Închide

Cum s-a dezvoltat piața imobiliară de lângă marile orașe și cu ce preț se vând locuințele în Voluntari, Florești, Feleacu, Giroc și Dumbrăvița: studiu Imobiliare.ro

Economie by Actual de Cluj - mai 17, 2024 1 117

Zonele de la periferia marilor orașe au devenit în ultimii ani o alternativă pentru cumpărătorii interesați de prețuri mai mici, suprafețe mai generoase și oportunitatea de a avea propria grădină, arată o analiză a portalului specializat Imobiliare.ro.

Mai jos, o analiză a cererii pe segmentul de case în cazul localităților poziționate în imediata apropiere a orașelor București, Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov, conform g4media.ro:

Cumpărătorii găsesc cele mai scumpe case de vânzare la marginea orașului Cluj-Napoca și în imediata apropiere a Bucureștiului, arată datele centralizate și analizate de Imobiliare.ro. Singurele două localități unde metrul pătrat se vinde cu prețuri ce depășesc pragul de 2.000 de euro sunt Feleacu și Sălicea, ambele din județul Cluj. Acestea dominau topul național și anul trecut, dar pe atunci prețurile abia depășeau 1.900 euro/mp.

Cele mai scumpe case vechi, deci construite înainte de 2020, pot fi găsite în Feleacu (Cluj). Prețul mediu solicitat pentru aceste proprietăți ajunge la 2.457 euro/mp.

Unde găsim cele mai scumpe și cele mai ieftine case noi 

Cele mai scumpe case noi, finalizate începând cu 2020, pot fi găsite în Sălicea (Cluj). Proprietarii le scot la vânzare cu un preț mediu de 1.955 euro/mp.

Topul național în materie de ofertă de case și vile localizate în zonele periurbane ale marilor orașe este dominat de localitățile din jurul Bucureștiului. Șapte din primele 10 poziții sunt ocupate de acestea. Potrivit datelor Imobiliare.ro, circa 3.000 de proprietăți concentrate în sudul, vestul și nordul orașului au fost disponibile în piață în primul trimestru.

Există doar trei excepții – două localități de pe raza județului Timiș și una din județul Cluj. Județul Timiș este reprezentat de Moșnița Nouă – care ocupă chiar poziția secundă în clasament cu aproape 770 de proprietăți, și Dumbrăvița – care se clasează pe locul al patrulea cu circa 630 de proprietăți. Aceleași localități se găseau în top 10 și anul trecut, pozițiile lor erau însă inversate.

Județul Cluj este reprezentat, de pe locul 8, de Florești care de-a lungul ultimilor ani a dat dovadă de o dezvoltare accelerată pe segmentul rezidențial nou. Și cei care optează să se mute aici ar putea, în viitor, să aibă parte de conexiuni mai rapide cu punctele de interes din oraș prin magistrala de metrou la care ar urma să aibă acces conform planurilor autorităților locale.

Cluj-Napoca este cel mai scump oraș din țară pentru cumpărători, dar nici în localitățile din jurul său nu este neapărat foarte ieftin să te muți. Dacă prețul mediu solicitat pentru locuințele din Cluj-Napoca a depășit pragul de 2.600 euro/mp în primul trimestru al acestui an, în Feleacu și Sălicea casele au fost scoase la vânzare în același interval cu 2.027 euro/mp, respectiv cu 2.009 euro/mp. Acestea au fost, astfel, cele mai scumpe localități din periurban și singurele din țară unde metrul pătrat s-a vândut cu peste 2.000 euro.

Când vorbim despre dezvoltarea rezidențială nouă în zona metropolitană a orașului nu putem să trecem cu vederea Florești, cea mai mare comună din România, care va beneficia în viitor și de acces la metroul care va traversa Cluj-Napoca, un proiect despre care se vorbește de ani de zile, dar este acum mai aproape de a deveni o realitate.

Florești este un pol al superlativelor de pe harta Clujului, cei peste 38.000 de locuitori reprezentând cea mai tânără și mai educată populație din țară. Aceasta este, totodată, una dintre cele mai bogate localități din România, iar recent aici a fost inaugurată cea mai modernă grădiniță din județ. Tot în Florești întâlnim a opta cea mai variată ofertă de case din periurbanul marilor orașe și al nouălea cel mai mare preț – 1.588 euro/mp.

Dacă discutăm strict despre proprietățile noi, finalizate începând cu 2020, putem spune că cea mai mare ofertă se află tot în Florești. Un număr semnificativ de case noi disponibile potențialilor cumpărători întâlnim și în Chinteni și în Dezmir, la prețuri de 1.458 euro/mp, respectiv 1.467 euro/mp.

Florești atrage și cel mai mare volum de căutări pentru casele situate în imediata apropiere a orașului Cluj-Napoca, fiind urmat în clasament de Dezmir, Chinteni și Feleacu.

Un comentariu

  1. De unde a-ti scos ca Florestiul de Cluj este populat de lume inteligenta…Cand e plin de curve care au stat cativa ani pe afara,si habar nu au sa scrie….

Scrie un comentariu

Articole similare