Închide

Ce modificare importantă s-a adus în Legea vaccinării

ActualitateSănătateSinteză știri naționale by Actual de Cluj - oct. 12, 2017 0 375

Proiectul legii vaccinării a obținut aviz favorabil din partea Comisiei Juridice din cadrul Senatului, fiind aprobat și un nou amendament, la propunerea unui senator USR. Concret, persoanele care pot face dovada că sunt imune la un anumit virus să nu mai fie vaccinate – arată Hotnews.ro

„Mă uitam la articolul 24, unde sunt excepțiile în ceea ce privește vaccinarea minorilor, și avem două situații: în momentul în care părintele își asumă calendarul de recuperare sau în momentul în care există o adeverință medicală a contraindicațiilor definitive pentru anumite vaccinări. Aș propune să introducem și un punct c: atunci când se poate face dovada că persoana sau copilul respectiv sunt imuni la virusul respectiv. Se poate face un test imunologic dintr-o picătură de sânge. Dacă are o imunitate dezvoltată, de exemplu la ROR, chiar dacă nu a fost dezvoltată, a captat virusul și a trecut peste aceasta etapă, organismul lui este imun. Dacă dovedește că este imun la virusul respectiv să nu mai trebuiască să fie vaccinat, pentru că oricum vaccinul nu mai produce niciun efect benefic pentru el” – și-a justificat amendamentul senatorul USR Eduard Dirca.

S-a aprobat și propunerea senatorului clujean Marius Nicoară

Legea vaccinării, inițiată de Guvernul României, a mai primit câteva modificări luna trecută la Comisia pentru drepturile omului din Senat. La propunerea senatorului clujean PNL Marius Nicoara, cetățenii români pot refuza vaccinarea profilactică sistematică din motive care țin de libertatea lor de gândire sau religioasă. Nicoara a propus și înființarea unei comisii formate din specialiști care să verifice siguranța vaccinurilor. Un alt amendament, propus de senatorul PSD Ovidiu Florin Ortan, a eliminat obligativitatea pentru personalul sanitar și farmaceutic de a „nu furniza informații eronate, nedovedite științific, partinitoare legate de vaccinare și activitatea de vaccinare”.

De asemenea, la comisia de învățământ s-a adăugat un articol în lege: „Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația să promoveze campaniile de vaccinare ale Ministerului Sănătății.” Proiectul legii vaccinării urmează să ajungă la vot în plen. Senatul este prima Cameră sesizată, iar Camera Deputaților este decizională.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu