Închide

656 de secții de votare, deschise în județul Cluj. Pentru ce mergem la vot

ActualitateAdministrațiePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - iun. 05, 2016 0 336

Decidem, azi, cine va conduce Clujul pentru următorii patru ani.  De la ora 07.00, în întreg județul s-au deschis 656 de secții de votare, mai exact 181 de secții în municipiul Cluj Napoca, și alte 475 în localitățile și orașele din județ.  În total, 606.951 de clujeni au dreptul să voteze pentru desemnarea primarilor și ai aleșilor locali, respectiv 272.718 persoane în municipiul Cluj Napoca și alte 334.233 în localitățile și orașele din județ. Pe liste complementare mai pot vota alte aproximativ 3300 de persoane – cetățeni ai UE care au domiciliul sau reședința în zonele arondate secțiilor de votare.

Ce trebuie să știm când meregem la vot

Fiecare alegător trebuie să se prezinte cu cartea de identitate la secția de votare la care este arondat. După verificarea datelor de identitate, va primi trei buletine de vot: unul pentru primar, unul pentru Consiliul Local, iar cel de-al treilea pentru Consiliul Județean. Buletinele de vot cuprind mai multe file, numerotate și capsate. În interiorul buletinelor de vot se regăsesc patrulaterele care cuprind listele cu numele candidaților pentru consiliul local și consilul județean, precum și cele ale candidațiilor pentru funcția de primar. Ștampila de vot se aplică, evident, în fiecare buletin de vot, mai exact în patrulaterul care cuprinde lista de candidați sau numele candidatului dorit.

În buletinul de vot pentru alegerea primarului vom regăsi 10 candidați,  desemnați sau susținuți de formațiuni politice diferite, repsectiv pe: Emil Boc (PNL), Octavian Buzoianu (independent, susținut de PSD/ALDE, PNTCD), Horvath Anna ( UDMR), Fancsali Ernő (Erdélyi Magyar Néppárt – Partidul Popular Maghiar din Transilvania), Alexa Liviu Doru Alin ( Mișcarea Liberală), Mircia Giurgiu ( Partidul Social Românesc), Adrian Gurzău (Partidul Mișcarea Populară), Ilie David (Uniunea Creștin Democrată din România), Irina Maria Popa (M10) și Marius-BrunoRoschnafsky (Paridul Puterii Umaniste Social Liberal). Pe buletinul de vot pentru Consiliul Local, vom regăsi liste ale candidaților propuși de partidele menționate mai sus, cu precizarea că PSD și-a desemnat candidații împreună cu ALDE și UNPR. Pe buletinul de vot pentru Consiliul Județean sunt prevăzute, de asemenea, liste de candidați din partea partidelor menționate. Trebuie precizat că pentru Consiliul Județean, ALDE și PSD figurează cu liste separate.

Noutăți la alegerile din 5 iunie, 2016

Vom avea un singur tur de scrutin, pentru alagerea primarului. Pentru Consiliul Județean, se votează o lista de candidați din partea unui partid, urmând ca președintele instiutuției să fie desemnat ulterior, în plenul de ședință al Consiliului Județean. În acest sens, cap de listă din partea PSD este deputatul Cornel Itu, în timp ce din partea PNL, locomotiva este senatorul Alin Tișe. Ambii se vor lupta pentru a prelua poziția de președinte al Consiliului Județean. O altă noutate îi vizează pe alegători. În fiecare secție de votare se regăsește un un operator care va introduce într-un sistem electronic datele personale ale fiecărui alegător în parte (nume și CNP). În felul acesta se verifică/asigură o evidență a persoanelor care vin la vot.  La ora 21.00 se vor închide secțiile de votare. Actualdecluj.ro vă ține la curent cu cele mai importante informații care vizează alegerile locale din această zi.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.