Închide

Ziua 11 de protest. „Recapitularea” străzii

ActualitateTop News by Actual de Cluj - feb. 10, 2017 0 406

Început de week-end şi protestele continuă. Lumea s-a adunat pentru a 11-a zi consecutiv în Piaţa Unirii vineri seara, după care a pornit în tradiţionalul tur prin centrul oraşului, luând-o pe Bulevardul Eroilor. E vreme de câteva concluzii. De la începutul protestelor a apărut o nouă ordonanţă pentru abrogarea controversatei ordonanţe 13, dar aceasta mai are „hopul” din Parlament.  După telenovela încă neîncheiată a ordonanţelor, demisia de ieri a fostului ministru al Justiţiei Florin Iordache nu mai e de ajuns pentru cei care ies seară de seară în stradă. Se strigă, în continuare „Demisia”, lozincă adresată Guvernului. Au apărut şi scandări noi, în acord cu sentimentele zilei: „Nu ne mai minţiţi/ nu suntem tâmpiţi”. „Dragnea, această ordonanţă ai pierdut-o la mustaţă”, strigă protestatarii în centrul Clujului. Alături de acum clasica „chemare”: „DNA, să vină să vă ia!”

Foto: Toni Damian

Foto: Toni Damian

Sunt „la datorie” steagurile, tobele şi pancartele şi au apărut de ceva vreme şi banderolele albe pe braţe cu hashtag „#rezist”. În Piaţa Unirii s-au proiectat mesaje pe clădiri. „#aţi obosit?”. După turul prin centrul oraşului, mulţimea a revenit în piaţă, unde s-a cântat Imnul Naţional, cu lanternele telefoanelor aprinse.

ziua 11 2

ziua 11 3

Ca de fiecare dată, organizatorii evenimentului de pe Facebook (prin care sunt informaţi cei interesaţi de evoluţia mişcării de stradă) au avut un apel şi pentru vineri seara.
„După cum ştiţi, OUG 13 nu a fost judecat pe fond de către Curtea Constituţională. Aşteptam toţi cu sufletul la gură să vedem rezultatul deliberarii CCR, dar rezultatul obţinut nu a fost pe măsura aşteptărilor noastre. Am vorbit azi-ieri cu unul-altul şi, printre altele, am mai auzit ca ideea că „nu au impact protestele”… haideţi să facem o scurtă retrospectivă şi să tragem împreună concluziile: Guvernul Grindeanu emite şi publică în Monitorul Oficial OUG 13, acest lucru declanşează ieşiri masive în stradă, care atrag atenţia în străinătate prin caracterul lor paşnic şi prin intenţia de a apăra lupta anti-corupţie. Câteva zile mai târziu deşi reprezentati ai guvernului şi ai partidelor politice de la putere afirmă că protestatarii sunt „manipulaţi” şi că nu vor da înapoi, guvernul emite în mare graba OUG 14 care de facto anulează prevederile OUG 13 si decide să trimită legea gratierii prin parlament. Protestele continuă, dar într-o forma diminuata, şi câteva zile mai târziu Ministrul Justiţiei Florin Iordache îşi dă demisia”, recapitulează cei de la Corupţia Ucide pe pagina de eveniment Cluj-Napoca #Rezistăm.
Următoarea întrebare pe care o lansează: „Suntem mulţumiţi cu atât ?” sau „Putem trece peste atitudinea sfidătoare de jucători de poker a reprezenţatilor arcului guvernamental ?”

Ordonanţele urmează să fie dezbătute şi supuse votului în Parlament.

Ministrul demisionar Iordache a spus că a fost în Piaţa Victoriei, ca răspuns la întrebările presei. „Da, întâmplător am fost, pentru că am vrut să văd care este percepţia oamenilor. Sunt oameni nemulţumiţi, fără îndoială, de aceea am şi hotărât să-mi dau demisia. Nu este normal în acest moment să avem România ruptă în două, cu două mitinguri – unul în Piaţa Victoriei, altul la Palatul Cotroceni, oameni care scandează şi foarte mulţi dintre ei nu au citit conţinutul actelor normative”, a spus Iordache.

Aproximativ 4000 de protestatari s-au adunat vineri în Bucureşti în Piaţa Victoriei, potrivit Hotnews.ro. În paralel, se organizează contra-manifestaţii. La Cotroceni se adună lumea de câteva zile, iar azi e protest şi la Alba. Aproximativ 1.000 de persoane protestează în faţa Prefecturii din Alba Iulia, cerând demisia preşedintelui Klaus Iohannis şi să înceteze dezbinarea dintre români. Printre protestatari se află membri ai PSD şi ai ALDE, dar si consilieri locali si primari ai partidelor, potrivit presei centrale. De altfel, şi la protestele anti-Guvern, mult mai ample, printre manifestanţi au apărut şi membri ai Opoziţiei.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare