă a ceea ce s-a întâmplat în noaptea tragică și de discuții libere cu participanții la comemorare.

„În urma incendiului, 26 dintre persoanele care se aflau în club au decedat pe loc, iar una dintre ele în drum spre spital, ca urmare a arsurilor provocate sau a intoxicatiei cu fum/otrăvirii cu cianuri și alte substanțe. Au urmat încă 37 de decese. Incendiul din Colectiv a ucis în total 65 de oameni și a rănit pe viață, fizic și sufletește, încă alte câteva sute (victime și familiile lor). Nu vom uită niciodată maniera absolut revoltătoare și lipsită de umanitate în care autoritățile române au gestionat situația tinerilor care au supraviețuit. Aceștia au avut marea neșansă să ajungă în spitale din țară și nu în străînătate unde puteau fi tratați corespunzător gravității arsurilor suferite.
Instituțiile statului și-au pus până și în acele zile grija pentru imagine pe primul loc și nu interesele supraviețuitorilor care treceau printr-o situație greu de descris în cuvinte”, transmit organizatorii evenimentului. „Pe lângă obiectivul principal comemorativ, evenimentul are ca scop și manifestarea protestului și dezaprobării față de corupția generalizată din sistemul de sănătate si condițiile inacceptabile din spitalele românești, locuri care constituie în sine un risc pentru pacienți”, adaugă reprezentanţii Umbrela Anticorupţie Cluj.

La Cluj, alături de ONG-ul Beard Brothers, tot comunitatea sensibilizată de tragedia din Colectiv a fost cea care s-a mobilizat pentru a contribui cu aparatură necesară în secţia de specialitate a Spitalul Judeţean (Compartimentul de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă ). Fondurile au fost strânse cu ajutorul comunităţii: un pic peste 30.000 de euro, iar aparatura a fost donată la începutul anului. Problemele sunt, însă, departe de a fi rezolvate, atrăgeau atenţia iniţiatorii campaniei.

 

ONG din Cluj, după ce a donat aparatură pentru Spitalul Judeţean: „Implicarea noastră trage un semnal de alarmă asupra unei probleme reale”

 

„În primul spital, unde am ajuns în seara accidentului, din lipsa de pături termice, am fost acoperită cu o pătură de lână, peste arsuri, peste haine topite. A fost dureros să vă că ăsta este modul în care România îşi tratează pacienţii”, spunea Tedy Ursuleanu. Sunt câteva vorbe din mărturia uneia dintre supravieţuitoarele incendiului de la Colectiv, care anul trecut îşi spunea povestea la Cluj, în cadrul campaniei de strângere de fonduri pentru dotarea Secţiei de Arşi din oraş:

 

Tedy Ursuleanu, supravieţuitoare a tragediei Colectiv, susţine campania Beard Brothers pentru Secţia de Arşi de la Cluj. „Să nu rămâneţi indiferenţi la actele de corupţie pe care le vedeţi!”

 

 

La 3 ani de la tragedia din clubul Colectiv, spitalele de stat din România continuă să fie bântuite de infecții nosocomiale, situație  care, în cele mai multe cazuri, este ascunsă sub preș, arată medicii intervievaţi pentru un articol publicat de HotNews.ro și o admite, în declarațiile publice, și ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Citeşte articolul integral AICI

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare