Închide

Primarul îngâmfat vrea drept la replică. Nu, nu se dezice de gunoi. Intenția era să-și mai aducă niște laude

ActualitateAdministrațieOpinieTop News by Cosmina Fernoaga - dec. 04, 2016 1 2208

Să știi că gunoiul din comuna pe care o păstorești n-a mai fost ridicat de săptămâni, chiar luni întregi, dar tu să stai pe Facebook și să te lauzi, ba să mai și faci paradă electorală – agățat la brațul unor politicieni complet rupți de realitate – e o dovadă fie de răutate, fie de crasă imbecilitate. Care dintre cele două să-l descrie mai bine pe primarul Floreștiului, Horiea Șulea – acest campion al impertinenței în politica românească – vă lăsăm pe dumeavoastră, cititorii noștri, să decideți.

După publicarea articolului din Actualdecluj.ro –  Răutatea și nesimțirea primarului Șulea (https://actualdecluj.ro/rautatea-si-nesimtirea-primarului-din-floresti) – răspunsul sfidător al primarului nu a întârziat să apară.  El a scris un drept la replică, dar nu ca să-și explice incompetența și impotența în gestionarea serviciului de ridicare a deșeurilor, ci ca să-i reproșeze jurnalistului că n-a preluat de pa pagina sa de Facebook și acele informații pozitive, adică evenimentele cu tăieri de panglică, care au ca scop să-l pună pe el în valoare. Chiar și în aceste momente de reală tensiune, când oamenii nu-și mai permit să tolereze mizeria, focarele de infecție, Șulea continuă să fie impertinent, să se târguiască și să-și etaleze șmecheria. Evident, pe el situația nu-l deranjează prea mult, dacă este să ne raportăm la materialul prezentat zilele trecute de o televiziune națională. Se pare că pubelele de la Primăria Florești (și cele de acasă de la primar, cel mai probabil), sunt mereu deșertate. Un localnic mai curajos a îndrăznit să meargă la Primărie și să-și arunce gunoiul acolo. Omul susține că a fost agresat de agenții Poliției Locale. În felul acesta, primarul consideră că a rezolvat o problemă și că s-a pus la adăpost.

Însă lucrurile nu au cum să rămână așa, pentru primarul Floreștiului. Dacă ar fi avut un dram de deșteptăciune, trebuia să știe, să simtă în primul rând, că e rușinos să ieși public să te tot lauzi cu avuțiile și investițiile tale, când casa îți este plină de mizerie. Salubrizarea ține de normalitate, de sănătate și de mediu, e un lucru elementar pe care orice primărie/consiliu local are obligația să-l asigure în locul pe care-l păstorește. Reacția de revoltă a localnicilor este cât se poate de firească, iar plăcerea primarului de a negocia cu ei soluții ca la piață pentru un drept necesar, cuvenit, nu denotă numai mojicie, ci și o dovadă clară de incompetență. După publicarea articolului Răutatea și nesimțirea primarului Șulea, edilul și-a schimbat puțin discursul. Acum nu-i mai trimite pe oameni să se adreseze firmei Quatro Eco Salub, acum vorbește și el pentru prima oară despre desființarea acestei structuri. Rămân, totuși, întrebările, d-le primar, și sperăm ca instituțiile abilitate să facă lumină în acest caz:

1. În ce scop a fost înființată această firmă? Ați gândit un plan de afaceri, măcar pe trei ani, înainte de a decide dacă este oportun s-o înființați? (e penibil să justificați că asociațiile nu și-au plătit datoriile, în condițiile în care majoritatea oamenilor își plătesc cheltuielile la bloc, deci inclusiv serviciul de salubritate. Era obligația admnistrației locale să anticipeze o astfel de situație, să găsească metode pentru a nu se ajunge în acest blocaj. Datoria firmei Quatro Eco Salub era să treacă la executarea asociațiilor datornice).

2. Cine au fost managerii acestei firme, de-a lungul timpului? Primăriile controlează consiliul de administrație al societății, de ce managerii nu au fost trași la răspundere pentru situația financiară precară în care se află firma?

3. În baza a ce s-a ajuns la concluzia că o firmă cu acționariat de stat poate fi mai eficientă decât una gestionată de un privat?

4. De ce ați așteptat atât de mult pentru a ajunge la concluzia că firma Quatro Eco Salub este incapabilă să gestioneze serviciul de salubritate, doar situația aceasta trenează de aproape un an?

5. Care sunt cheltuielile de salarizare cu angajații acestei firme? Cine îi plătește, și din ce bani de vreme ce de luni de zile gunoiul zace pe străzile comunei Florești?

6. De ce administrația locală n-a apelat până în acest moment la o firmă de consultanță juridică, pentru a găsi soluția cea mai viabilă în vederea încredințării acestui serviciu unui operator privat?

