Închide

Ziua rușinii: 8 septembrie 2016

Opinie by Catalin Suciu - sept. 09, 2016 1 1196

Meciul de baschet dintre U și Primigi, reeditat, iată, după 30 de ani în Cluj,  a strâns 100 de oameni în Sala Sporturilor „Horia Demian”. O cifră jenantă, nedigerabilă, ridicolă.

E dureros în ideea în care Universitatea a fost una dintre cele mai frumoase echipe pe care le-a avut sportul românesc în toată istoria sa. 10 titluri de campioană, participarea în Cupa Campionilor și o victorie de neimaginat în fața lui Primigi, pe 23 ianuarie 1986. Primigi, campioană europeană absolută, neînvinsă trei ani de zile în toate competițiile! 5000 oameni le-au încurajat atunci pe campioanele Clujului. Asta doar în Sală pentru că afară, la intrare, mai erau încă 3000 de „lunatici”. E una dintre poveștile formidabile ale sportului românesc. (Aici puteți vedea toată povestea acelei partide)

Și cum știm să ne prețuim valorile…

E ciudat cum funcționează suporterul român – în general – și cel al Universității Cluj – în particular, ca să ne raportăm la acest caz. Pe de o parte, cei de la U sunt campioni la petiții online și like-uri pe facebook, dar paradoxal, atunci când e mai mare nevoie de ei, se dau dispăruți. Dacă discutăm despre marketing și popularitate în sport,  ajungem la aceeași concluzie. Nici fotbalul nu-i mai atrage, iar mărturie stau meciurile din Liga 1, vitale pentru evitarea retrogradării, la care s-au strâns 2000 de suporteri pe un stadion de 30.000. Sigur, la jocurile cu CFR sau Steaua, cifra a crescut simțitor. Și-așa am putea spune, fără să supărăm pe nimeni, că și cei care țin cu Universitatea sunt în asentimentul milioanelor de români care susțin alte echipe în funcție de rezultatele lor și de adversarele lor. Bravo celor 600-1000 de oameni din peluză care nu lipsesc niciodată. Rușine celorlalți!

În tot acest peisaj, Dragan Petricevic pare un Don Quijote. Un luptător desăvârșit al cauzei pierdute U Cluj. I-a iubit întotdeauna pe fani și a făcut-o sincer. Aseară, după rușinea cu Primigi, a cedat. “Lumea a fost mai preocupată să discute despre mesajele trimise de la o companie de telefonie mobilă. Sala trebuia să fie plină până la refuz, iar apoi toată lumea să meargă la Polivalentă şi să-i încurajeze pe băieţii de la baschet. Pentru mine, însă, nu e o mare surpriză. La cumpărat odorizante cu sigla «U» şi abţibilduri pe care să le punem undeva lângă numărul din spate al maşinii suntem pe primul loc. Acest turneu a fost organizat pentru ca noi să ne verificăm potenţialul, dar acest meci nu a fost organizat pentru că cineva de la noi avea nevoie de aşa ceva. Era vorba de un respect faţă de Cluj”, a spus tehnicianul potrivit cjsport.ro.

Tunde Enyedi, una dintre eroinele meciului cu Primigi din 1986, e o altă visătoare. I-a iubit și îi iubește pe fanii Unviersității. „Sincer ,imi pare rau ,ca nu a vent lumea la sala, dar:  Nea Martin (antrenorul de legendă al Universității) niciodată nu s-ar fi întors împotriva susținătorilor noștri. Ar fi spus zâmbind: „Lăsați că vor veni ei. Avem de muncit ca să îi aducem lângă noi.” Tunde le mai oferă o șansă din sufletul său mare.

Le-au oferit toți nenumărate oportunități. Ei s-au p***t pe voi! Păcat.

CITIȚI ȘI: După 20 de ani

Un comentariu

  1. RUSINEA CUI ? Marti seara la Sala Sporturilor Horia Demian erau doar doua afise cu… Turneul de Baschet de la POLIVALENTA , al baietilor. ( Multi au aflat de eveniment de pe site-ul U-BT, bravo lor ). Cum si-a promovat tov. liviut alexa evenimentul ? Nu era mai bine daca cel putin acel joc ( cel cu Vicenza ) era programat la Polivalenta in cuplaj cu cel al baietilor ? O sa spuneti ca dupa , multi viteji se arata. Ei bine mi-am permis sa-i trimit un mesaj cu acelasi text ( aproximativ ) lui liviutz la copiuta lui, am pariat ca in sala vor fi doar rudele fetelor ! Credeti ca l-a publicat ? Nu ! In schimb, in ziua meciului a aparut un afis la intrarea in S.S. Horia Demian !?! Acest EVENIMENT trebuia promovat mai bine si lasate anumite orgolii deoparte. Acum e tarziu, dar RUSINEA ramane ! A cui ? Apropo de promovare… incercati site-ul oficial al clubului U – sectia baschet si veti afla noutatile din lotul de acum TREI ANI !!!

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.