Închide

Clădirea în care au fost judecați Memorandiștii care au cerut autonomia Ardealului, reabilitată cu 6,3 milioane

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - feb. 25, 2017 0 529

Clădirea în care în urmă cu 120 de ani au fost judecați autorii Memorandumului de la Cluj va fi renovată cu 6,3 milioane de lei.
E vorba de clădirea Reduta, în care funcționează Muzeul Etnografic al Transilvaniei, pe strada ce acum poartă numele Memorandumului din urmă cu un secol și jumătate.

„Scopul general al proiectului este reprezentat de conservarea, restaurarea anvelopei si valorificarea durabila a monumentului, în acord cu statutul sau istoric, menite să-i crească atractivitatea turistică, dar și punerea în siguranță a anvelopei. Obiectivul specific principal al proiectului este de reabilitare a anvelopei clădirii și înlăturarea umidității provenite din sol, ce afectează paramentele exterioare/fațadele și interioare ale monumentul. De asemenea, degradările la nivelul acoperișului și paramentelor/fațadelor clădirii pun in pericol pietonii de la nivelul trotuarului prin faptul ca unele elemente degradate se pot desprinde/disloca – zona fiind marcată și împrejmuită în acest sens”, se arată într-un proiect de hotărâre de Consiliu Județean ce ar urma să fie analizat marți, în următoarea ședință a deliberativului.

Un raport de expertiză tehnică arată că starea fizică a fațadei „impune intervenții de consolidare şi reabilitare arhitecturală”: „tencuielile existente de pe fațade (devenite nisipate, fisurate sau desprinse de stratul suport) vor fi îndepărtate. Rosturile zidăriei vor fi curățate, adâncite până la cca. 1 cm şi aspirate de praf. Eventualele fisuri identificate în zidării vor fi reparate prin injectări cu lapte/mortar de ciment şi „cusute” cu armături introduse în rosturile orizontale (în prealabil adâncite, aspirate de praf, umezite şi umplute 75…80% cu mortar moale, dar care să nu curgă). Refacerea tencuielilor se va executa în configurația lor inițială cu mortar pe bază de var-nisip. Zugrăvelile decorative vor folosi materiale, tehnici şi cromatică conformă zonei/ tradiției locale. Nu vor fi utilizate culori stridente, țipătoare”.

În plus, ornamentele, pietrele din alcătuirea brâielor în relief, solbancurile, dislocate sau desprinse de la poziție vor fi reparate şi refixate la poziția lor inițială, finisajele soclului din beton mozaicat vor fi îndepărtate şi înlocuite cu finisaje „respirabile” din tencuieli pe bază de var-nisip sau similare. „Tâmplăria actuală va fi, în general, păstrată, reparată şi revopsită. Componentele de fier de pe fațada principală vor fi curățate de rugină şi revopsite. Cele de pe fațadele sud, vest, executate ulterior clădirii, vor fi îndepărtate ca elemente ce „parazitează” configurația inițială. Tinichigeria (jgheaburile, burlanele, paziile etc) aferentă clădirii va fi înlocuită cu componente noi, cu geometrie simplă, discretă, realizată din tablă de titan-zinc, durabilă, de bună calitate. Nu este indicată tabla zincată. Țiglele acoperişului clădirii vor fi înlocuite cu țigle solzi noi, așezate dublu”.

Pe durata desfășurării lucrărilor, pentru protecția trecătorilor, pe trotuarul public va fi construit un tunel provizoriu de protecție din men, ce va fi păstrat până la finalizarea lucrărilor de reabilitare structurală şi arhitecturală a fațadei.

Documentația propune două soluții – prima e cea minimală, cu costuri de 6,3 milioane de lei. A doua e maximală și nerecomandată de experți, cu costuri de 7,4 milioane.

Prima variantă urmărește efectuarea tuturor lucrărilor necesare de a asigura stabilitatea şi rezistența în timp a construcției, dar şi eliminarea insuficiențelor şi a cauzelor insuficiențelor de fizica construcției şi de biologia construcției. De exemplu, ferestrele de pe fațada principală nu vor fi înlocuite, ci doar reparate și vopsite în maro, dar va fi amplasat în interior încă un rând de ferestre, pentru îmbunătățirea izolării termice şi a celei fonice. În proiect se propune înlocuirea ferestrelor dinspre curtea interioară cu unele prevazute cu bariera termica, care sa sugereze, la nivelul etajului, ideea de portic deschis așa cum a fost inițial, prin amplasarea unor ferestre cu tâmplărie de lemn.

Lucrările ar urma să dureze trei ani.

Citește și:

Adevărul despre Memorandumul din 1892 de la Cluj și de ce ai monument și stradă cu numele lui

2_proiect de Hotarare DALI REDUTA by actualdecluj on Scribd

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare