Închide

Aventurierul. Un transilvănean a renunțat la job și-a început o călătorie unică pe motocicletă. Traversează peste 25 de țări, acum a ajuns în India

SocialTop News by Catalin Suciu - feb. 20, 2017 0 1381

Marius Boncuțiu e din Târgu Mureș, iar în vara anului trecut și-a dat demisia, a împachetat un cort, și-a făcut câteva bagaje, le-a încărcat pe motocicletă și a pornit spre Asia.

A estimat că îngreaga călătorie va dura în jur de doi ani de zile. În toamna acestui an este așteptat acasă. Jurnaliștii englezi de la sundaytimes l-au întâlnit întâmplător pe plajele din Negombo, în Sri Lanka, Africa. „Visul meu a fost dintotdeauna să călătoresc și să trăiesc intens experiențele pe care fiecare țară le oferă”, le-a spus tânărul. Mihai călătorise până la acea vreme în peste 100 de țări de pe întreg mapamondul, dar spune că „întotdeauna am fost constrâns de timp. Trebuia să demisionez pentru a-mi îndeplini visul”, a adăugat el.

Până să pornească în marea călătorie, târgmureșeanul lucra în departamentul de vânzări al unei companii petroliere sud-americane. „Aveam nevoie de mai mult timp. M-am inspirat și din documentarul britanic „Mundo Enduro”, care spune povești din expediții făcute de englezi în întreaga lume, tot pe motocicletă”.

Revenind la călătoria începută în 2016, după ce părăsește Târgu-Mureș, intră în Republica Moldova, apoi trece în Transnistria, intră în Ucraina, apoi în Belarus și Rusia. De la Sankt-Petersburg, o minune arhitecturală a nordului, merge la Moscova, apoi coboară în sud spre Munții Caucaz și Muntele Elbrus. Urcă și se întoarce spre Siberia.

În Rusia stă de cele mai multe ori în moteluri de tiriști, dar se întâlnește și cu grupuri de motocicliști ruși care îl primesc în casele lor. „Ospitalitatea e cel mai bun lucru pe care l-am experimentat. Rușii sunt minunați. Știam că sunt de treabaă… dar, de fapt, mi-au depășit cu mult așteptările”, povestește Mihai.

Pleacă apoi prin Munții Altay direct în Mongolia, o țară preferată în ultimii ani de aventurierii pe motocicletă din toată lumea pentru ținuturile sale sălbatice și drumurile care te pun la grea încercare. „Este absolut fantastic acolo. Viața e ca acum 100 de ani. Nu sunt drumuri cu asflalt așa cum le știm noi. Nu sunt polițiști, magazine, nu este curent electric în foarte multe locuri. O experiență unică. Lipsa infrastructurii și peisaje naturale neatinse, nealterate… A fost dificil, într-adevăr, când trebuia să traversez diverse râuri. Am avut, de asemenea, probleme cu nisipul. Motocicleta fiind atât de grea, de încărcată, am fost nevoit să cresc viteza pentru că altfel riscam să rămân împotmolit.”

Din Mongolia, Marius se întoarce în Rusia și își continuă aventura în estul îndepărtat, ajungând la Marea Japoniei, în Vladivostock. De aici ia un feribot și intră în „țara soarelui răsare”. Străbate Japonia, apoi ia un vapor spre Chennai, India. Nu are feribot care să-l ducă în Sri Lanka, dar ajunge și aici timp de trei săptămâni.  Învață tehnica scufundării și vizitează faimosul portavion Hermes, epava sa din al doilea Război Mondial aflându-se pe coasta Batticaloa. „A fost una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le-am avut”.

Se întoarce la Chennai, își ia motocicleta și pleaca la Goa, unde se află și în prezent. Are probleme cu traficul din India, care, după cum se știe, poate fi terifiant. „Să conduci aici e ca și cum ai schia. Te uiți doar în față și ești preocupat ce se întâmplă în fața ta. Ce e în spate sau pe lateral, nu te preocupă deloc, nu e treaba ta.”

Din India Marius vrea să-și completeze turul cu Asia și Asia Centrală, mai întâi în Nepal, de unde se va aventura în Myanmar, Laos, China, iar apoi va merge în Tibet. De aici va lua drumul spre Kazakhstan prin Kyrgyzstan, Tajikistan, Uzbekistan și Turkmenistan pe faimoasa autostradă Pamir, cunoscută oficial ca M41, construită de soviectici și care se întinde pe 2000 de kilometri  în Asia Centrală.

Apoi va pleca în Iran, despre care a auzit că este „absolut spectaculos”, iar „oamenii sunt extrem de primitori”. Din Iran va lua calea Europei, traversând Azergaidjian, Georgia, Armenia și Turcia, după care va intra în Bulgaria. Revenirea în România e programată undeva prin toamnă.

„O altă întâmplare memorabilă am trăit în Rusia, în zona lacului Baikal. Eram cazat la un motel și-a ajuns acolo un grup de bikeri. Mi-au auzit accentul străin și-au venit spre mine, mă gândeam că voi avea mari probleme. Când le-am spus că vizitez Rusia m-au primit cu brațele deschise. M-au îmbrățișat și mi-au adus mâncare și bere. Credeam că mă vor ucide, dar erau cei mai faini oameni”, se mai amuză Marius.

„Oamenii sunt senzaționali în călătăriile pe care le faci”, adaugă.

În toamnă, spre iarnă, se va întoarce din marea lui aventură.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.