Închide

10 case, 10 avize. Cum a fost la ședința demonstrativă a Primăriei unde s-au discutat doar proiecte de case

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iun. 15, 2021 0 616

Într-o oră, comisia de urbanism a Primăriei a avizat toate cele 10 proiecte de pe ordinea de zi a unei ședințe la care s-au inclus doar proiecte care vizau construirea de locuințe unifamiliale. Un singur proiectant a fost felicitat pentru arhitectura propusă. Alte proiecte au primit observații care vor fi verificate de comisia operativă, înainte să primească oficial avizul. Șapte din cele 10 proiecte de case aveau ca beneficiar același dezvoltator, societățile Napoca Regal și Dezimo și urmau să fie edificate pe străzile Doinei și Cocorilor.

Proiectul de case din Dâmbul Rotund mai fusese discutat în mai 2020 la urbanism iar atunci primarul Emil Boc ceruse asflat. Acum, proiectanții au arătat că deja se vor ocupa de acest aspect.

Primarul Emil Boc a participat doar jumătate de oră la ședință și a spus, la început, că „nu e normal nici moral’ ca cei cu case să fie ținuți la rând. El a dat însă asigurări că și proiectele mari vor fi abordate la urbanism, doar că în cazul lor, este nevoie să fie văzute de mai multe ori înainte să fie aprobate. A ținut să spună că „puricatul” e important pentru toate clădirile care se doresc în oraș arătând că va aduce calitate și că e o practică pe care a văzut-o și într-un oraș european.

 

 

Arhitecta Cristina Spaniol a primit avizul pentru o propunere de construire a unei case de 281 de mp (suprafață desfășurată) situată pe o parcelă de 796 mp de pe strada Aurel Ciupe din zona Câmpului. Proiectul a fost supus atenției comisiei având în vedere că nu se respectă distanța de 6 m din PUG față de limita posterioară a parcelei iar construcția a fost amplasată doar la 3 metri. Specialiștii Primăriei (arhitectul șef Daniel Pop și șefa de la strategii urbane Andreea Mureșan) au cerut ca împrejmuirea să fie figurată la 4,5 metri de axul drumului iar construcția să nu depășească înălțimea din PUG și, în cazul în care are demisol, să se renunțe la ultimul nivel plin iar el să devină mansardă, sau etaj retras. Arhitectul Voicu Bozac a arătat că proiectul trebuie adaptat mai bine în teren și corectate neconcordanțele care se văd pe planșe, legate de locul de întoarere, de necesitatea unor trepte pentru alee cu parcări etc.

Un alt proiect pentru etajarea unei case existente de pe strada Răsăritului susținut de arhitectul Dan Adace, a fost și el avizat, proiectanții primind o serie de observații pentru partea de finisaje sau legat de corelări ale planului de situație cu partea de volumetrie propusă pentru noua clădire. În timpul în care s-a discutat respectivul punct, primarul Emil Boc a mai ținut să transmită un mesaj arhitecților, după care s-a retras. „Am văzut o comisie din asta mare ca a noastră într-un oraș european în care am fost. Ei aveau, după comisia mare asta ca a noastră, o comisie de detaliii unde luau la puricat orice clădire, mai ales din zona protejată și o puricau la detaliu. Era o comisie mai mare, de 10 oameni și stabileau ce piatră, ce lemn, ce flori, ce nu știu ce. Era un efort uriaș, dar așa vă cer și vouă, faceți-vă timp pentru zonele astea. Să prevaleze calitatea, bunul gust deoarece sunt clădiri pentru sute de ani. Acesta e mesajul meu. Să vă dedicați timpul necesar, chiar dacă presupune nemulțumire de la proietanți, aveți spatele meu asigurat aici, să vă preocupați de calitate”, a spus Boc înainte să se retragă.

Arhitetcul șef Daniel Pop a vrut să îi țină isonul și să spună că, de fapt, asta și fac comisia de estetică unde, potrivit lui, „am avut două imobile pe care le-am văzut de 5 ori, am tot chinuit proietanții și încă nu le-am avizat”.

