Închide

Dezastru la Ambulanța din Cluj: „tragem un semnal de alarmă”

Sănătate by Actual de Cluj - sept. 28, 2017 0 452

Situație dramatică la Serviciul Județean de Ambulanță din Cluj, unde angajații, sătui de condițiile de muncă, au făcut azi o grevă de avertisment, timp de o oră: nu sunt bani, nu sunt mașini.

Rareș Ilea e liderul de sindicat de la Ambulanța din Cluj. „Tragem un semnal de alarmă, azi am avut un miting de avertizare între orele 11 și 12 în sediile centrale. E un deficit foarte mare, lipsa ambulanțelor, scăderea drastică a salariilor. Există riscul să ne pierdem personalul.  În 2010 am pierdut 3000 de posturi la nivel național prin celebra lege 1 la 7. Din 2014 se promit 500 de posturi anual. În 2015 pe bâlbe s-au dat 257 ambulanțe la nivel național. Nu mai dorim să ne întrebe cetățenii „Acum ați ajuns?!”. E un lucru foarte grav, urgențele cod roșu reușim să le acoperim dar la codurile galbene, pot fi și un accident vascular de exemplu, trebuie să aștepte 20-30 de minute. Nu avem spital regional de urgență, sunt timpi mari de așteptare.  Avem ambulanțe care au avut accidente și nu am primit în loc absolut nimic. Vom continua manifestările, în 9 octombrie pichetăm la București. Suntem puțini, 10.600 care deservim trei milioane din populația țării. Ne trebuie oameni, ne trebuie mașini, iar acești oameni trebuie plătiți ca să nu plece în altă parte”.

Județul Cluj are cel mai mare număr de urgențe și apeluri la 112 din țară după București-Ilfov, la mică distanță de Timiș. O vulnerabilitate mare a sistemului, în Cluj, e sistemul multipavilionar al spitalului județean, consumator masiv de timp și resurse umane: ambulanțele pierd minute bune în trafic alergând între o secție și alta a spitalului, împărțite în centrul istoric al orașului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare