Închide

O universitate din Cluj e cea mai vizibilă internațional din țară, dar nu are destui bani să urce în clasament

Educaţie by Actual de Cluj - nov. 15, 2016 0 368

O universitate din Cluj e cea mai bine văzută în topurile internaționale, arată un raport al ministerului educației.

Ministerul a analizat 20 de universități din România care au reușit să treacă un prag minim al vizibilității în clasamentele internaționale ale universităților bazate pe indicatori academici. Dintre acestea, cinci sunt de excelență iar cea mai vizibilă e universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, urmată de Universitatea din București, Universitatea Politehnica din București, „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea de Vest din Timișoara.

Concluzia este publicată în Raportul asupra Exercițiului Național de Metaranking Universitar — 2016, elaborat de cei opt membri ai grupului de experți de înalt nivel numiți prin ordin de ministru în 27 octombrie, e vorba de Ovidiu Andronesi, Dorel Banabic, Carmen Buzea, prorectorul UBB Daniel David, Adrian Miroiu, Bogdan Murgescu Anca Prisăcariu și Lazăr Vlăsceanu. „Obiectivul Metarankingului Universitar 2016 a fost cunoașterea poziționării universităților românești în clasamentele internaționale de profil. Analiza a ținut cont de cele 9 clasamente internaționale relevante care oferă un scor global și care includ preponderent criterii/indicatori academici. Rezultatele analizei scot în evidență atât universitățile românești care trec un prag minimal al vizibilității internaționale – cele 15 universități românești vizibile internațional-, cât și universitățile cu potențial world-class, potențial competitive în aria internațională a educației și cercetării – cele 5 universități românești cu potențial de excelență, vizibile și cu impact internațional”, explică aceștia.

Pe baza rezultatelor relevate de Metarankingul Universitar 2016 autorii au formulat o serie de recomandări. Astfel, pentru a-și transforma potențialul în realitate de tip world-class, universitățile trebuie susținute prin politici specifice, inclusiv financiare. „Spre exemplu, prima universitate din România în Metarankingul Universitar-2016 — Universitatea ‘Babeș-Bolyai’ din Cluj-Napoca — are un buget anual de aproximativ zece de ori mai mic decât ultima clasată în clasamentul internațional Academic Ranking of World Universities/ARWU (Washington State University)”, arată raportul. „Pe lângă modul clasic de finanțare a universităților, un fond de competitivitate trebuie să susțină universitățile românești vizibile internațional, iar un fond de excelență trebuie să susțină universitățile românești cu potențial de excelență, vizibile și cu impact internațional. De asemenea, se impune utilizarea unor criterii/indicatori din clasamentele internaționale ale universităților, împreună cu criterii/indicatori locali/regionali/naționali și vocaționali relevanți, într-o metodologie specializată pe evaluări academice naționale practicate la intervale de maximum cinci ani, pe universități și pe programe de studii ordonate pe domenii”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags

Articole similare