Închide

VIDEO Noul salariu brut: Cum ar crește netul angajatului, cum ar câștiga patronul. Atenție la IT-iști

ActualitateSinteză știri naționale by Catalin Suciu - sept. 22, 2017 0 785

Un consultant fiscal a calculat două scenarii de mutare a contribuțiilor sociale de pe partea angajatorului pe partea angajatului, cu majorarea salariului brut, așa cum intenționează guvernanții, anunță Startupcafe.ro.

Sursa menționată a vorbit cu Angela Roșca, managing partner la Taxhouse, care are 2 scenarii de bază. În schimb, antreprenori importanți din România ironizează Guvernul pentru intețiile de a obliga prin lege firmele să majoreze salariile brute pentru a se asigura că angajații nu vor pierde la net după mutarea contribuțiilor.

Angela Roșca, Managing Partner la Taxhouse, spune că își bazeză calculele pe declarațiile publice ale ministrului de finanțe, Ionuț Mișa, însă nu are date clare privind intențiile exacte ale Guvernului.

”Asumând că se transferă toate contribuțiile și că se reduc la 35%, împreună cu o reducere de impozit la 10%, ăsta e scenariul pe care ne-am bazat calculele, sunt două variane:

1. varianta în care angajatorii vor fi obligați să crească salariul brut actual fix cu diferența de 22,75% – 22,80% care apare pentru condiții normale de muncă din costurile angajatorului cu asigurările sociale, caz în care angajații vor avea o creștere de net de 2-3%.

2. varianta a doua, în care se vor menține salariile nete actuale, ceea ce va duce la o scădere a costului actual al agajatorului cu 2-3%.

Deci ori câștigă salariatul 2% și rămâne costul fix al angajatorului, ori rămâne salariul net similar cu cel de acum și câștigă angajatorul 2-3%.”

De asemenea, ea a avertizat că, potrivit Codului muncii și al unor decizii ale Curții Constituționale, Guvernul nu are dreptul să impună firmelor private să majoreze salariile brute.

”Nu e vorba că angajatorii nu vor să modifice brutul, e mai degrabă discutabilă legalitatea unei astfel de măsuri. Avem decizii ale Curții Constituționale cu privire la faptul că în privat salariul este apanajul negocierii individuale între salariat și angajator. Astfel de măsură intruzivă în mediul de business ar trebui analizată în paralel cu beneficul pe care l-ar aduce” – crede Angela Roșca.

O categorie aparte de salariați este cea a programatorilor și a altor specialițti IT care în prezent beneficiază de scutirea de impozit pe venit de 16%. Dacă Guvernul scade la restul salariaților impozitul de la 16% la 10% ca măsurăde compensare a reglajelor de la mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, astfel încât salariul net al angajatul să nu scadă, în cazul IT-iștilor se ridică problema ca ei să nu suporte o scădere a salariului net sau ca firmele care i-au angajat să nu fie nevoite să suporte costuri ceva mai mari cu salarizarea.
CONTINUAREA 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.