Închide

Revelațiile săptămânii cu ședință de urbanism. Unde greșește primăria și cum vrea primarul să se lucreze înainte de noul Plan Urbanistic General

Administrație by Luminiţa Silea - iun. 10, 2014 0 393

Primarul Emil Boc a ținut să enunțe câteva principii după care să se lucreze în analiza documentațiilor prin care beneficiarii clujeni cer acordul primăriei pentru a construi în oraș. Cu toate că a semnat mape la ultima ședință a Consiliul de Urbanism din 5 iunie, edilul-șef a cerut o serie de îmbunătățiri a activității specialiștilor care dau undă verde dezvoltării Clujului.

urbanism foto

În primul rând, primarul a solicitat pentru noile zone de extindere a orașului ca specialiștii să țină cont atunci  când avizează documentații  de modul în care proiectanții propun rezolvarea utilităților de bază – grădinițe, școală și drum adus la stratul de uzură. Le-a cerut membrilor din comisie să știe exact pentru aceste zone, de exemplu, câte grădinițe sau zone de servicii pentru locuitori există dar și stadiul drumurilor noi care ar trebui cedate domeniului public după ce sunt aduse la stratul de uzură. De exemplu, în cazul unor documentații prin care se dorea construirea de locuințe familiale parter- etaj și mansardă, pe strada Smaranda Brăiescu, edilul a cerut să fie condiționați beneficiarii să amenajeze mai întâi drumul.

Unul dintre aceștia a fost foarte revoltat de propunere, declarând să el stă de un an și jumătate și așteaptă să construiască,  iar primăria nu face decât să-i pună bețe în roate.

O documentație de urbanism n-ar trebui să apară pe ordinea de zi a Comisiei de Urbanism de mai multe ori, pentru că scopul comisiei nu este să facă consultanță. Primarul a cerut ca în aceste cazuri proiectantul să țină cont de observațiile comisiei și atunci când respectă cerințele să primească avizul comisiei mici de urbanism.

De asemenea, beneficiarii au fost sfătuiți să țintă cont de faptul că între anumite străzi ar trebui să se permită crearea de legături. Un proiect pentru amenajarea unor locuințe și servicii pe Aurel Vlaicu în zona Baumax a fost respins din acest considerent deoarece proiectantul nu a fost de acord, după cum au susținu public membrii comisiei de urbanism, să cedeze teren pentru a se crea o legătură între strada Aurel Vlaicu și strada Nirajului.

 

Direcția de Urbanism are o problemă foarte mare la emiterea certificatelor de urbanism. Deși teoretic în anumite zone, pe hârtie, după Planul Urbanistic General se poate construi, în teren chestiunile cerute prin respectivul certificat nu stau în picioare.

„Dacă în PUG-ul în vigoare se permite într-o zonă amenajarea de locuințe, iar în noul PUG acestea nu stau în picioare, atunci trebuie să lucrăm așa și la urbanism. De luni încolo este o condiție de regulament, ca principiu general. Certificatele de urbanism să fie emise raportat la situația din teren. Mi se pare o chestiune de decență. Așa nu mai vin cetățenii să ne spună că le scriem ceva în cerificicat iar apoi la comisie le cerem altceva și apoi ne dau la instanță”, a atras atenția Boc în momentul în care la urbanism s-a discutat un proiect de pe strada Gheorghe Lazăr nr. 5.

Beneficiarul dorea să amenajeze un imobil subsol, parter și cinci etaje de locuințe și birouri pe o parcele de peste 1000 de mp, invocând faptul că în zonă există imobile similare. Specialiștii din comisie au apreciat să acolo se pot amenaja doar birouri și că nu se pot obține condiții optime pentru locuire printr-un astfel de proiect. În plus, Ilieș Grigore, beneficiarul, a cerut comisiei de urbanism să i se spună clar ce poate construi de la început, prin certificatul de urbanism și nu să mai fie apoi purtat pe drumuri degeaba.

 

În cazul unui alt proiect (respins fără motiv la o altă ședință de urbanism, după cum a explicat proiectantul) de amenajare a unor locuințe familiale pe strada Măceșului, arhitecții din comisiei, mai vocal fiind Adrian Iancu, au cerut beneficiarului plantarea de arbori pe aliniamentul străzilor care deservesc viitorul ansamblu. Primarul a acceptat că așa ar trebui să se procedeze în general în oraș, mai ales că proiectantul a menționat că politica plantațiilor de copaci nu ar trebui să fie una discreționară, doar pentru cei de pe Măceșului.

Emil Boc le-a cerut specialiștilor să găsească o formulă legală prin care acest principiu de lucru să fie impus tuturor celor care construiesc în oraș, mai ales în noi zone de dezvoltare. Arhitetcul Adrian Iancu a invocat niște ordine ale ministrului sănătății, așa cum obișnuiește și la alte ședințe, însă, deocamdată, specialiștii lui Boc nu au găsit formula fericită pentru ca toate străzile să aibă copaci pe aliniament.

Ca teremen pentru intrarea în vigoare a noului PUG, edilul a anunțat că acesta ar putea intra la aprobare în toamna acestui an.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.