Închide

Bucătar, baby-sitter sau începător în IT. Ce propune un proiect european pentru şomerii din zonele defavorizate

EconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - iul. 22, 2015 0 610

Tineri care au ieşit din anul şcolar și acum își petrec timpul în localuri, români plecați să muncească, legal sau nu, în afara țării, șomeri rămași fără locuri de muncă după moartea industriei în zone unde altă dată  economia (socialistă ori post-socialistă) „duduia”, la fel ca fabricile. Acestea sunt câteva dintre categoriile de persoane fără locuri de muncă vizate de un proiect din fonduri europene, în cadrul căruia 300 de șomeri ar urma să fie instruiți în profesii de care e nevoie pe piața muncii: bucătar, baby sitter, lucrător comercial. De asemenea, coordonatorii proiectului vor să îi introducă pe cei din grupul țintă în domeniul momentului, IT-ul, cu câteva cunoștințe de bază. Astfel, ar urma să se asigure formare profesională în ocupații ca operator introducere, validare, prelucrare date, designer pagini web, grafician calculator, designer publicitate, competențe informatice (tester IT, operator CAD, operator aplicații IT).

Activitățile au loc în cadrul proiectului ”Rețea multiregională de Centre Regionale de Ocupare pentru îmbunătățirea capacității de ocupare a grupurilor dezavantajate de pe piata muncii din regiunile Nord-Vest, Vest si Centru -ReCRO”.

„Ne-am axat pe ocupațiile din IT, pentru că industria IT e în plină dezvoltare în România. Persoanele care vin la noi, învățând elemente de bază în operarea pe calculator și IT trec la un nivel superior: pot lucra într-un birou”, explică Mihaela Vonica, managerul de proiect. „În IT sunt multe cereri, e nevoie de oameni. Nu ne aşteptăm ca în 180 de ore să îi facem pe participanţii în proiect mari testeri. Dar le putem face intrarea în domeniu. În plus, sunt multe companii care îşi pregătesc intern angajaţii, aşa că cei care au deja nişte cunoştinţe ar putea avea şanse mai mari să ajungă aici”, completează Vonica.

În zone unde numărul şomerilor e de ordinul sutelor sau miilor în urma disponibilizărilor masive din ultimii ani şi a lipsei de investiţii noi, chiar şi programul care poate „absorbi” doar 300 de persoane a fost primit cu interes. Cel puţin aşa au constatat iniţiatorii responsabili de identificarea potenţialelor persoane care s-ar încadra în grupul-ţintă. „Pentru a-i găsi, ne-am adresat primăriilor, agenţiilor de ocupare a forţei de muncă, celor din sistemul de învăţământ. Cei pentru care se face acest proiect sunt şomeri, absolvenţi de liceu, ajungi chiar să aduni tineri de prin baruri, din zone defavorizate. Poţi să îi atragi cu aşa ceva, mulţi dintre ei, mai ales cei tineri, ştiu oricum să lucreze la calculator”, spune Geraldina Grecu, una dintre responsabilele de proiect.

„Toată lumea a fost încântată de cursurile de bucătari, dar şi de cele de lucrător comercial, după care poţi să găseşti loc de muncă în orice supermarket. Cursurile de IT sunt foarte interesante, dar şi cele pentru baby-sitter, mai ales că acum ai nevoie de acreditare ca să lucrezi legal şi aici. Mulţi vin cu gândul de a pleca în afară, sunt unii români plecaţi care s-au reîntors în ţară, pentru perioada verii, şi vor să plece înapoi cu o duplomă”, a mai exemplificat Grecu.

Grupul țintă este încă în curs de ajustare, dar potențialii beneficiari au apărut deja. În Cluj, cei mai mulți vin din zone ca Gherla, Câmpia Turzii sau Dej.

Cine derulează proiectzl şi care sunt cifrele asumate

În total, peste 300 de persoane dezavantajate de pe piața muncii din zonele foste industrializate, din mediul urban si rural, din regiunile Nord-Vest, Vest, Centru ar urma  beneficia de cursuri, consiliere și orientare profesională, formare profesionala, mediere. O mică parte dintre ei, puțin peste 20, ar putea chiar să aibă asigurate și locurile de muncă după finalul proiectului. Bugetul proiectului este de 3,2 milioane de lei.

De acest proiect ar urma să beneficieze 300 de șomeri (Grupul țintă) din care 100 sunt tineri și 40 de persoane care au trecut de vârsta de 45 ani; 100 dintre persoanele care vor fi instruite sunt șomeri de lunga durata (din care 30 sunt tineri si 50 sunt femei), iar 30 de persoane sunt inactive.

Proiectul are o durată de desfășurare de numai 10 luni: februarie – decembrie 2015, moment când se încheie activităţile din actualul exercițiu bugetar pentru proiectele din fonduri europene. Solicitantul este Institutul Postliceal Phoenix, Cluj-Napoca, iar partenerii implicaţi în derularea proiectului sunt Patronatul Judeţean al Femeilor de Afaceri din IMM Cluj (PJFAIMMC), Grupul Pentru Inițiative, Studii şi Analize Sociale Sebeș (GISAS) și Asociația „Novam Urbem” Petroşani.

Obiective specifice:

  • Creşterea ratei de ocupare pentru 300 de persoane dezavantajate de pe piaţa muncii din zonele foste industrializate, din mediul urban si rural, din regiunile Nord-Vest, Vest, Centru în vederea reducerii şomajului, cu accent pe şomajul de lungă durată

  • Îmbunătăţirea capacităţii de ocupare pentru minim 280 persoane din grupul ţintă

 

Clujul celor 10.000 de şomeri

Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică, numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii aprilie 2015, a fost de 9578 persoane. Rata şomajului în luna aprilie 2015 a fost de 2,7%, în scădere cu 0,3 puncte procentuale faţă de rata şomajului înregistrată în luna aprilie a anului 2014. Din numărul total al şomerilor, 46,9% sunt femei şi 73,0% reprezintă muncitori.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.