7. Cum v-ați obișnuit să vă certați cu oamenii pe Facebook, d-le primar, să vă târguiți cu ei ca la piață, în loc să vă asumați rolul de edil, să recunoașteți eroare înființării Quatro Eco Salub și să găsiți soluții pentru a debloca problema? Oare ați candidat la Primărie ca să demonstrați că sunteți un bun administrator sau ca să vă umflați mușchii pe Facebook?

În continuare, îi răspundem pozitiv primarului Horia Șulea: îi publicăm integral și fără modificări dreptul la replică. Cu o singură remarcă. Poate cineva îi explica mai bine decât ne-a ieșit nouă că, a-i trata pe oameni cu dispreț reprezintă una dintre cele mai proaste strategii politice, dacă nu chiar cea mai proastă (aviz partidului care-l ține în brațe).      

DREPT LA REPLICĂ – HORIA SULEA

În virtutea respectării deontologiei profesionale, de care sunt absolut convins că dați dovadă, și în spiritul căreia sunt convins fără putință de tăgadă că acționați, legat de articol publicat în seara zilei de 3 decembrie 2016, aduc următorul drept la replică, care sunt convins că își va găsi locul în publicația dvs, la fel ca și articolul dvs.

Tot pe Facebook, același primar rău și nesimțit, Horia Șulea, afirma:
Pe 30 noiembrie am inaugurat noua grădiniță de pe strada Ioan Rusu și Stația ISU – SMURD. Ambele obiective au fost realizate strict din fonduri proprii ale comunei Florești și ele vor aduce un plus valoare vieții floreștenilor. Legat de grădiniță, o investiție de 3,6 milioane lei, aceasta este o clădire
nou nouță, care așteaptă viitorul Floreștiului, adică pe cei mici. Investim în viitor. și Urmează realizarea unei creșe, pe fonduri europene, proiect ce va demara anul viitor. Ca date tehnice, clădirea, cu regim de înălțime parter și etaj, are o suprafață construită de 969 mp, respectiv o suprafață desfășurată de 1926 mp, din care suprafața utilă este de 1651 mp. Construcția are 12 săli pentru copii, fiecare cu o capacitate de 20 copii, unele probabil pentru grupe de creșă, cu o capacitate totală de aproximativ 240 copii. Plus băi, spălătoare, bucătărie. Gradinița este dotată și utilată cu mobilier nou nouț, special realizat pentru copii, ea urmând să fie predată Ministerului Educației, care o va introduce în circuitul educațional.
Legat de Stația ISU – SMURD, investiție de 1,5 milioane lei, aceasta este dotată și utilată complet. Pompierii și medicii vor beneficia de o casă nou nouță, cu 4 boxe pentru autospeciale, dormitoare, sală de mese, sală de studiu, sală de ședințe, băi, bucătărie, centru de comunicare, spații de recreere, totul nou nouț, dotat și utilat. Investiția vine în întâmpinarea creșterii calității vieții floreștenilor, care vor avea la dispoziție echipaje de intervenție Pompieri, ISU și medicale SMURD cu sediul în Florești. Iar când vorbim de vieți omenești și bunuri materiale, fiecare minut contează! Imediat după predare, stația a devenit efectiv funcțională.

Aveți și câteva poze pentru ilustrare adecvată.

În ceea ce privește conținutul articolului, Dreptul la liberă exprimare este garantat de Constituție, act care însă garantează și demnitatea, onoarea și dreptul la propria imagine, dreptul la liberă exprimare neputînd încălca celelate drepturi amintite.

received_1166641253417280-800x450

received_1166640720084000-800x450Primarul comunei Florești, Horia Șulea

Un comentariu

  1. Este o tactica folosita la scara tot mai larga de primari,sefi de institutii si anume enumerarea unor texte de lege, drepturi personale nepatrimoniale , constitutionale ,deontologice care insa ascund incalcarea grava a legii, posibil infractiuni asimilate celor de coruptie cum este abuzul in serviciu. Ordinul ministrului sanatatii prevede clar normele in care trebuie desfasurata activitatea de salubrizare a localitatilor si anume cu masini de ridicare acoperite nu cu buldozerul domnule primar si cel mai tarziu o data la 3 zile. Apoi pentru gradinita si statia SMURD trebuie sa ne multumiti noua celor de care va bateti joc si cand respirati, celor care platim la parterul institutiei taxele si impozitele, salariul dumneavoastra si impertinenta functionarilor needucati. Paine si circ spuneau anticii romani, aici gresiti fundamental cand oferiti doar circul si gunoiul , trebuie sa stiti ca angajatii firmei de salubritate cu nume de pizza cauta in gunoaie si se bucura cand gasesc cate un obiect casnic functional , injura si grohaie ca porcii , caci nu-i asa Florestiul a ajuns o cocina.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.