După plecarea lui Boc, ședința a fost condusă de viceprimarul Dan Tarcea.

Beneficiarul construcției (dimensionată la două unități localive), Asoltanei Ionuț, a intervenit și el și s-a plâns că proiectul este a treia oară în comisie, că din martie așteaptă să intre la ședința tehnică și că ar dori să se apuce de construit deoarce creditul curge.

(casa simulată pe strada Răsăritului, arhitect Dan Ștefan Adace)

Tarcea i-a replicat că prin proiectul său dorește să facă dintr-o casă două locuințe și că este normal ca el să treacă prin toate furcile caudine. Tarcea a mai remarcat că proiectanții induc în eroare comisia după ce au simulat pe planșe copaci în fața imobilului care, de fapt, nu există, după cum a recunoscut și proprietarul că la stradă este plantată tuia. Arhitectul Vlad Negru a remarcat și el că există un gol de scară care trebuie închis deoarece încalcă arhicolul 615 din codul civil (distanța minimă pentru fereastra de vedere).

„Avizul e pozitiv, doar că va intra și la estetică urbană. Să treceți și ce arbori puneți pe trotuar și câți, tocmai pentru ca ei să nu fie prevăzuți de comisia consilierilor locali unde nu vă convine”, a mai spus Tarcea.

Un alt proiect pentru construirea unei case de pe strada Câmpului nr. 119 a revenit la urbanism deși exista un aviz de urbanism și o hotărâre de consiliul local deja aprobată. Beneficiarul (Denver Conimpex prin Kiss Ioan) a venit cu o altă abordare, a modificat amprenta la sol a constucției și a dorit să construiască pe calcan, după cum a explicat arhitectul Laszlo Tulogdy de la Ektra Studio. Un vecin al viitoarei construcții, cel de la nr. 177 a intrat și el în ședință să vadă cum decurg lucurile arătând că și el vrea să consturiască o locuință de aceeași manieră. Pop a ținut să felicite soluția arhitecturală propusă de Tulogdy.

Celelalte șapte proiecte discutate în ședință, la pachet, aparțineau societăților  Napoca Regal și Dezimo care doresc să edifice case pe străzile Doinei și Cocorilor în Dâmbul Rotund.

Proiectul a mai fost discutat în mai 2020 la urbanism și atunci primarul Emil Boc le-a trasat investitorilor sarcina să asfalteze străzile unde se dorește construirea locuințelor. În plus, s-a cerut să se edifice locuințe unifamiliale pe parcele, având în vedere că ele ar fi mult prea mici pentru locuințe semicolective, după cum doreau beneficiarii.

Un vecin din zonă care deține o livadă a contestat una dintre case și a arătat că îi va umbri livada. Lucian Cristea a mai spus că în realitate drumurile sunt înguste iar realitatea de pe planșe nu corespunde cu cea din teren. Arhitecți din comisie au semnalat că există probleme legate de panta drumului din zona Cocorilor, arătând că e mai mare decât cea admisă legal.

Chestiunile au fost clarificate drept minore de viceprimarul Dan Tarcea iar proiectanții caselor au primit sarcina să facă modificări, însă documentația a fost avizată de principiu. Tarcea i-a mai invitat pe proiectanți să nu mai vină cu planșe de clasa a 4-a în comisie și, dacă nu e posibilă edificarea ultimei dintre locuințe, să se renunțe la ea. Mai ales că arhitecții au spus că beneficiarii deja vor să asfalteze drumul din zonă. În 2020, aceștia nu erau la fel de convinși.

Detalii despre discuțiile din 2020:

Drumurile noastre toate. Cum s-a cerut să se construiască în Dâmbul Rotund, între străzi de 4 metri cu sens unic

Vezi cum s-a ajuns la ședințe dedicate doar caselor:

Ședință dedicată doar caselor la urbanism. La mai bine de o lună după ce primarul Boc a promis culoare separate de avizare case vs. ansambluri imobiliare în Cluj

sursa foto  cover: casă Câmpului, simulare Ektra Studio

Nici un comentariu

Scrie un comentariu