Închide

1 Decembrie se celebrează cu încă o bucățică de piață pietonală

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 22, 2016 0 449

Încă o latură din piața centrală a Clujului urmează să primească o nouă față până în 30 noiembrie. La finalul lucrărilor se va renunța la parcările de pe aliniamentul pieței, se vor corecta aliniamentele arborilor, prin tăierea a 8 copaci și plantarea la final a unui numpr de 18 arbori. Latura de vest care urmează să fie integral pietonală va intra în lucru abia în 2017, după cum a anunțat primăria.

În 2014, primăria a pus un stat nou de asfalt pe latura de vest a Pieței Unirii, înainte de derularea Zilelor Maghiare și a fost criticată de societatea civilă. Așa că, oficialii primăriei au anunțat la începutul anul trecut să intenționează să reamenajaze latura de vest a pieței Unirii, ca zonă pietonală, așa cum a fost propusă încă de acum șase ani prin proiectul Planwerk care a câștigat un concurs de soluții pentru pietonalizarea Eroilor-Piața Unirii, în 2005. Din acest proiect, administrația clujeană a reușit să pună în operă doar semipietonalizarea Eroilor și amenajarea zonei centrale a pieței.

Pentru continuarea proiectului de pietonalizare din Piața Unirii, primăria a contractat serviciile biroului de proiectare Planwerk care s-a ocupat de adaptarea proiectului din 2005. Arhitectul Eugen Pănescu din cadrul biroului explica pentru Actualdecluj.ro că s-a păstrat ideea inițială de a folosi diferența de nivel între trotuar și piață pentru amenajarea de terase și locuri de stat pentru public. De asemenea, copacii din piață vor fi triați și se vor face plantări, latura de vest va deveni pietonală, iar celalte laturi vor fi amenajate, atât la nivelul carosabilului cât și a trotuarelor.

În paralel, administrația a licitat contractul de reamenajare a pieței centrale a orașului și la adjudecat către ARL pentru 7,9 milioane lei în 2015. Lucrările au început la finalul verii cu reamenajare laturii de sud a pieței, iar de toamna aceasta au debutat și modernizările pe latura de est a pieței.

Lucrările pe bani grei care au înlocuit dalele de pe Eroilor cu altele sunt gata după o lună

Despre aceste ultime lucrări, primăria spune că vor fi gata în 30 noiembrie, potrivit termenelor asumate de către contructori. Pe această latură de vest a pieței urmează să se desfințeze parcările, să fie extins trotuarul și să se amenajeze pista de biciclete și o bandă pentru un stand de taxi. Plus, se vor face corecții privind alianimentul arborilor – se vor taia 8 cocapi și în loc se vor replanta, după modelul Eroilor, tei. Mai precis 18 arbori-din care 14 pe aliniament și 4 în zona Monumentului Eroilor.

Săptămâna acesta, oficialii primăriei au mers pe șantier pentru a face o evaluare. După, au anunțat că latura estică de 216 ml va fi reconfigurată, astfel că până la intersecția cu str Iuliu Maniu vor rămâne 3 benzi curente de circulație și se amplasează o stație de taximetre de 12 locuri, iar de la intersecția cu strada I. Maniu până la intersecția cu Bulevardul Regele Ferdinand  vor fi 4 benzi de stocaj (2 spre Memorandumului și 2 spre Ferdinand). „Aliniamentul de arbori va fi amplasat la o distanță mai mare de fațada clădirilor fiind o delimitare a standului de taxi față de pista de bicicliști cu dublu sens și aliniamentul stâlpilor de iluminat pietonal. Lungimea pistei este de aproximativ 160 ml, fiind o continuare a pistei de biciclete din Bdul Eroilor spre Memorandumului și 21 Decembrie 1989. Se impune tăierea a 8 arbori noi de pe aliniamentul existent si este propusa plantarea a 18 arbori-din care 14 pe aliniament si 4 in zona Monumentului Eroilor. Pe toată lungimea tronsonului sunt pevăzuți 12 stâlpi de iluminat noi iar pe partea cu Piața Unirii sunt prevăzuți 12 stâlpi de iluminat artizanat( lampadare)”, au precizat reprezentanții primăriei.

Termene:

1. Tronson Eroilor- Iuliu Maniu
Data începerii lucrărilor – 12.09.2016
Data finalizării lucrărilor 10.10.2016

2.Tronsonul Iuliu Maniu – 21 Decembrie (Melody)
– va începe după finalizarea primului tronson –aprox. 15.10.2016
– Data finalizării lucrărilor – 30.11.2016.

Despre lucrările de modernizare și pietonalizare a laturii de vest, oficialii primăriei au anunțat că acestea vor începe abia în 2017.

AICI DETALII DESPRE CUM VA ARĂTA PIAȚA DUPĂ LUCRĂRI:

Pietonala nouă din Piața Unirii în consultare publică. Primarul: lucrările încep după Zilele Maghiare

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.
  • Articole similare