Închide

Artistă artizanală franceză absolventă a Academiei Hermès se mută la Cluj, face mobilier de artă

Cultură by Mihai Prodan - mai 26, 2017 0 409

O franțuzoaică școlită la Academia Hermes s-a mutat cu familia la Cluj și concepe aici mobilă de artă, într-un atelier de lângă oraș.

Fanny-Laure Lepez e un designer artizanal de mobilier în atelierul său din Jibou, la 80 km de Cluj, în fabrica de mobilă a soțului ei. Cei doi s-au mutat în urmă cu un an și jumătate în România, la Cluj – și au mutat în urmă cu câteva luni fabrica din Sebeș la Jibou. A contat faptul că la Cluj există o școală privată de bună calitate pentru copiii familiei, spune ea.

Fanny-Laure Lepez e membră a Academiei de tehnică a fundației Hermès și a fost aleasă ca fiind cea mai bună creatoare franceză din Belgia în 2015. E absolventă a Institutului Saint Luc de Tournai și amatoare de artă, imaginează, concepe și execută obiecte de mobilier într-un atelier-laborator din Jibou.  Primul client al său e Institutul Francez din Cluj, care a comandat mai multe obiecte de mobilier modulare pentru sala sa de expoziții și, cu un drum, a invitat-o să-și expună creațiile de artă în galeria din subsolul clădirii. Sunt mese modulare ce vor și rămâne aici, căci, din obiecte de artă, devin infrastructura pentru următoarele expoziții. Raluca Mateiu, responsabil de comunicare al Institutului Francez, explică: „e o serie de mese de expoziție, care sunt prezentate ca o masă, dar se pot demonta; pentru noi a contat pentru că sunt lucrări originale, dar sunt și perfect făcute pentru spațiul nostru, și sunt modulabile, ne-a creat aceste șine, incluse în tăblia meselor, pe care pot fi expuse lucrări de artă”.

Vernisajul a avut loc aseară, puteți vizita expoziția până la sfârșitul lunii. Veți găsi aici câteva scaune care funcționează mai degrabă ca obiecte de artă, mese, instrumente de lucru ori componente din rumeguș presat.

Am întrebat-o aseară, la vernisajul expoziției sale, ce a impresionat-o la Cluj, și spune că arta creată aici e într-adevăr una memorabilă: „am fost impresionată de tablourile pe care le-am descoperit la Fabrica de Pensule”, spune ea cu referire la cunoscutul-deja spațiu de artă contemporană al Clujului care a incubat artiști ce mai târziu și-au vândut tablourile cu milioanele de euro, cum e Adrian Ghenie sau alții ca el.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare