Închide

Tânăr din Cluj, judecat fără să știe, săltat la vamă și băgat în închisoare pentru că n-a plătit o parte dintr-o amendă

ActualitateTop News by Actual de Cluj - feb. 20, 2017 1 696

Un tânăr din Cluj a fost săltat din vama Borș și dus în închisoare după ce nu a plătit o parte a unei amenzi, iar restul i-a fost transformat de instanță, fără a-l anunța pe acesta, în pedeapsă cu închisoarea.

S-a întâmplat la sfârșitul anului trecut, când tânărul de 28 de ani, Florin Cupșa, se întorcea în țară pentru a petrece Sărbătorile în familie; fusese dat în consemn la frontieră, iar de aici polițiștii l-au reținut și l-au dus direct la penitenciarul Oradea.
Totul s-a datorat unei amenzi primite în 2013 pentru lovire și alte violențe, când tânărul, atunci de 24 de ani, a primit o amendă penală. A plătit doar o parte din ea, 450 de lei, după care a plecat la muncă în Italia. Pentru diferența de bani, autoritățile au sesizat Judecătoria Gherla și au cerut înlocuirea sancțiunii cu o pedeapsă cu închisoarea. Procesul s-a desfășurat în absența acestuia, instanța a decis să accepte propunerea și să-l condamne la patru luni de închisoare cu executare – totul în absența tânărului, care nu a aflat nici de proces, nici de decizia instanței. A fost pus în libertate în 15 februarie, dar aceasta după ce cazul a fost preluat de un avocat, care a constatat că tânărului nu i-au fost respectate o serie de drepturi și a atacat decizia la Tribunalul Cluj, unde judecătorii au admis contestația, au desființat sentința și au dispus punerea în libertate a tânărului, de îndată. „Instanţa din Gherla nu a respectat drepturile elementare ale acestui tânăr. Nu l-a citat la proces, nu i s-a asigurat nici măcar un avocat din oficiu, iar după pronunţarea deciziei prin care a transformat amenda de 450 de lei în şase luni de închisoare cu executare, nu l-au notificat. Culmea e că pe citaţiile trimise de instanţă, care au fost ataşate la dosar, datele de contact şi de identificare ale destinatarului erau inventate, au fost comunicate către o persoană care nu există, însă cineva semnase de primire”, a declarat pentru Mediafax avocatul Iulian Stoia, cel care l-a reprezentat pe tânăr după ce a fost încarcerat.
„Când am aflat de situaţia tânărului, am decis să îl reprezentăm gratuit şi am descoperit că nu i s-au respectat o serie de drepturi, aşa că am atacat imediat decizia la Tribunalul Cluj, secţia Penală. Judecătorii au analizat dosarul, au constatat abuzul şi au admis contestaţia înaintată de noi şi au dispus desfiinţarea sentinţei şi punerea de îndată în libertate a tânărului. Acesta a executat, în mod nelegal, 61 de zile de închisoare. Totodată, instanţa a constatat că restul din pedeapsa amenzii, aplicate iniţial, a fost executat”, au mai precizat avocatul Iulian Stoia. Contactat de actualdecluj.ro, Stoia spune că va face declarații pe subiect doar mâine.

actualdecluj.ro a solicitat motivarea instanței Tribunalului Cluj. Vom reveni cu informații. Până atunci, soluția pe scurt a instanței:

Respinge excepţia tardivităţii contestaţiei invocată din oficiu.

În temeiul art. 4251 al. 7 pct. 2 lit. a Cod Procedură Penală rap. la art. 586 C.pr.pen., admite contestaţia formulată de către condamnatul C. F. I. , în prezent aflat în Penitenciarul Oradea, împotriva Sentinţei penale nr.694/11.04.2016 a Judecătoriei Gherla pe care o desfiinţează şi rejudecând cauza : În temeiul art. 586 al.6 C.pr.pen. respinge sesizarea Biroului Executări Penale din cadrul Judecătoriei Gherla privind înlocuirea amenzii penale în cuantum de 450 lei aplicată condamnatului C. F. I., prin Sentinţa penală nr. 1865/2013 pronunţată de către Judecătoria Gherla în dosarul cu nr. 915/235/2013 al aceleiaşi instanţe.

Dispune anularea Mandatului de executare a pedepsei nr. 717/27.04.2016 emis de către Judecătoria Gherla în baza Sentinţei penale nr.694/11.04.2016 a Judecătoriei Gherla pronunţată în dosarul cu nr. 3411/235/2015 al aceleiaşi instanţe.

Dispune punerea în libertate a condamnatului C. F. I. , în prezent aflat în Penitenciarul Oradea, dacă nu este arestat în altă cauză.

În baza art. 275 al. 3 Cod Procedură Penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 15 februarie 2017.

 

Un comentariu

 1. si ce stire e asta?
  e amenda penala nu e amenda de circulatie.
  dam stiri antena3 si aici?
  ati verificat daca el nu stia ? i se comunica totul la adresa de domiciliu. daca el e ceva smecheras care zice ” nu ma duc eu la tribunal da-i in masa…. ” se plange dupa

  http://portal.just.ro/235/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=23500000000029801&id_inst=235

  daca cautati un pic dosarul e vorba de loviri, mandate de aducere ( Asta inseamna ca refuzat sa vina la tribunal)

Scrie un comentariu

Articole similare