Închide

Ziua Culturii Naționale, marcată duminică la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, închis deja de 15 ani, cu o expoziție valabilă doar pe durata acestei zile, iar intrarea e gratuită

Cultură by Actual de Cluj - ian. 09, 2023 0 317

Ziua Culturii Naționale, marcată duminică la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, închis deja de 15 ani, cu o expoziție valabilă doar pe durata acestei zile, iar intrarea e gratuită.

Vizitatorii vor avea intrare liberă în expozițiile muzeului, în cadrul unui program prelungit, dar vor avea parte și de un eveniment special, cu muzică, cu piese de colecție expuse în exclusivitate, cu proiecții și cu un pahar de vin spumant în cinstea culturii și a noului an.

Duminică evenimentele au loc între orele 10 dimineața și 20 seara, vizitatorii au acces la expozițiile deja deschise – Istoriile Clujului la etajul 1, Zei și muritori în Egiptul Antic la același etaj, și Incursiuni dacice în spațiul virtual, la etaul 2. Vizita la muzeu e gratuită, dar accesul la recitalul pregătit de la ora 18 costă 50 de lei.

De la ora 18 muzeul propune publicului un eveniment special de Ziua Culturii Naționale, respectiv High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu – episodul 3. Pentru cei care nu sunt încă familiarizați cu acest concept, acesta este un proiect serial al MNIT, în cadrul căruia se desfășoară diverse recitaluri de cameră, ce implică muzicieni de cea mai înaltă ținută. Aceștia susțin recitalurile în spațiul MNIT, dar nu oricum, ci într-un cadru care încearcă să refacă un salon de epocă, cu piese din patrimoniul muzeului. ”Practic, fiecare astfel de eveniment reprezintă o mini-expoziție de obiecte de mobilier, decorative și de uz personal din diverse epoci, în funcție de tema evenimentului sau episodului”, arată muzeul. Artiștii interpretează repertoriul ales și el în consecință pentru o astfel de temă, în acest cadru special amenajat.

În acest caz expoziția și recitalul transpun atmosfera de salon de epocă de sfârșit de secol XIX și început de secol XX al doctorului Ioan Rațiu, care a trăit între anii 1828 și 1902, o personalitate de primă mărime a românilor din Transilvania, un om politic remarcabil și un jurist talentat, dar și un promotor al culturii naționale în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea. În calitate de președinte al Partidului Național Român a fost liderul de necontestat al mișcării memorandiste din Transilvania și a condus impresionanta delegație care a depus Memorandul la Cancelaria Imperială din Viena, în 28 mai 1892. Acesta a reprezentat cel mai important act politic contestatar al românilor din Transilvania împotriva politicii de asimilare națională promovată de guvernele de la Budapesta, după instaurarea regimului dualist austro-ungar și încorporarea Transilvaniei la Ungaria în 1867.

Expoziția temporară organizată cu prilejul acestui eveniment cuprinde fotografii de epocă cu imaginea salonului de oaspeți și a celorlalte încăperi din locuința sa din Sibiu, obiecte personale ale dr. Ioan Rațiu, trusa de birou, tablouri și fotografii înrămate, mobilier de epocă, exemplarul tipărit al Memorandului sau documente originale ale procesului intentat memorandiștilor, proces ce a avut loc la Cluj între 7 și 25 mai 1894, în urma căruia aceștia au fost condamnați la închisoare. Fotografiile fac parte dintr-o serie de imagini de epocă inedite cuprinse într-un album donat muzeului de Augustin Rațiu (1884-1970), avocat și om politic din Turda. Cu ajutorul imaginilor, vizitatorul poate descoperi încăperile în care familia Rațiu își primea numeroșii musafiri care i-au trecut pragul la sfârșitul secolului al XIX-lea și în primele decenii ale sec. XX. Salonul de oaspeți, biroul fiicei sale, Felicia, și celelalte camere erau frumos decorate cu mobilier de epocă, obiecte decorative, suveniruri, țesături, draperii, tablouri, fotografii înrămate și plante ornamentale ce creau o atmosferă intimă și plăcută, precizează muzeul.

Expoziția are un caracter exclusivist, în sensul că ea se va desfășura doar pe durata evenimentului, creând astfel o experiență unică pentru public. Toate acestea, în timp ce se va asculta un recital live al Cvintetului de alămuri al Filarmonicii de Stat ”Transilvania”, care va interpreta un program eclectic de muzica clasică, dar și ritmuri de jazz și swing.

La concert, biletele costă 50 de lei și includ o vizită gratuită în expozițiile muzeului.

Citește și:

Adevărul despre Memorandumul din 1892 de la Cluj și de ce ai monument și stradă cu numele lui

Nici un comentariu

Scrie un comentariu