Închide

250 de jandarmi la Nicula

Actualitate by Actual de Cluj - aug. 10, 2017 0 295

Desfășurare de forțe a jandarmilor la mănăstirea Nicula din Cluj, unde peste câtva zile sunt așteptați zeci de mii de pelerini la anuala sărbătoare a hramului lăcașului de cult.

Nu mai puțin de 250 de jandarmi sunt prezenți la fața locului din 13 august pentru desfășurarea într-un climat sigur a sărbătorii prilejuite de Hramul ‘Adormirea Maicii Domnului’ a Mănăstirii Nicula, în 15 august. Jandarmii sunt prezenți la fața locului cu două zile înainte, inclusiv pe traseul pe care pelerinii ajung în zona mănăstirii. „Măsurile luate vor viza asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică care să le permită credincioșilor reculegerea dorită în fața Icoanei făcătoare de minuni de la Sfânta Mănăstire Nicula”, explică jandarmii. În plus aceștia asigură ordinea publică și la procesiunea religioasă organizată luni 14 august pe traseul care va fi parcurs, pe jos, din Gherla până la mănăstirea Nicula. Jandarmeria Cluj recomandă participanților să-și supravegheze obiectele de valoare deținute și să evite implicarea în orice fel de conflict. În cazul în care sunt victime ale unor fapte antisociale sau observă producerea unor astfel de fapte, cetățenii se pot adresa direct jandarmilor aflați în dispozitivele de ordine publică sau pot solicita sprijin la numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

În ultimii ani asistența la slujba de la mănăstirea de la Nicula a numărat zeci de mii de persoane; mulți vin chiar pe jos, zeci sau sute de kilometri, într-o tradiție ce are loc în fiecare an de câteva secole, de când în tradiția populară a apărut ideea că icoana de aici ar fi făcătoare de minuni. În afară de pelerinajul făcut pe jos până la mănăstire, ajunși aici mulți dintre enoriași înconjoară biserica în coate și genunchi și așteaptă la coadă zeci de minute ca să poată să se închine icoanei și să o sărute.

Icoana despre care credincioșii spun că face minuni a fost pictată în 1681 de un preot ortodox din comuna Iclod, la cererea unui nobil român din Nicula, Ioan Cupșa, ce  a donat-o apoi bisericii sătești. Se spune că în 1699 icoana a lăcrimat câteva săptămâni la rând iar, de atunci, icoana e cunoscută ca făcătoare de minuni iar ei i se închină, anual, mii sau după caz zeci de mii de pelerini.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu